Η Βρετανία παρουσίασε ένα νέο «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones, με το Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι το σύστημα RF DEW κατέρριψε πάνω από 100 drones σε πρόσφατες δοκιμές. Το όπλο χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να διαταράσσει τα ηλεκτρονικά των drones, οδηγώντας τα σε πτώση ή δυσλειτουργία.
Το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο και μπορεί να στοχεύει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα. Αν και δεν έχει προμηθευτεί ακόμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανάπτυξή του θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα στην αεράμυνα της χώρας.
Πιο αναλυτικά
Η συσκευή επίδειξης όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας με ραδιοσυχνότητες, ή RF DEW, χρησιμοποιεί μια έντονη δέσμη ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων για να εξουδετερώσει γρήγορα τις απειλές από drones που βρίσκονται κοντά.
Ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, ένα όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας για να καταρρίψει ένα σμήνος drones κατά τη διάρκεια δοκιμών. Η συσκευή επίδειξης ραδιοσυχνοτήτων κατευθυνόμενης ενέργειας όπλων, ή RF DEW, αντικατοπτρίζει μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση για την αξιοποίηση νέων τρόπων εξουδετέρωσης της απειλής των drone, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και για την άμυνα της πατρίδας.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση των δοκιμών ορόσημο, που πραγματοποιήθηκαν στο Air Defense Range Manorbier στη Δυτική Ουαλία. Λειτουργούμενο από στρατιώτες του βρετανικού στρατού, ο επίδειξης RF DEW, τοποθετημένος σε πλαίσιο φορτηγού RMMV HX60 4×4, χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση, τη στόχευση και την καταστροφή σμήνων drones. Συνολικά, οι δοκιμές είδαν το όπλο να καταρρίψει περισσότερα από 100 drones, με ένα πείραμα που περιελάμβανε δύο σμήνη drones που εξουδετερώθηκαν σε μία μόνο εμπλοκή – ο συνολικός αριθμός των drones που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δοκιμή δεν αποκαλύφθηκε.
Ως όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας, μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει επίσης λέιζερ, το σύστημα RF DEW αντιμετωπίζει τον στόχο ή τους στόχους χωρίς τη χρήση βλήματος. Αντίθετα, τα ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας διαταράσσουν ή καταστρέφουν κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα στα drones, οδηγώντας τα σε συντριβή ή δυσλειτουργία.
Το σύστημα είναι «ικανό να εξουδετερώνει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα με σχεδόν στιγμιαία επίδραση», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, το RF DEW περιλαμβάνει αισθητήρες για ανίχνευση και παρακολούθηση, καθώς και το ίδιο το όπλο, σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα. Περιλαμβάνει ένα ραντάρ επιτήρησης ευρείας περιοχής, που χρησιμοποιείται επίσης για παρακολούθηση και στόχευση, καθώς και μια οπτική κάμερα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χειριστής για τον εντοπισμό συγκεκριμένων στόχων.
Το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι τα συστήματα RF DEW αυτού του τύπου μπορούν να νικήσουν αερομεταφερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βεληνεκές έως και ένα χιλιόμετρο (0,6 μίλια) και είναι αποτελεσματικά έναντι απειλών που διαφορετικά δεν μπορούν να μπλοκαριστούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πόλεμο. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το κόστος «ανά βολή» για το RF DEW είναι περίπου 10 πένες (ή 13 σεντς ΗΠΑ).
«Το RF DEW είναι μια συναρπαστική ιδέα», εξήγησε ο Sgt. Mayers, ανώτερος τηλεχειριζόμενος χειριστής αεροπορικών συστημάτων από το 106 Regiment Royal Artillery του Βρετανικού Στρατού. “Βρήκαμε ότι είναι γρήγορο στην εκμάθηση και εύκολο στη χρήση. Με βελτιώσεις στην εμβέλεια και την ισχύ, που θα μπορούσαν να προκύψουν με περαιτέρω ανάπτυξη, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την πολυεπίπεδη αεράμυνα.”
Ο Mayers χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Άμυνας ως ο πρώτος Βρετανός στρατιώτης που κατέρριψε drones χρησιμοποιώντας όπλο ραδιοσυχνοτήτων.
Το σύστημα RF DEW αναπτύχθηκε από μια βιομηχανική κοινοπραξία με επικεφαλής την Thales UK, μέρος μιας επένδυσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 40 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια) για έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.
Η Thales χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία RapidDestroyer για το σύστημα RF DEW που χρησιμοποιείται στις δοκιμές του Βρετανικού Στρατού. Η εταιρεία προσφέρει το σύστημα ως αυτόνομη λύση αντι-drone που περιγράφεται ως «μέρος μιας ολοκληρωμένης διαμόρφωσης αεράμυνας, όπως το ForceShield». Η διαμόρφωση ForceShield περιλαμβάνει ραντάρ, σταθμό ελέγχου, πυραύλους εδάφους-αέρος μικρής εμβέλειας και πυροβόλα όπλα.
Σύμφωνα με την Thales, το σύστημα RF DEW είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση «σμήνων εισερχόμενων mini και micro drones, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό συμπληρωματικό σύστημα με τα υπάρχοντα, συμβατικά συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, όπως το Lightweight Multi-Role Missile (LMM).
Το έργο RF DEW διαχειρίζεται η Team Hersa, μια συνεργασία μεταξύ της Defense Equipment & Support, υπεύθυνης για την παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών υποστήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, και του Defense Science and Technology Laboratory, που είναι ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας.
Σε αυτό το στάδιο, το σύστημα RF DEW δεν προμηθεύεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι «θα μπορούσε να προσφέρει ένα οικονομικό συμπλήρωμα στα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας που βασίζονται σε πυραύλους […] εάν αναπτυχθούν σε επιχειρησιακή υπηρεσία». Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι μια έκδοση παραγωγής του συστήματος θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το συντομότερο το 2027.
«Η ανάπτυξη των συστημάτων RF DEW θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ευαίσθητες για την ασφάλεια περιοχές, όπως οι αμυντικές βάσεις και θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αποτροπή διαταραχών στα αεροδρόμια», δήλωσε η Maria Eagle, Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών και Βιομηχανίας.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ