Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες – Τα ιδιοφυή στρατηγήματα του Θεμιστοκλή

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας που άλλαξε την ιστορία με τον Θεμιστοκλή και τους Έλληνες να νικούν τον περσικό στόλο μέσα στο στενό με εξυπνάδα και ανδρεία
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ., αποτέλεσε καμπή στην αρχαία ελληνική ιστορία, καθώς οι Έλληνες, υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή, κατάφεραν να συντρίψουν τον περσικό στόλο παρά τη σημαντική αριθμητική υπεροχή των Περσών.

Με στρατηγική εξαιρετική, ο Θεμιστοκλής επέλεξε το στενό της Σαλαμίνας για τη ναυμαχία, όπου οι ελληνικές δυνάμεις, με 371 τριήρεις, εκμεταλλεύτηκαν την ανώτερη ναυτική τους τέχνη και την τοπική γνώση.

Η νίκη αυτή, που ήρθε μετά από σφοδρές μάχες, οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα για τον Ξέρξη και ενίσχυσε την ελληνική αντίσταση κατά των Περσών, καθιστώντας τον Θεμιστοκλή ήρωα της εποχής.

Πιο αναλυτικά

Διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει.

Είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεώρησαν τα καράβια τους, στα οποία και κατέφυγαν. Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη.

Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.

Οι Αθηναίοι, αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα για περισσότερη ασφάλεια στην Αίγινα, μπήκαν στα καράβια τους και προετοιμάστηκαν για την αναμέτρηση με τους Πέρσες. Το πολεμικό συμβούλιο των Ελλήνων, που έγινε στη Σαλαμίνα, υπήρξε θυελλώδες.

Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πρότεινε να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με κυριότερο επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα.

Μαζί του συντάχθηκαν και οι Κορίνθιοι. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες.

Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης, ενώ αντίθετα ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η ένταση ξεπέρασε τα όρια και μεταξύ των αρχηγών των Ελλήνων ανταλλάχτηκαν βαριές εκφράσεις. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή, λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, γιατί την Αθήνα την είχαν κυριεύσει οι Πέρσες.

Ο Θεμιστοκλής, όμως, του απάντησε περήφανα: «εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι», γιατί από τα τριακόσια ελληνικά πλοία, τα διακόσια ήταν αθηναϊκά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, σε μια στιγμή έντασης, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης σήκωσε τη ράβδο του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Εκείνος, τότε, ατάραχος τον αποστόμωσε με το περίφημο: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο Ευρυβιάδης μπορεί να ήταν τυπικά ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, αλλά ο Θεμιστοκλής ήταν ο ιθύνων νους της επιχείρησης. Για να επιταχύνει τη ναυμαχία μεταχειρίσθηκε το εξής τέχνασμα: Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο να τους πει ότι δήθεν οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Σαλαμίνα κι αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ό Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο και να αποκλείσουν τη δίοδο υποχώρησής του προς τον Ισθμό της Κορίνθου.

Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή κι εξόριστος στην Αίγινα Αριστείδης πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο τής ζωής του κι έφθασε στο πλοίο του Θεμιστοκλή. Αφού του αποκάλυψε τις κινήσεις του περσικού στόλου, του ανακοίνωσε ότι τώρα που ή πατρίδα τους βρίσκεται σε κίνδυνο ξεχνάει κάθε έχθρα που είχε μαζί του και δέχεται να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης κάτω από τις διαταγές του.

Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεώτερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800, ενώ οι Έλληνες περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

Πρώτοι όρμησαν οι Έλληνες, ψάλλοντες τον παιάνα: «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε, πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων·νυν υπέρ πάντων αγών».

Άρχισε, τότε, ένας αγώνας άγριος, σκληρός και φοβερός. Τα πολεμικά τραγούδια των Ελλήνων, οι σάλπιγγες, οι πολεμικές κραυγές, οι κρότοι από τα τρομερά έμβολα, οι φωτιές που πετούσαν οι Έλληνες στα περσικά καράβια, οι καπνοί, αλλά προπάντων η ναυτική τέχνη, η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους Φοίνικες. Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων.

Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, ο Αριστείδης σε μια παράλληλη επιχείρηση αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Ο Ξέρξης, ντροπιασμένος από την ήττα, κατέφυγε με τα υπολείμματα του στόλου του στον Ελλήσποντο. Στην Ελλάδα παρέμεινε ο στρατηγός του Μαρδόνιος με 300.000 άνδρες για τη συνέχιση του αγώνα. Οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων. Στον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές. Όταν κάποτε προσήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως θεατής, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αποθέωσαν ως σωτήρα της Ελλάδας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες – Τα ιδιοφυή στρατηγήματα του Θεμιστοκλή

Κωνσταντίνος Βασάλος αποκαλύπτει για Ηλία Γκότση: «Τον έχω συγχωρέσει για όλα αυτά που…»

Ο Μπάμπης Κωστούλας του Ολυμπιακού οδήγησε τρακτέρ για να βοηθήσει στην αναγέννηση του γηπέδου του Αίαντα Σούρπης

Εκθαμβωτικό σεντάν-κεραυνός από τη Leapmotor

ΟΣΥ – 413 θέσεις εργασίας στα μπλε λεωφορεία: Ανοίγουν από οδηγοί μέχρι διοικητικοί

Η Γη της Ελιάς: Αποκαλύψεις στα επεισόδια 131-136 του Δ’ κύκλου

Καιρός: Επελαύνει η «Ψυχρή λίμνη» με καταρρακτώδεις βροχές – Βουτιά θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα

Ο Tαϊρίκ Τζόουνς της Παρτιζάν γιόρτασε εντυπωσιακή τάπα με κουτουλιά στη βάση της μπασκέτας

Shenxing νέας γενιάς της CATL, έτσι θα αποχαιρετήσεις οριστικά τους ΜΕΚ

Άρης Μουγκοπέτρος: Περήφανος πατέρας δυο κοριτσιών – Αποκαλύπτουμε την εντυπωσιακή σύζυγό του, Δήμητρα Παρασκευοπούλου

«Μέτρον Άριστον ή παν μέτρον άριστον;» – Το διαχρονικό ρητό του Κλεόβουλου που ενέπνευσε γενιές

Αποκάλυψη: Η οδός Πατησίων όπως ήταν έναν αιώνα πριν!

«Νόμος του Μέρφι»: Ποιος κρύβεται πίσω από τον διάσημο… Μέρφι;

Δέσποινα Βανδή & Βασίλης Μπισμπίκης: Απρόοπτη περιπέτεια στο αεροδρόμιο μετά τις διακοπές τους στην Κρήτη

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ: Πώς θωρακίζονται από κατασχέσεις – Τα δικαιώματα των δικαιούχων

00:00 / 00:00

Ο Εθνικός Σταρ φωτογραφήθηκε δίπλα στον επιτάφιο και διατάραξε την ιερή ατμόσφαιρα

Ο Εθνικός Σταρ Ανδρεούλης Ευαγγελόπουλος προκάλεσε αντιδράσεις δημοσιεύοντας φωτογραφίες του δίπλα στον Επιτάφιο στο TikTok, διαταράσσοντας την ιερή ατμόσφαιρα της στιγμής. Παρά την κριτική, ο...

Όταν η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ αιματοκύλησε σχολείο επειδή μισούσε τις Δευτέρες

Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ, το πρωί της 29ης Ιανουαρίου 1979, πυροβόλησε από το παράθυρο του σπιτιού της στο Δημοτικό σχολείο του Κλίβελαντ, σκοτώνοντας δύο...

Όταν Ρώσοι ανθρακωρύχοι ξεσκέπασαν έναν άγγελο με ασπίδα & ξίφος – Βρέθηκε ο Άγγελος της Καταστροφής;

Δύο χρόνια πριν, Ρώσοι ανθρακωρύχοι στην Γιακουτία ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό άγαλμα που απεικονίζει έναν άγγελο με ασπίδα και σπαθί, το οποίο έχει συνδεθεί με...

Αγία Σοφία: Ταξίδι στους αιώνες μέσα από ένα συναρπαστικό βίντεο

Το άρθρο παρουσιάζει μια νέα διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η οποία αναβιώνει την ιστορία της Αγίας Σοφίας μέσω ενός βίντεο εικονικής πραγματικότητας....

Οι μανιώδεις παίκτες της αρχαιότητας: Πώς στοιχημάτιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ο τζόγος έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι Έλληνες, επηρεασμένοι από θεούς και θρύλους, έπαιζαν και στοιχημάτιζαν σε διάφορα παιχνίδια. Σημαντικοί συγγραφείς...

Ένας τραγικός «καυγάς»: Όταν 93 άνθρωποι χάθηκαν για ένα ποτήρι κρασί

Στις 10 Φεβρουαρίου 1355, μια διαμάχη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων στην Οξφόρδη, που ξεκίνησε από ένα παράπονο για την ποιότητα του κρασιού σε μια...

Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο γύρω από το ποιος ήταν ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου. Ο Αμερικανός πιλότος...

Η αποκαλυπτική έρευνα για το τραγικό ναυάγιο του «Estonia» που διέψευσε σενάρια έκρηξης ή σύγκρουσης

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Estonia» το 1994 απορρίπτει τα σενάρια περί έκρηξης ή σύγκρουσης, επιβεβαιώνοντας ότι το δυστύχημα προήλθε...

Τι σήμαινε η ηθική για τον Αριστοτέλη;

Για τον Αριστοτέλη δεν ήταν δυνατό ούτε να αγνοήσει τους σοφιστές ούτε να αντιπαρέλθει τις θεωρίες του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Στους πρώτους αντιτάχθηκε,...

Αέρηδες: Ανακαλύψτε τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό!

Ο Πύργος των Αέρηδων, γνωστός και ως Ωρολόγιο του Ανδρονίκου, είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικός και ωρομετρικός σταθμός του κόσμου, που χτίστηκε το 47 π.Χ....

Επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 φυλαχτά 21...

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας, κατάφεραν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια ενός έφηβου αγοριού που πέθανε πριν από περίπου 2.300 χρόνια.Σύμφωνα...

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Το άρθρο εξετάζει την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» μέσα από τον Πλατωνικό διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», όπου ο Σωκράτης αναλύει τη σημασία του όρου. Υποστηρίζει ότι η...

Αποκάλυψη: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή που στοχοποιήθηκε ως ο «Δράκος» του Σέιχ Σου...

Το άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση του διαβόητου «Δράκου» του Σέιχ Σου, ενός καταζητούμενου που τρομοκράτησε τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1950, με φρικτές επιθέσεις...

Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία της Κόκκινης Πύλης στο Κάστρο της Ρόδου, αναδεικνύοντας τη σημασία της μέσα από τις στρατιωτικές και πολιτισμικές αλλαγές που...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο σχέδιο και την εκτέλεσή του από τους Συνταγματάρχες, με...

Ο διάσημος συγγραφέας που κρυβόταν στα γήπεδα με ψευδώνυμο!

Ο Sir Arthur Conan Doyle, γνωστός για τη δημιουργία του εμβληματικού ντετέκτιβ Sherlock Holmes, κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο A. C. Smith όταν έπαιζε ποδόσφαιρο...

Τι ήταν τα Φαλληφόρια στην Αρχαία Ελλάδα και πού τελούνταν αυτές οι μυστηριώδεις τελετές;

Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστικές τελετές της αρχαίας Ελλάδας, που τελούνταν κατά τη διάρκεια των Διονυσίων, κυρίως στην Αττική, και είχαν ως κεντρικό στοιχείο την...

Οι πρώτες εκλογές με ψηφοδέλτιο στην Ελλάδα – Το άγνωστο παρελθόν της ψήφου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία της ψηφοφορίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην εισαγωγή του ψηφοδελτίου το 1834 από τους Βαυαρούς, κατά την περίοδο των πρώτων...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Λαμπρή στο μαγευτικό σκηνικό του θρυλικού «Δόλωμα» της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, επισκέφθηκε τις...

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ