Η βιταμίνη D θωρακίζει τα βακτήρια του εντέρου για την άμυνα κατά του καρκίνου – Ανάμεσα στους επιστήμονες και ένας Έλληνας

Έρευνα αποκαλύπτει πώς η βιταμίνη D ενισχύει τα εντερικά βακτήρια και βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση κατά του καρκίνου σε πειραματικό επίπεδο
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενισχύει έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου, το Bacteroides fragilis, σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσολογική τους απόκριση κατά του καρκίνου. Τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν καλύτερη αντοχή στην ανάπτυξη όγκων και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Αν και οι πρώτες ενδείξεις από ανάλυση δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Δανία υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της κατανόησης των μηχανισμών που συνδέουν τη βιταμίνη D με την ανοσία, με στόχο την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας.

Πιο αναλυτικά

Η βιταμίνη D ενισχύει έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσία τους στον καρκίνο.

Η μελέτη δείχνει ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αντιστέκονται καλύτερα στην ανάπτυξη του όγκου και ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στην ανοσοθεραπεία.

Αυτή η επίδραση φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση του Bacteroides fragilis στο έντερο, το οποίο με κάποιο τρόπο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση των ποντικών στον καρκίνο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, καθώς προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου.

Βασικά γεγονότα:

Ρόλος της βιταμίνης D : Τα ποντίκια που τρέφονταν με βιταμίνη D εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα Bacteroides fragilis, τα οποία τους βοήθησαν να αντισταθούν καλύτερα στον καρκίνο.
Ανθρώπινες επιπτώσεις : Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Δανία υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου.
Μελλοντική έρευνα : Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η βιταμίνη D μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ευεργετικού μικροβιώματος του εντέρου θα μπορούσε να ανοίξει νέα μονοπάτια για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία, ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηριδίων του εντέρου σε ποντίκια που βελτιώνει την ανοσία στον καρκίνο.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Science , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D είχαν καλύτερη ανοσολογική αντίσταση σε πειραματικά μεταμοσχευμένους καρκίνους και βελτιωμένες αποκρίσεις στη θεραπεία ανοσοθεραπείας.

Αυτό το αποτέλεσμα φάνηκε επίσης όταν χρησιμοποιήθηκε η επεξεργασία γονιδίων για την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη βιταμίνη D στο αίμα και την κρατά μακριά από τους ιστούς.

Παραδόξως, η ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacteroides fragilis . Αυτό το μικρόβιο έδωσε στα ποντίκια καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, καθώς οι μεταμοσχευμένοι όγκοι δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι πώς.

Για να ελεγχθεί εάν τα βακτήρια από μόνα τους μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερη ανοσία κατά του καρκίνου, τα ποντίκια που ακολουθούσαν κανονική διατροφή έλαβαν Bacteroides fragilis . Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης καλύτερα σε θέση να αντισταθούν στην ανάπτυξη του όγκου, αλλά όχι όταν τα ποντίκια τέθηκαν σε δίαιτα με έλλειψη βιταμίνης D.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους, αν και τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά.

Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Δανία, το οποίο υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και υψηλότερου κινδύνου καρκίνου.

Μια ξεχωριστή ανάλυση πληθυσμού ασθενών με καρκίνο έδειξε επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλά σε θεραπείες καρκίνου που βασίζονται στο ανοσοποιητικό.

Αν και το Bacteroides fragilis βρίσκεται επίσης στο μικροβίωμα των ανθρώπων, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί εάν η βιταμίνη D βοηθά στην παροχή κάποιας ανοσολογικής αντίστασης στον καρκίνο μέσω του ίδιου μηχανισμού.

Ο Caetano Reis e Sousa, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας στο Crick, και ανώτερος συγγραφέας, δήλωσε: «Αυτό που δείξαμε εδώ προκάλεσε έκπληξη – η βιταμίνη D μπορεί να ρυθμίσει το μικροβίωμα του εντέρου για να ευνοήσει έναν τύπο βακτηρίων που δίνει στα ποντίκια καλύτερη ανοσία στον καρκίνο.

“Αυτό θα μπορούσε μια μέρα να είναι σημαντικό για τη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε πώς και γιατί η βιταμίνη D έχει αυτή την επίδραση μέσω του μικροβιώματος. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να πούμε οριστικά ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D έχει οφέλη για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.”

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζόλιας, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Crick και νυν επικεφαλής της ομάδας Cancer Immunosurveillance Group στο Cancer Research UK Manchester Institute, δήλωσε: «Ο εντοπισμός των παραγόντων που διακρίνουν ένα «καλό» από ένα «κακό» μικροβίωμα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Διαπιστώσαμε ότι η βιταμίνη D βοηθά τα βακτήρια του εντέρου να προκαλέσουν την ανοσολογική απόκριση του καρκίνου στην ανοσία.

“Μια βασική ερώτηση που προσπαθούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα “καλό” μικροβίωμα. Εάν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό, μπορεί να ανακαλύψουμε νέους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας δυνητικά συναρπαστικές δυνατότητες για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.”

Η Romina Goldszmid, ερευνήτρια Stadtman στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του NCI, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο γνώσεων σχετικά με τον ρόλο της μικροχλωρίδας στην ανοσία του καρκίνου και τις δυνατότητες των διατροφικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση αυτής της σχέσης για βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών.

«Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας».

Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, το UK Medical Research Council, το Wellcome Trust, μια επιχορήγηση ERC Advanced Investigator, ένα Wellcome Investigator Award, ένα βραβείο από το Louis-Jeantet Foundation, το Intramural Research Program του NCI, μέρος των National Institutes of Health, CCR-NCI και του Danish National Research Foundation.

Ο Διευθυντής Πληροφοριών Έρευνας στο Cancer Research UK, Dr Nisharnthi Duggan δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτή η έρευνα πρώιμου σταδίου σε ποντίκια, σε συνδυασμό με μια ανάλυση δεδομένων πληθυσμού της Δανίας, επιδιώκει να αντιμετωπίσει το κενό των στοιχείων. Ενώ τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των ανοσολογικών αποκρίσεων στον καρκίνο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

“Λίγο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε ηλιοθεραπεία για να τονώσετε αυτή τη διαδικασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D περνώντας σύντομες χρονικές περιόδους στον καλοκαιρινό ήλιο.

«Μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D από τη διατροφή και τα συμπληρώματά μας. Γνωρίζουμε ότι η προστασία στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, επομένως φροντίστε να αναζητάτε σκιά, να καλύπτετε και να εφαρμόζετε αντηλιακό όταν ο ήλιος είναι δυνατός».


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Η πρώτη αντίδραση μετά τις φωτογραφίες με τον Γεροντιδάκη από την Αίγινα

Η βιταμίνη D θωρακίζει τα βακτήρια του εντέρου για την άμυνα κατά του καρκίνου – Ανάμεσα στους επιστήμονες και ένας Έλληνας

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας που μάγεψε την Αμερική με το παγωτό του (φωτο-βίντεο)

Τουρκία: Σχεδιάζει δύο «γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις» σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αποκαλύπτει η Turkiye – Πότε θα διεξαχθεί ο «Θαλασσόλυκος II»

Ο Τιμωρός: Ο Αντώνης αποκαλύπτει το σοκαριστικό μυστικό του Φίλιππου

Αλέξανδρος Παρθένης: Σπάει τη σιωπή του για την ένοπλη ληστεία στην έπαυλή του στη Βουλιαγμένη

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

ΑΕΚ – Ναντέρ: Η μάχη-θρίλερ για το Final Four του BCL που καθορίζει και την έδρα του

Σκοτεινές υπόγειες πόλεις και δίκτυα που συνδέουν διαφορετικές… χώρες

Σαρακήνικο: Εικόνες ερήμωσης στο σημείο που εκσκάφθηκε για την ανέγερση του ξενοδοχείου – Παρατημένα σίδερα και βέργες παντού

Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 θύματα στη Μαρχανέτς από φονική επίθεση ρωσικού drone

Άρης Μουγκοπέτρος: Συγκλονίζει η μαρτυρία της γυναίκας που τον μετέφερε στο νοσοκομείο – «Είχε αιμορραγία και έχανε τις αισθήσεις του…»

Ηλέκτρα: Ο Βρεττός δίνει τη Χαριστική βολή στο Σωτήρη

Το «οστομάχιον» του Αρχιμήδη: Το συναρπαστικό αρχαιότερο μαθηματικό παζλ

Πάπας Φραγκίσκος – LIVE το μεγαλειώδες προσκύνημα: Αντηχούν πένθιμα οι καμπάνες

00:00 / 00:00

Ριπίς: Η περίφημη «βεντάλια» που δρόσιζε τις αρχαίες Ελληνίδες

Σε μια ζεστή, ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα μια βεντάλια μέσα στην τσάντα της γυναίκας είναι απαραίτητη.Κατά την αρχαιότητα υπήρχε φυσικά η ίδια ανάγκη.Έτσι...

Γ.Στάιλς Τζούνιορ: Το παιδί «αστακός» – Ο δολοφόνος με τις… δαγκάνες που στοίχειωσε...

Ο Γκρέιντι Στάιλς Τζούνιορ, γεννημένος το 1937 με μια σπάνια γενετική ασθένεια που παραμόρφωνε τα άκρα του, υπήρξε μια τραγική φιγούρα που ζούσε στο...

Οι δέκα επικές μάχες στην ιστορία που διαμόρφωσαν τον κόσμο

Το άρθρο αναφέρεται στις δέκα επικές μάχες της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο, επισημαίνοντας τη σημασία τους στην εξάπλωση του πολιτισμού και των...

Όταν η Τατιάνα Στεφανίδου αποστόμωσε τη Στέλλα Μπεζαντάκου – Έγινες διάσημη επειδή πήγες στη τουαλέτα…με τον Άρη

Στο άρθρο αναβιώνεται μια χαρακτηριστική τηλεοπτική στιγμή από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου η παρουσιάστρια στρίμωξε τη Στέλλα Μπεζαντάκου, επισημαίνοντας ότι η αναγνωσιμότητά...

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; – Οι πιο καυστικές βρισιές της αρχαιότητας

Το άρθρο εξερευνά την αθυροστομία των αρχαίων Ελλήνων, αποκαλύπτοντας ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν συχνά καυστικές βρισιές στην καθημερινότητά τους. Παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο...

Δημάρατος ο Λακεδαιμόνιος: Η άγνωστη ιστορία του εκθρονισμένου Βασιλιά της Σπάρτης

Ο Δημάρατος, 15ος βασιλιάς της Σπάρτης από τη γενιά των Ευρυποντιδών (510-491 π.Χ.), είναι μια ιστορική προσωπικότητα που συνδέεται με πολλές συγκρούσεις και πολιτικές...

Ασήμω Γκούρα: Η καπετάνισσα της Ακρόπολης – Γιατί ο λαός απέδωσε τον θάνατό...

Γυναικεία μορφή του ’21, σύζυγος του στρατηγού Γιάννη Γκούρα. Στην εποχή της ήταν γνωστή ως Γκούραινα ή Νταλιάνα, επειδή ήταν υψηλόσωμη και ωραία (νταλιάνι,...

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Ο Ταράξιππος ήταν ένας δαίμονας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που προκαλούσε τρόμο στα άλογα κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, δημιουργώντας συνθήκες ατυχημάτων και θανάτων....

Αρχαίοι Έλληνες ιατροί εφηύραν σύγχρονες θεραπείες πριν από 4.000 χρόνια

Το άρθρο εξετάζει τις ιατρικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων, αποκαλύπτοντας ότι είχαν αναπτύξει θεραπείες που προσεγγίζουν τις σύγχρονες, ήδη από την τρίτη και δεύτερη...

«Ελλενίτ»: Το άγνωστο ελληνικό «Τσέρνομπιλ» – 72 εργάτες έχασαν τη ζωή τους

Το άρθρο αναφέρεται στο άγνωστο σκάνδαλο της βιομηχανίας «Ελλενίτ» στη Χαλκίδα, η οποία από τη δεκαετία του ’60 έως το ’90 παρήγαγε αμιαντοτσιμέντο, αγνοώντας...

Μυκηναϊκός Στρατός: Η ανίκητη πολεμική μηχανή που κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο

Ο Μυκηναϊκός Στρατός, που κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο, αποτέλεσε μία από τις πιο εξελιγμένες στρατιωτικές μηχανές της εποχής του, με οργανωμένο πεζικό και ιππικό,...

Ιφικράτης: Ο μεγαλοφυής στρατηγός που άλλαξε την αρχαία πολεμική τέχνη

Ο Ιφικράτης, Αθηναίος στρατηγός του 4ου π.Χ. αιώνα, αναδείχθηκε ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της αρχαίας πολεμικής τέχνης, εισάγοντας καινοτομίες στον οπλισμό...

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ιστορίας, με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Στο...

Οι ενδυματολογικές αποκαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων: Ποιοι απέφευγαν τα εσώρουχα, τα στολίδια και...

Το άρθρο αναλύει τις ενδυματολογικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα». Οι άνδρες συνήθιζαν να...

Προς πώληση η θρυλική Mercedes του Α.Παπανδρέου: Η κρυφή ιστορία της

Στη δημοσιότητα βγήκε αγγελία πώλησης μιας θρυλικής Mercedes w126, η οποία ανήκε στον πρώην Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Το αυτοκίνητο, που έχει ιστορική αξία, συνοδεύει...

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη, τον BD+05 4868 Ab, ο οποίος αποσυντίθεται καθώς περιστρέφεται επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του, δημιουργώντας μια ουρά σκόνης μήκους...

Αληθινό ή μοντάζ; Τι φέρεται να εμφανίστηκε πάνω από τον Καναδά; video

Και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Βανκούβερ του Καναδά:freepik photo

Αλώα: Η «σκανδαλώδης» τελετή του αρχαίου κόσμου

Τα Αλώα ήταν μια ετήσια αγροτική γιορτή της αρχαιότητας, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, τον Διόνυσο και τον Ποσειδώνα, που χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή αποκλειστικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχασα ό,τι πιο πολύτιμο είχα, νόμιζα ότι ήταν φωτοβολίδα» – Η συγκλονιστική...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, μιλώντας από το νοσοκομείο μετά τον...

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξία Τσάτσου: Η κληρονόμος του εμβληματικού συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου

Η Αλεξία Τσάτσου, κόρη του διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ