Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες νέρωναν πάντοτε το κρασί τους;

Η τέχνη της κατανάλωσης κρασιού στην αρχαία Ελλάδα: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αραίωναν το κρασί τους και χρησιμοποιούσαν εξελιγμένες τεχνικές ψύξης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες, γνωστοί για την αγάπη τους στο κρασί, συνήθιζαν να το αραιώνουν με νερό, προκειμένου να διατηρούν τη διαύγεια του νου τους και να αποφεύγουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η τυπική αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα κρασιού, και το νερό προερχόταν από πηγές ή χιόνι για να διασφαλίζεται η ψύξη του ποτού.

Οι Έλληνες εφηύραν ειδικά αγγεία, όπως οι «ψυκτήρες», που διατηρούσαν το κρασί δροσερό κατά τη διάρκεια των συμποσίων. Η πρακτική αυτή συνδύαζε την αραίωση του κρασιού με τη βέλτιστη θερμοκρασία, προσφέροντας έτσι μία ευχάριστη οινοποσία.

Πιο αναλυτικά

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και ιδιαίτερα οι πρώτοι, που συνομιλούσαν και φλυαρούσαν ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα στους ανδρώνες πίνοντας κρασί.

Οι συμμετέχοντες στις κρασοκατανύξεις αυτές συνήθως δεν έχαναν τη διαύγεια του νου τους επειδή το κρασί που κατανάλωναν ήταν νερωμένο. Σπάνια, και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν ανέρωτο κρασί, «άκρατον οίνον».

Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε μεγάλα ευρύστομα αγγεία, γνωστά ως κρατήρες, και η συνήθης αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα οίνου.

Αυτή την αναλογία προτείνει και ο Ησίοδος, ο ποιητής της υπαίθρου, δεν λείπουν ωστόσο γραπτές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για μείξη με νερό σε μεγαλύτερη αναλογία. Αυτή ακριβώς η κυριαρχία του νερού ήταν που απέτρεπε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις για τους πότες.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που βάζει ο κωμικός ποιητής Αλέξις (4ος-3ος αι. π.Χ.) στο στόμα του Σόλωνα:

«Ήδη από τα κάρα τον πουλάνε (τον οίνον) νερωμένο, όχι βέβαια για να κερδίσουν κάτι παραπάνω, αλλά γιατί προνοούν για τους αγοραστές, να έχουν μετά την οινοποσία το κεφάλι ελαφρύ» (μτφρ. Μ. Κοπιδάκη).

Το νερό που χρησιμοποιούσαν για το αραίωμα του κρασιού φρόντιζαν να προέρχεται από «σκιαράν παγάν» (πηγή), από «κρήνην αέναον και απόρρυτον» ή από «ψυχρόν φρέαρ».

Έτσι μαζί με τη μείξη του κρασιού τους οι αρχαίοι πετύχαιναν συγχρόνως και την ψύξη του.

Πολύ διαδεδομένη ήταν και η πρακτική να χρησιμοποιούν και νερό που προερχόταν από λιώσιμο χιονιού, το οποίο, ως γνωστόν, το συντηρούσαν ακόμη και το καλοκαίρι και το εμπορεύονταν.

Ωστόσο είχαν εφεύρει και ιδιαίτερους τρόπους ψύξης του κρασιού.

Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. επινόησαν ένα αγγείο ειδικής κατασκευής που επέτρεπε την ψύξη του οίνου και τη διατήρησή του σε ψυχρή κατάσταση όσο αυτός βρισκόταν αποθηκευμένος σε μεγάλα στενόστομα αγγεία, στους αμφορείς, προτού μεταφερθεί στους κρατήρες.

Πιο συγκεκριμένα κατασκεύασαν έναν ειδικό τύπο αμφορέα με κύριο γνώρισμα τα διπλά του τοιχώματα. Με την βοήθεια των εσωτερικών τοιχωμάτων δημιουργούνταν ο κατ’ εξοχήν χώρος του αγγείου, μέσα στον οποίο έχυναν, από το στόμιό του, το κρασί.

Ο χώρος που σχηματιζόταν από τα εξωτερικά τοιχώματα και περιέβαλλε τον εσωτερικό γέμιζε με τη βοήθεια μιας προχοής που βρισκόταν στο πάνω μέρος με ψυχρό νερό ή χιόνι.

Έτσι πετύχαιναν τη μόνιμη ψύξη του κρασιού, αφού εύκολα μπορούσαν να ανανεώνουν το ψυκτικό μέσο, όταν αυτό έλιωνε και ζεσταινόταν, με φρέσκο. Διά μέσου μιας οπής που βρισκόταν στο κάτω μέρος του αγγείου απομάκρυναν το ζεστό νερό και στη συνέχεια, σφραγίζοντάς την, έριχναν στον εξωτερικό χώρο του φρέσκο χιόνι ή κρύο νερό.

Τέτοια αγγεία, γνωστά στους αρχαιολόγους ως αμφορείς – ψυκτήρες, κατασκευάζονταν στο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ. στην Αθήνα, αλλά και σε ένα άλλο μέρος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, πιθανόν στο Ρήγιο της Μεγάλης Ελλάδας, στη Ν. Ιταλία. Ανάλογες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πετύχαιναν την ψύξη του κρασιού και γενικότερα υγρών συναντούμε σποραδικά και σε άλλα οινοφόρα αγγεία των αρχαίων Ελλήνων, όπως π.χ. σε οινοχόες.

Μέσα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Αθηναίοι κεραμείς βρήκαν έναν άλλο τρόπο ψύξης κρασιού που εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες των συμποσιαστών. Ο προηγούμενος, που μόλις περιγράψαμε, απαιτούσε τη γρήγορη κατανάλωση του κρασιού από τη στιγμή που αυτό περνούσε από τον αμφορέα – ψυκτήρα στον κρατήρα. Αν όμως ο ρυθμός κατανάλωσης ήταν αργός, τότε το κρασί μέσα στον κρατήρα θα έχανε τη δροσιά του.

Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να εφευρεθεί ένας άλλος τρόπος που θα εξασφάλιζε μόνιμη ψύξη του κρασιού. Δηλαδή, όταν αυτό θα γέμιζε τα κρασοπότηρα των αρχαίων γλεντζέδων, γνωστά κυρίως ως κύλικες, θα έπρεπε να είναι ακόμη κρύο ή δροσερό.

Επινοήθηκε έτσι ένα χαρακτηριστικό μανιταρόσχημο αγγείο, το οποίο, αφού το γέμιζαν με κρασί, το τοποθετούσαν μέσα στον κρατήρα που ήταν γεμάτος με κρύο νερό ή χιόνι. Πετύχαιναν δηλαδή έναν τρόπο ψύξης που θυμίζει αυτόν με τον οποίο σήμερα διατηρούμε κρύο ένα μπουκάλι σαμπάνιας ή κρασιού καθώς το τοποθετούμε μέσα σε δοχείο που περιέχει παγάκια.

Το κρασί το αντλούσαν από το στενόστομο μανιταρόσχημο αγγείο, τον ψυκτήρα, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, με τη βοήθεια μιας κουτάλας που είχε μακριά λαβή. Το σκεύος αυτό οι αρχαίοι το ονόμαζαν αρύταινα ή κύαθο.

Είναι πολύ πιθανό ότι το κρασί στους ψυκτήρες αυτούς ήταν ανέρωτο, οπότε το αραίωμά του γινόταν εκ των υστέρων, μέσα στα ίδια τα κρασοπότηρα, με κρύο νερό που έφερναν με ένα κανάτι, την αρχαία οινοχόη. Έτσι, εκτός από τη μείξη του κρασιού, πετύχαιναν συγχρόνως και την καλύτερη ψύξη του.

Ότι οι μανιταρόσχημοι ψυκτήρες, οι οποίοι με το ψηλό πόδι και το φουσκωτό σώμα τους «επέπλεαν» μέσα στο κρύο νερό (ή στο χιόνι) του κρατήρα, περιείχαν κρασί είναι σήμερα βέβαιο. Εκτός από ορισμένες σχετικές παραστάσεις, το μαρτυρούν και τρία ιδιόμορφα αγγεία που έγιναν σχετικά πρόσφατα γνωστά στην έρευνα. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις κρατήρες που στο εσωτερικό τους έχουν ενσωματωμένο έναν ψυκτήρα.

Δηλαδή, κρατήρας και ψυκτήρας αποτελούν στις περιπτώσεις αυτές ένα ενιαίο κατασκευαστικά σύνολο και γι’ αυτό τα αγγεία αυτά τα αποκαλούμε κρατήρες – ψυκτήρες. Στο κάτω μέρος τους φέρουν προχοή, η παρουσία της οποίας δικαιολογείται μόνο αν δεχθούμε ότι διά μέσου αυτής απομακρυνόταν το ζεστό πια νερό του αγγείου, όταν ανανέωναν το ψυκτικό υλικό του.

Επομένως το κρασί υποχρεωτικά πρέπει να βρισκόταν στον ψυκτήρα των αγγείων αυτών. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αγγεία αυτά είχαν λειτουργία ανάλογη με αυτήν των αμφορέων – ψυκτήρων που είδαμε παραπάνω. Ο τρόπος ψύξης που μόλις περιγράψαμε ήταν σε χρήση για 80 περίπου χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 530 ως το 460/50 π.Χ.

Οπωσδήποτε οι κρατήρες – ψυκτήρες δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα συχνοί στην αρχαιότητα. Σποραδικά απαντώνται και σε άλλες εποχές, όπως π.χ. ένας που βρέθηκε στη μυκηναϊκή Τίρυνθα και χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ.

Η σπανιότητά τους πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι προτιμούσαν λίγο περισσότερο το κόκκινο κρασί που δεν απαιτεί ιδιαίτερη ψύξη. Κυρίως όμως στο ότι, όπως ήδη είπαμε παραπάνω, το νερό με το οποίο αραίωναν το κρασί φρόντιζαν να είναι «παγωμένο» έτσι ώστε δεν απαιτούνταν καμία φροντίδα για περαιτέρω ψύξη του θείου αυτού ποτού.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

Η BYD επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό της όραμα

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες νέρωναν πάντοτε το κρασί τους;

Ουκρανία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο και ματαιώθηκαν οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ – Η απουσία Ρούμπιο “τίναξε στον αέρα” τις διπλωματικές προσπάθειες

Οι 5 πιο μυστηριώδεις θάνατοι της Παπικής Εκκλησίας- Από το Θάνατο του Πάπα στο κρεβάτι της ερωμένης του μέχρι κατάρρευση από καρπούζι

Άννα Βίσση: Το εξωφρενικό ποσό που θησαυρίζει για μια εμφάνιση στο Ντουμπάι

Το άξιζε: Αποθεώνουν τον γιατρό που μεταμορφώνει τα παιδιά σε υπερήρωες πριν τα χειρουργήσει! Βίντεο

AUDI E5 Sportback, παρουσίαση για το θηρίο των 787 ίππων

Σε αξία supercar εκτοξεύεται το νέο Renault R5 Turbo 3E

Λιάγκας για Φιλιππίδη: «Είναι σπουδαίος ηθοποιός, μην διαγράφουμε το ταλέντο του επειδή μπορεί να είναι κακός άνθρωπος ή να έχει βιάσει!»

Ταμπού: Ο Νάσος αποκαλύπτει το κρυφό ειδύλλιο του πατέρα του με τη Θεώνη

Βίντεο: Στο «τσακ» σώθηκαν γιαγιά και εγγόνια από τρομακτική έκρηξη φρεατίου – Πέρασαν από πάνω του δευτερόλεπτα νωρίτερα

Το Βατικανό και τα ΑΤΙΑ: Υπάρχει κάποιο μυστικό για “εξωγήινους” κρυμμένο στα μυστηριώδη αρχεία του Πάπα;

Κεφαλονιά: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 3χρονου μετά τη φωτιά στο σπίτι του – «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα εξελιχθεί»

Μπρούνο Τσερέλα: Απομονωμένος στο αεροδρόμιο μετά τις πασχαλινές διακοπές στο Γύθειο με την Αθηνά Οικονομάκου

00:00 / 00:00

Βρέθηκαν οι αρχαιότερες ζωγραφιές σπηλαίων του κόσμου 65.000 ετών – Ποιοί τις έφτιαξαν;

Αρχαίες ζωγραφιές σπηλαίων που ανακαλύφθηκαν βαθιά σε απομακρυσμένα σπήλαια ανατρέπουν την ιστορία της ανθρώπινης προέλευσης.Αυτά τα έργα τέχνης που χρονολογούνται πριν από 65.000 χρόνια,...

Γιαγιά 100 ετών καταφέρνει να κρατήσει τη στάση «σανίδα» για 3 λεπτά! «Ξεπερνά...

Η Τζέρι Λίο, μια 100χρονη γυναίκα από το Λονγκ Άιλαντ, έχει γίνει viral για την ικανότητά της να κρατά τη στάση «σανίδα» για τρία...

Γιατί οι αχινοί στολίζονται με… καπέλα; Εντυπωσιακές εικόνες από ενυδρείο

Οι αχινοί, μικρά εχινόδερμα που ζουν στους ωκεανούς, διακρίνονται για την ικανότητά τους να στολίζονται με αντικείμενα, όπως κοχύλια και τρισδιάστατα καπέλα που τους...

Άφωνοι οι επιστήμονες: Η πρώτη “μοναχική” μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στο διάστημα

Η ομάδα επανεξέτασε δεδομένα από ένα αντικείμενο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια, χρησιμοποιώντας ενημερωμένες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει τελικά την ταυτότητά...

Η βιταμίνη D θωρακίζει τα βακτήρια του εντέρου για την άμυνα κατά του καρκίνου – Ανάμεσα στους επιστήμονες και ένας Έλληνας

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενισχύει έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου, το Bacteroides fragilis, σε ποντίκια,...

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας που μάγεψε την Αμερική με το παγωτό του (φωτο-βίντεο)

Ο Τομ Κάρβελ, Έλληνας μετανάστης που ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1910, επαναστατεί στον κόσμο του παγωτού το 1932, όταν, μετά από ένα ατύχημα...

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία θεωρούνταν βαρύ έγκλημα με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Οι μοιχοί υποβάλλονταν σε εξευτελιστικές τιμωρίες, όπως η ραφανίδωσις, όπου...

Σκοτεινές υπόγειες πόλεις και δίκτυα που συνδέουν διαφορετικές… χώρες

Ανάμεσα στις ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του φανταστικού και δεν έχουν ατράνταχτες αποδείξεις, είναι οι αναφορές για υπόγειες κατασκευές που συνδέουν διάφορα μέρη,...

Το «οστομάχιον» του Αρχιμήδη: Το συναρπαστικό αρχαιότερο μαθηματικό παζλ

Το άρθρο εξερευνά το «οστομάχιον», ένα αρχαίο μαθηματικό παζλ που συνδέεται με τον Αρχιμήδη και την ανακάλυψη γεωμετρικών σχέσεων. Το παιχνίδι αποτελείται από 14...

Όταν η Τατιάνα Στεφανίδου αποστόμωσε τη Στέλλα Μπεζαντάκου – Έγινες διάσημη επειδή πήγες...

Σε ένα παλιό τηλεοπτικό στιγμιότυπο, η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για την αμεσότητά της, στρίμωξε τη Στέλλα Μπεζαντάκου στη μεσημεριανή της εκπομπή, θέτοντας σε αμφισβήτηση...

Ριπίς: Η περίφημη «βεντάλια» που δρόσιζε τις αρχαίες Ελληνίδες

Σε μια ζεστή, ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα μια βεντάλια μέσα στην τσάντα της γυναίκας είναι απαραίτητη.Κατά την αρχαιότητα υπήρχε φυσικά η ίδια ανάγκη.Έτσι...

Γ.Στάιλς Τζούνιορ: Το παιδί «αστακός» – Ο δολοφόνος με τις… δαγκάνες που στοίχειωσε...

Ο Γκρέιντι Στάιλς Τζούνιορ, γεννημένος το 1937 με μια σπάνια γενετική ασθένεια που παραμόρφωνε τα άκρα του, υπήρξε μια τραγική φιγούρα που ζούσε στο...

Οι δέκα επικές μάχες στην ιστορία που διαμόρφωσαν τον κόσμο

Το άρθρο αναφέρεται στις δέκα επικές μάχες της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο, επισημαίνοντας τη σημασία τους στην εξάπλωση του πολιτισμού και των...

Όταν η Τατιάνα Στεφανίδου αποστόμωσε τη Στέλλα Μπεζαντάκου – Έγινες διάσημη επειδή πήγες...

Στο άρθρο αναβιώνεται μια χαρακτηριστική τηλεοπτική στιγμή από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου η παρουσιάστρια στρίμωξε τη Στέλλα Μπεζαντάκου, επισημαίνοντας ότι η αναγνωσιμότητά...

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; – Οι πιο καυστικές βρισιές της αρχαιότητας

Το άρθρο εξερευνά την αθυροστομία των αρχαίων Ελλήνων, αποκαλύπτοντας ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν συχνά καυστικές βρισιές στην καθημερινότητά τους. Παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο...

Δημάρατος ο Λακεδαιμόνιος: Η άγνωστη ιστορία του εκθρονισμένου Βασιλιά της Σπάρτης

Ο Δημάρατος, 15ος βασιλιάς της Σπάρτης από τη γενιά των Ευρυποντιδών (510-491 π.Χ.), είναι μια ιστορική προσωπικότητα που συνδέεται με πολλές συγκρούσεις και πολιτικές...

Ασήμω Γκούρα: Η καπετάνισσα της Ακρόπολης – Γιατί ο λαός απέδωσε τον θάνατό της σε κατάρα;

Γυναικεία μορφή του ’21, σύζυγος του στρατηγού Γιάννη Γκούρα. Στην εποχή της ήταν γνωστή ως Γκούραινα ή Νταλιάνα, επειδή ήταν υψηλόσωμη και ωραία (νταλιάνι,...

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Ο Ταράξιππος ήταν ένας δαίμονας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που προκαλούσε τρόμο στα άλογα κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, δημιουργώντας συνθήκες ατυχημάτων και θανάτων....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της...

Η Σοφία Αλιμπέρτη, γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, αποφάσισε να...

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξία Τσάτσου: Η κληρονόμος του εμβληματικού συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου

Η Αλεξία Τσάτσου, κόρη του διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ