Το ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye (DKIST) στη Χαβάη έχει αποκαλύψει εντυπωσιακές, κοντινές εικόνες του ήλιου, προσφέροντας λεπτομέρειες που δεν είχαμε φανταστεί.
Με τον πρωτεύοντα καθρέφτη του μήκους τεσσάρων μέτρων, το τηλεσκόπιο εξερευνά τη δομή και τη δραστηριότητα του ήλιου, χάρη στην πρόσφατη προσθήκη του Visible Tunable Filter (VTF). Το VTF, ένα προηγμένο όργανο, επιτρέπει τη λήψη εικόνων εξαιρετικής ποιότητας, συμβάλλοντας στην κατανόηση των ηλιακών εκρήξεων και των επιδράσεών τους στο ηλιακό σύστημα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτές οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη και την ανάλυση της ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει τη ζωή στη Γη.
Πιο αναλυτικά
O φλογερός Ήλιος είναι το ζωογόνο αστέρι μας. Αλλά τώρα, οι ειδικοί το βλέπουν με τρόπο που δεν φανταζόμασταν ποτέ, χάρη στο μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο στον κόσμο.
Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του ηφαιστείου της Χαβάης Haleakala. Ο πρωτεύων καθρέφτης του, μήκους τεσσάρων μέτρων προσφέρει εκπληκτικά λεπτομερείς απόψεις, αποκαλύπτοντας τις μικρότερες δομές του Ήλιου.
Από το 2022, αυτό το απίστευτο παρατηρητήριο έχει προχωρήσει στα όρια της ηλιακής παρατήρησης.
Για να ξεκλειδώσει τα πιο βαθιά μυστικά του Ήλιου, το Inouye εξοπλίζεται συνεχώς με προηγμένα επιστημονικά όργανα. Αυτά τα εργαλεία ανατέμνουν το εισερχόμενο ηλιακό φως, αναλύοντας μεμονωμένα μήκη κύματος και καταστάσεις πόλωσης.
Και η τελευταία προσθήκη αλλάζει το παιχνίδι: το Visible Tunable Filter (VTF).
«Το όργανο είναι, θα λέγαμε, η καρδιά του ηλιακού τηλεσκοπίου, το οποίο τώρα χτυπά επιτέλους στον τελικό του προορισμό», δήλωσε ο Matthias Schubert, επιστήμονας του προγράμματος VTF στο Ινστιτούτο Ηλιακής Φυσικής (KIS).
Το όργανο VTF είναι τεράστιο, ζυγίζει 5,6 τόνους και καταλαμβάνει χώρο περίπου όσο ένα μικρό γκαράζ.
Σκοπός του είναι να συλλάβει εικόνες του Ήλιου με την καλύτερη δυνατή λεπτομέρεια σχετικά με χωρικές, χρονικές και φασματικές πληροφορίες.
Πρόσφατα, το VTF είδε το πρώτο του φως. Απλώς, απαθανάτισε τις πρώτες εικόνες του Ήλιου.
Η αρχική παρατήρηση επικεντρώθηκε στο ηλιακό φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος 588,9 νανόμετρα. Αυτή η πρώτη λεπτομερής ματιά αποκάλυψε μια σκοτεινή ηλιακή κηλίδα μαζί με την λεπτή δομημένη γύρω περιοχή, γνωστή ως ημισφαίριο. Η παρατηρούμενη περιοχή στον Ήλιο ήταν τεράστια, με διαστάσεις περίπου 25.000 χιλιόμετρα επί 25.000 χιλιόμετρα.
“Το VTF επιτρέπει εικόνες άνευ προηγουμένου ποιότητας και έτσι προαναγγέλλει μια νέα εποχή στην επίγεια ηλιακή παρατήρηση”, δήλωσε ο Sami K. Solanki, διευθυντής στο MPS.
Ο Ήλιος είναι μια τεράστια σφαίρα πλάσματος με μια αναταραχή δραστηριότητας που επηρεάζει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Εξαπολύει συνεχώς ισχυρές εκρήξεις, στέλνοντας φορτισμένα σωματίδια στο διάστημα.
Αυτές οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν να προκαλέσουν όμορφα σέλας στη Γη, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των διαστημικών υποδομών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το VTF έχει πολλή δουλειά να κάνει με πρωταρχική έμφαση στην αποκάλυψη της δυναμικής φύσης του οικοδεσπότη αστέρα μας .
Το όργανο υψηλής τεχνολογίας θα επιτρέψει στους επιστήμονες να παρατηρήσουν τη φωτόσφαιρα (την ορατή επιφάνεια του Ήλιου) και τη χρωμόσφαιρα (το στρώμα πάνω από αυτό) με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Αυτές είναι οι περιοχές όπου ξεκινούν οι ηλιακές εκρήξεις.
Το κλειδί για την πρόβλεψη αυτών των ισχυρών ηλιακών γεγονότων βρίσκεται στην κατανόηση των περίπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ του θερμού πλάσματος και των μεταβαλλόμενων μαγνητικών πεδίων σε αυτήν την περιοχή.
Αυτό το κολοσσιαίο όργανο θα αποκωδικοποιούσε ιδιότητες του ηλιακού υλικού, όπως η ταχύτητα των ροών του πλάσματος, η ισχύς των μαγνητικών πεδίων, η πίεση και η θερμοκρασία. Οι λεπτομερείς πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των θεμελιωδών διεργασιών που οδηγούν την ηλιακή δραστηριότητα.
“Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye σχεδιάστηκε για να μελετά τη φυσική του Ήλιου ως οδηγό του διαστημικού καιρού. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, το Inouye είναι μια ιδανική πλατφόρμα για ένα πρωτοφανές και πρωτοποριακό όργανο όπως το VTF”, δήλωσε ο Christoph Keller, Διευθυντής του Εθνικού Ηλιακού Παρατηρητηρίου, που λειτουργεί αυτό το τηλεσκόπιο.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ