Το Amaropostia stiptica, γνωστό και ως πικρός μύκητας, έχει αναγνωριστεί ως ο φορέας της πιο πικρής ουσίας στον κόσμο, την oligoporin D. Αν και δεν είναι τοξικό, η γεύση του είναι εξαιρετικά έντονη, ενεργοποιώντας τους υποδοχείς πικρής γεύσης στους ανθρώπους ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Ερευνητές από τα Ινστιτούτα Βιολογίας Συστημάτων Τροφίμων και Βιοχημείας Φυτών Leibniz στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι η oligoporin D μπορεί να προκαλέσει έντονη πίκρα ακόμα και όταν διαλύεται σε 6 λίτρα νερού. Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί τις παραδοσιακές θεωρίες σχετικά με την πίκρα και την τοξικότητα, καθώς ο μύκητας δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά η γεύση του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Πιο αναλυτικά
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περιέχει μια ουσία τόσο πικρή που ακόμη και η παραμικρή ποσότητα ενεργοποιεί τους υποδοχείς της πικρής γεύσης.
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το πικρό στήριγμα είναι ένας πικρός, μη βρώσιμος μύκητας, αλλά η ερευνητική ομάδα από τα Ινστιτούτα Βιολογίας Συστημάτων Τροφίμων και Βιοχημείας Φυτών Leibniz στη Γερμανία δεν περίμενε να ανακαλύψει την πιο πικρή ένωση στον κόσμο κατά την ανάλυσή της. Αυτό το μανιτάρι αναπτύσσεται προσκολλημένο σε δέντρα σε απομονωμένα δάση σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό, συχνά παραβλέπεται.
Ωστόσο, πρόσφατα προσέλκυσε μεγάλη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα λόγω μιας ένωσης που ονομάζεται oligopolyn D, η οποία οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι σαφής διεκδικητής του τίτλου της πιο πικρής ουσίας στον κόσμο.
Κατά την ανάλυση του Amaropostia stiptica, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις νέες ενώσεις – oligoporin D, E και F – γνωστές ως τριτερπένια. Από αυτά, η oligoporin D αποδείχθηκε η πιο συναρπαστική, λόγω της εξαιρετικής πικρίας της. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα αυτής της ουσίας διεγείρει έντονα το “TAS2R46”, έναν από τους υποδοχείς πικρής γεύσης στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της American Chemical Society, Journal of Agricultural and Food Chemistry , σε ένα πείραμα που διεξήχθη από επιστήμονες των Ινστιτούτων Βιολογίας Συστημάτων Τροφίμων και Βιοχημείας Φυτών του Leibniz, η oligoporin D ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και όταν 1 γραμμάριο διαλύθηκε σε 6 λίτρα νερό.
Η επιστημονική κοινότητα έχει αρκετά χαμηλή κατανόηση του τι προκαλεί την πικρία και γιατί ορισμένα πράγματα είναι πικρά και άλλα όχι. Για παράδειγμα, αυτό το μανιτάρι αμφισβητεί μια από τις πιο εξέχουσες θεωρίες για την πικρία – ότι η έντασή του είναι εφάμιλλη με την τοξικότητα μιας ουσίας. Το Amaropostia stiptica δεν είναι δηλητηριώδες, απλά έχει γεύση σαν να μπορεί να σας σκοτώσει.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ