Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF) ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα νέο ηλεκτρομαγνητικό όπλο, τοποθετημένο στο πλοίο JS Asuka, με στόχο την αξιολόγηση της απόδοσής του. Το πρόγραμμα ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2016 περιλαμβάνει την επίτευξη υπερηχητικών ταχυτήτων και τη βελτίωση της ακρίβειας και της ευστάθειας των βλημάτων.
Οι δοκιμές ζωντανών πυρών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου πυρκαγιάς και στη σμίκρυνση των απαιτούμενων πηγών ενέργειας. Η πρόοδος της Ιαπωνίας στην τεχνολογία αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη ναυτική στρατηγική στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά
Το όπλο που είναι τοποθετημένο στο JS Asuka θα υποβληθεί σε μια σειρά αξιολογήσεων απόδοσης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού.
Στις 18 Απριλίου 2025, η Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (JMSDF) κυκλοφόρησε επίσημα μια εικόνα του προηγμένου ηλεκτρομαγνητικού όπλου που βρίσκεται υπό δοκιμή επί του δοκιμαστικού σκάφους JS Asuka. Η αποκάλυψη σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης ηλεκτρομαγνητικών κανονιών υπό την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας.
Το έργο διευθύνεται από το Κέντρο Έρευνας Συστημάτων Εδάφους (GSRC), ένα τμήμα του Οργανισμού Εξαγορών, Τεχνολογίας και Εφοδιαστικής (ATLA). Η ανάπτυξη, που ξεκίνησε το 2016, βασίζεται στο έργο «Έρευνα για Συστήματα Ηλεκτρομαγνητικής Επιτάχυνσης», το οποίο συνεχίστηκε μέχρι το οικονομικό έτος 2022. Οι στόχοι της πρώτης φάσης περιελάμβαναν την επίτευξη αρχικής ταχύτητας 2.000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και τη διασφάλιση διάρκειας ζωής κάννης 120 βολών—οι στόχοι ATLA έχουν ήδη πετύχει.
Η πρώτη δοκιμή ζωντανών πυρών στη θάλασσα διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2023. Έκτοτε, το έργο έχει περάσει σε μια νέα φάση με τίτλο «Έρευνα για το μελλοντικό Railgun», που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το 2026.
Αυτή η φάση εστιάζει όχι μόνο στην απόδοση βολής, αλλά και στην ενσωμάτωση ενός πλήρους οπλικού συστήματος:
Η ακρίβεια του βλήματος και η αεροδυναμική σταθερότητα έχουν γίνει κορυφαίες προτεραιότητες, καθώς ακόμη και οι υπερηχητικές ταχύτητες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους εάν το βλήμα επιβραδυνθεί γρήγορα λόγω της αντίστασης του αέρα. Η βελτίωση της ευστάθειας κατά την πτήση όχι μόνο αυξάνει την εμβέλεια αλλά και ενισχύει τη φονικότητα του όπλου.
Μια άλλη βασική πτυχή της ανάπτυξης είναι το σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς. Το railgun απαιτεί ένα εξειδικευμένο σύστημα για την πρόβλεψη τροχιών, τον υπολογισμό των σημείων πρόσκρουσης και τον συντονισμό στόχων χρησιμοποιώντας εξωτερικούς αισθητήρες. Η ATLA αναπτύσσει μια αποκλειστική αρχιτεκτονική που λαμβάνει υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όπλου, όπως την εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα βολής του.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ωστόσο, παραμένει: η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Δεδομένου ότι κάθε βολή απαιτεί εξαιρετικά υψηλό ηλεκτρικό ρεύμα, το railgun χρειάζεται μια ισχυρή αλλά συμπαγή τροφοδοσία ρεύματος—ειδικά για εφαρμογές στο πλοίο ή στο έδαφος. Για το λόγο αυτό, η τρέχουσα φάση του έργου επενδύει επίσης στη σμίκρυνση αυτών των συστημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Naval News, ενώ η ζημιά που προκαλείται από την υψηλή πίεση που προκαλείται από την έκρηξη της πυρίτιδας στην κάννη στα παραδοσιακά πυροβόλα όπλα δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αυτό εξαλείφεται στα ηλεκτρομαγνητικά όπλα.
Το 2023, η ATLA ανακοίνωσε ότι είχε εκτοξεύσει επιτυχώς ένα πρωτότυπο ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο στη θάλασσα από μια απροσδιόριστη πλατφόρμα. Εκείνη την εποχή, το πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι ήταν το πρώτο του είδους του για οποιαδήποτε χώρα. Οι εικόνες ATLA που κυκλοφόρησαν από αυτή τη δοκιμή δείχνουν ότι το πυροβόλο ήταν τοποθετημένο σε διαφορετικό εξέδρα δοκιμών από τον πυργίσκο που βρίσκεται επί του παρόντος στο JS Asuka, υποδηλώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές διαμορφώσεις δοκιμής σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Η πρόοδος της Ιαπωνίας στην τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικών κανονιών έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει βαθιά τη φύση του ναυτικού πολέμου στο μέλλον.