Ίππασος: Ο μαθητής που αψήφησε τον Πυθαγόρα και ανακάλυψε τον πρώτο άρρητο αριθμό

Η ρηξικέλευθη ανακάλυψη του Ιππασου που άλλαξε τα μαθηματικά: Πώς ο πρώτος άρρητος αριθμός διέλυσε την πυθαγόρεια φιλοσοφία και οδήγησε στον θάνατό του
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Ίππασος, ένας από τους πιο λαμπρούς μαθητές του Πυθαγόρα, κατάφερε να ανατρέψει τις Πυθαγόρειες πεποιθήσεις σχετικά με τους αριθμούς, αποδεικνύοντας ότι η ρίζα του 2 είναι άρρητος αριθμός.

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι όλοι οι αριθμοί είναι ρητοί και θεϊκοί, όμως η απόδειξη του Ίππασου προκάλεσε σοκ στη σχολή, οδηγώντας τους να τον κατηγορήσουν για προδοσία και να τον θανατώσουν.

Αυτή η ανακάλυψη άνοιξε τον δρόμο για την κατανόηση των αρρήτων αριθμών, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ περισσότεροι από τους ρητούς, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα μαθηματικά.

Πιο αναλυτικά

Ήταν ίσως ο καλύτερος μαθητής που φοίτησε ποτέ στη σχολή του Πυθαγόρα.

Την ίδια στιγμή όμως ήταν και αυτός που κατάφερε να καταρρίψει τους Πυθαγόρειους, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τα μαθηματικά.

Η διάσημη σχολή του Πυθαγόρα – Οι «θεϊκοί» αριθμοί και ελλιπής εξήγηση του κόσμου

Οι Πυθαγόρειοι δεν ήταν μια αμιγώς επιστημονική ομάδα. Για την ακρίβεια, η βασικές ανησυχίες τους κυμαίνονταν γύρω από την φιλοσοφία και την θρησκεία.

Τα μαθηματικά ωστόσο κατείχαν την ύψιστη θέση στην διαμόρφωση της ιδεολογίας τους. Οι αριθμοί για τον Πυθαγόρα και τους μαθητές του, ήταν κάτι το θεϊκό.

Δεν ήταν απλοί συμβολισμοί που διευκολύνουν τον άνθρωπο να μετράει και να υπολογίζει. Ηταν κάτι ανώτερο από τον υλικό κόσμο, στον οποίο έβρισκαν εφαρμογή. Κάτι που άνηκε στη σφαίρα του ιδεατού και μόνο μέσα από την βαθύτατη νόηση γινόταν προσιτό.

Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, ολόκληρο το σύμπαν ήταν αποτέλεσμα των αριθμών και της γεωμετρίας. Ωστόσο, από τον αρχαίο Ελληνα μαθηματικό και από όσους φοίτησαν στο Ομακοείον (το κτίριο ομαδικής διδασκαλίας των Πυθαγόρειων στην Κρότωνα της Ιταλίας) είχαν… ξεφύγει οι περισσότεροι αριθμοί.

Στην σκέψη των μαθηματικών της εποχής, όλοι οι αριθμοί μπορούσαν να εκφραστούν ως κλάσματα δύο ακεραίων.

Για τους Πυθαγόρειους δε, τα πάντα στον κόσμο ισοδυναμούσαν με έναν αντίστοιχο (ρητό) αριθμό. Αν αυτό ίσχυε όμως, ποιο ρόλο έχουν οι άρρητοι, που μάλιστα είναι και ασύγκριτα περισσότεροι.

Ο άνθρωπος που κατέρριψε όλα όσα πίστευαν οι Πυθαγόρειοι

Το μαθηματικό τμήμα της Πυθαγόρειας σχολής, ήταν ένα από τα πιο προηγμένα της εποχής. Το πασίγνωστο Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν και οι ιστορικοί κατά καιρούς έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τον «πατέρα» του θεωρήματος, είναι αποδεδειγμένο πως ανακαλύφθηκε την εποχή που η σχολή του Πυθαγόρα άκμαζε.

Μάλιστα, συγγραφείς όπως ο Ευκλείδης και ο Κικέρων αποδίδουν με σιγουριά το επίτευγμα στον σπουδαίο μαθηματικό.

Ιδρυτής του μαθηματικού τμήματος στο Ομακοείον ήταν ο Ίππασος, ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Πυθαγόρα και αυτός που έμελε να καταρρίψει συθέμελα όσες ιδέες είχαν «οικοδομηθεί» μέσα στην σχολή που διακρίθηκε. Το εργαλείο του; Το θεώρημα που έκανε πασίγνωστο τον Πυθαγόρα!

Σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο, το τετράγωνο των δύο κάθετων πλευρών ισούται με το τετράγωνο της υποτείνουσας. Αν οι δύο κάθετες πλευρές ισούνται με 1 όμως, τότε η υποτείνουσα έχει μήκος ίσο με την ρίζα του 2.

Αυτός ο αριθμός είχε προβληματίσει τους Πυθαγόρειους, χωρίς όμως να κλονίσει την αμετάκλητη πεποίθηση τους, πως υπάρχει κάποιος ισοδύναμος ρητός που να ισούται με την ρίζα του 2. Αλλωστε, οι Πυθαγόρειοι αντιλαμβάνονταν πως υπάρχουν πάρα πολλοί ρητοί  και ως εκ τούτου, η ρίζα που έψαχναν μπορεί να… κρυβόταν πίσω από κάποιους πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ο Ιππασος όμως δεν μπορούσε να αφήσει μια ρίζα να τον… νικήσει. Προσπάθησε να αποδείξει πως ισούται με κάποιον αριθμό, αλλά κατάφερε να δείξει πως αυτός ο αριθμός δεν ήταν ρητός! Η Πυθαγόρεια φιλοσοφία δέχτηκε ένα αγιάτρευτο πλήγμα.

Ενας αριθμός που δεν είναι ρητός, δεν μπορούσε να χωρέσει στην σκέψη των Πυθαγόρειων. Ολο τους το σύμπαν, ήταν φτιαγμένο από κλάσματα, μην αφήνοντας χώρο σε… παράλογους αριθμούς που τα δεκαδικά τους δεν έχουν σταματημό.

Ο ιδρυτής του μαθηματικού τμήματος της Πυθαγόρειας Σχολής, ήταν ο μεγαλύτερος προδότης που πάτησε ποτέ το πόδι του μέσα στους χώρους του επιβλητικού της κτιρίου. Παρόλα αυτά η απόδειξη του ήταν απόλυτα σωστή και αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό από τον Πυθαγόρα. Η σχολή πλέον είχε δύο επιλογές.

Να κλείσει ή θα «θάψει» την καταστροφική απόδειξη. Τελικά οι Πυθαγόρειοι επέλεξαν το δεύτερο, κατηγορώντας τον Ιππασο για μέγιστη προδοσία και πνίγοντας τον στην θάλασσα.

Ο Ιππασος έχασε την ζωή του, όμως η ρίζα του 2 διατηρήθηκε «ζωντανή», ως ο πρώτος άρρητος αριθμός στην ιστορία των μαθηματικών. Οπως οι ίδιοι οι Πυθαγόρειοι υποστήριζαν μάλιστα, οι αριθμοί υπάρχουν στην σφαίρα του ιδεατού, όχι μόνο εκεί που μας… χρησιμεύουν.

Κάπως έτσι, γράφτηκε η πρώτη σελίδα στο τεράστιο κεφάλαιο των αρρήτων αριθμών, οι οποίοι εκ των υστέρων αποδείχθηκαν πολύ περισσότεροι από τους ρητούς. Για την ακρίβεια, αν μπορούσαμε να επιλέξουμε έναν οποιοδήποτε αριθμό στην τύχη, τότε η πιθανότητα αυτός ο αριθμός να είναι ρητός είναι σχεδόν μηδενική!

Η απόδειξη που έμεινε στην ιστορία

Η απόδειξη του Ιππασου αναφέρεται από τον Αριστοτέλη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της «προς άτομο απαγωγής». Ποιος όμως ήταν ο συλλογισμός του μαθηματικού;
Υπέθεσε ότι ο a/b είναι ρητός αριθμός με την ιδιότητα a2/b2 =2. Οι αριθμοί a και b είναι πρώτοι μεταξύ τους, γιατί πολύ απλά αν είχαν κοινό διαιρέτη τότε αυτός θα απλοποιούταν από το κλάσμα (πχ. Το 4/12 γράφεται ως 1/3) Οπότε καταλήγουμε στην σχέση a2=2b2.

Συνεπώς το a, επειδή έχει άρτιο τετράγωνο, είναι άρτιος αριθμός. Αρα, a = 2m και από αυτό έπειται ότι 4m2 = b2. Αρα b2 = 2m2. Αρα ο b είναι άρτιος, όπως και ο a.
Απο την στιγμή που ισχύει ότι a και b είναι άρτιοι όμως, έχουν κοινό διαιρέτη το 2. Αυτό είναι άτοπο, αφού η υπόθεση λέει το αντίθετο. Αρα το ρίζα 2 δεν μπορεί να είναι ρητός!


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ίππασος: Ο μαθητής που αψήφησε τον Πυθαγόρα και ανακάλυψε τον πρώτο άρρητο αριθμό

«Παραλήρημα» για τον Ευθύμη Κουλούρη στην Πολωνία: «Δία κάνε στην άκρη, υπάρχει ένας νέος Έλληνας θρύλος»

Αποκάλυψη: Το μυστηριώδες «κλουβί μωρού» του παρελθόντος

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι εισπράττουν χρήματα από Δευτέρα

Η Γη της Ελιάς: Η Αριάδνη καταρρέει δραματικά μετά την επέμβαση

Τσέρνομπιλ: Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια συγκλόνισε τον πλανήτη η χειρότερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Με Λώλη η αποστολή των ερυθρόλευκων για το ντέρμπι στην OPAP Arena

Πανελλήνιες 2025: Σπουδές Επικοινωνίας, η χρυσή ευκαιρία στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Με εντυπωσιακό πέπλο η Μαρέβα δίπλα στον Μητσοτάκη – Ποιος τόλμησε να παραβιάσει το πρωτόκολλο

Ιράν: Συγκλονιστική έκρηξη συντάραξε το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς – Αναφορές για δεκάδες τραυματίες

Αρχαίοι Έλληνες: Τί δεν έτρωγαν και ήταν τόσο έξυπνοι

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Αντήχησε το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά – Συγκλονιστικό βίντεο

Ελένη Φουρέιρα – Κωνσταντίνος Αργυρός: Η απρόσμενη συμμαχία που προκαλεί εντύπωση

«O Υπολογιστής της Βιρτζίνια»: Σκλάβος έλυσε ακαριαία γρίφο καταπλήσσοντας τους επιστήμονες

Άγιος Έρωτας: Ο Δεσπότης εξευτελίζει δημόσια τον πατέρα Νικόλαο στο Ιερατείο

00:00 / 00:00

Σάλος: Επιστήμονες αξιοποιούν κύτταρα από τον εγκέφαλο νεκρού συνθέτη…για να συνθέσουν νέα μουσική

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν «μίνι εγκέφαλο» χρησιμοποιώντας κύτταρα του αμερικανού συνθέτη Alvin Lucier, ο οποίος πέθανε το 2021, για να δημιουργήσουν νέα μουσική. Αυτή...

Ο εντυπωσιακός σκακιστικός αγώνας του 1924 με ζωντανά πιόνια και αληθινά άλογα!

Το 1924, στο Λένινγκραντ, πραγματοποιήθηκε ένας εντυπωσιακός σκακιστικός αγώνας μεταξύ των μάστερ σκακιού Πίτερ Ρόμανόφσκι και Ιλία Ραμπινόβιτς, με μοναδικό χαρακτηριστικό την αντικατάσταση των...

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν εξωγήινους κόσμους και μόλις ανακάλυψε 44 αστρικά συστήματα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Εθνικό Κέντρο Ικανότητας στην Έρευνα PlanetS ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντόπισε 44 αστρικά...

Ο Αμερικανός που ξόδεψε μια περιουσία για να μεταμορφώσει το αεροπλάνο του Ωνάση σε εντυπωσιακό σπίτι

Ο Bruce Campbell, ένας Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, πραγματοποίησε το όνειρό του να ζήσει σε ένα αεροπλάνο αγοράζοντας ένα Boeing 727, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε στις ρόδες αεροπλάνου

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού Keith Sapsford, ο οποίος το 1970 κρύφτηκε στις ρόδες ενός αεροπλάνου προκειμένου να αποδράσει από...

Η αδίστακτη κόμισσα που δολοφονούσε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους –...

Η κόμισσα Elizabeth Báthory, γνωστή ως "η Κόμισσα του αίματος", θεωρείται μία από τις πιο διαβόητες γυναίκες δολοφόνους της ιστορίας. Ζώντας τον 16ο αιώνα...

Αποκαλύφθηκαν τάφοι Ναϊτών Ιπποτών σε μυστηριώδες εκκλησάκι στη Βρετανία

Ο ιστορικός Edward Spencer Dyas ανακάλυψε οκτώ τάφους Ναϊτών Ιπποτών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ένβιλ του Στάφορντσαϊρ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά...

Πώς χάθηκε μυστηριωδώς η λίμνη Πεντέλης και οι θρύλοι που την τυλίγουν

Η λίμνη Πεντέλης, γνωστή και ως «Βουλισμένη» ή «Μαγεμένη Λίμνη», υπήρχε κάποτε στην περιοχή, αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με θρύλους, δημιουργήθηκε από μετεωρίτη...

Κορύβαντες: Οι μυστηριώδεις “πρώτοι κάτοικοι” της Γης ή θεϊκά πλάσματα;

Οι Κορύβαντες, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αναφέρονται είτε ως οι «πρώτοι άνθρωποι» της Γης είτε ως θεϊκά πλάσματα που προηγήθηκαν των ολύμπιων θεών....

Αποκαλύπτεται το συναρπαστικό ταξίδι του πρώτου αστικού σιδηρόδρομου της Αθήνας το 1869

Η ιστορική διαδρομή του πρώτου αστικού σιδηρόδρομου της Αθήνας, που εγκαινιάστηκε το 1869, σηματοδότησε μια σημαντική εξέλιξη στη μεταφορά και το εμπόριο της πόλης....

Σπάνιες γυναίκες Σαμουράι αποκαλύπτονται σε ιαπωνικές φωτογραφίες του 19ου αιώνα

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία και την κληρονομιά των γυναικών σαμουράι, γνωστών ως onna-bugeisha, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική κοινωνία κατά τη...

Αποκάλυψη-σοκ για τον Κόμη Δράκουλα: Ανακαλύφθηκαν δάκρυα αίματος στις επιστολές του Vlad The...

Νέα στοιχεία για τον Βλαντ Γ’, γνωστό ως Κόμη Δράκουλα, αποκαλύπτουν ότι ο ιστορικός αυτός χαρακτήρας πιθανότατα υπέφερε από δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις που...

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Η αθέατη μάχη με την ΕΟΚΑ (1955-1959)

Το άρθρο αναλύει τη σύγκρουση μεταξύ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο 1955-1959, εστιάζοντας στην προσπάθεια των Βρετανών να καταστείλουν...

Άργος: Το αρχαιότερο αστικό κέντρο της σύγχρονης Ελλάδας

Το Άργος θεωρείται από τους αρχαίους Έλληνες η αρχαιότερη πόλη της χώρας, πλαισιωμένο από πλούσιους μύθους που αναδεικνύουν την πολιτιστική του σημασία και την...

Αρχαία Ραμνούντα: Ανακαλύψτε τον μαγευτικό τόπο που «γέννησε» τον μύθο της Ωραίας Ελένης

Η αρχαία Ραμνούντα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αττική, αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο με πλούσια ιστορία και μύθους, όπως αυτός της Ωραίας Ελένης. Στο...

Μυστηριώδης υποβρύχια «βάση εξωγήινων» αποκαλύφθηκε στα βάθη της Νότιας Καλιφόρνια

Ένας μυστηριώδης υποβρύχιος σχηματισμός, γνωστός ως Sycamore Knoll, εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνια και έχει προκαλέσει φήμες για πιθανή «βάση UFO». Ο...

Δέκα παθιασμένοι έρωτες που σημάδεψαν την ελληνική μυθολογία

Το άρθρο αναδεικνύει δέκα εμβληματικούς έρωτες της ελληνικής μυθολογίας, εστιάζοντας σε ήρωες και θεούς που βίωσαν παθιασμένες, αλλά συχνά αποτυχημένες, ρομαντικές περιπέτειες. Από την αγάπη...

Γιατί το αριστοκρατικό Κολωνάκι κάποτε ονομαζόταν «Κατσικάδικα»;

Το Κολωνάκι, γνωστό σήμερα ως αριστοκρατική περιοχή της Αθήνας, είχε παλαιότερα την ονομασία «Κατσικάδικα» λόγω των καλυβών βοσκών που υπήρχαν εκεί στα τέλη του...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Άρης Μουγκοπέτρος: Συνομιλίες «καίνε» τον φίλο του – Νέα στοιχεία για το ατύχημα με...

Η υπόθεση του σοκαριστικού τραυματισμού του Άρη Μουγκοπέτρου, που...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Ελένη Φουρέιρα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για το γιο της με τον Μποτία – Δεν...

Η Ελένη Φουρέιρα παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Daily Κους...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ