Στο Μεσαίωνα, η κουτσομπολιά και η διάδοση φημών θεωρούνταν σοβαρά εγκλήματα, με αποτέλεσμα οι “κουτσομπόλες” να υφίστανται σκληρές τιμωρίες.
Μία από αυτές ήταν το “χαλινάρι γλώσσας”, μία σιδερένια συσκευή που πίεζε τη γλώσσα και περιόριζε την ομιλία τους, ενώ συχνά συνοδευόταν από καμπανάκι που προειδοποιούσε την κοινότητα για την παρουσία τους.
Η πρακτική αυτή, που πρωτοεμφανίστηκε στη Σκωτία το 1567 και επεκτάθηκε στην Αγγλία, επικεντρωνόταν κυρίως στις γυναίκες, μερικές φορές και με τη συμμετοχή των συζύγων τους, και σπάνια εφαρμόστηκε σε άντρες.
Πιο αναλυτικά
Το να κακολογείς, να δυσφημείς ή να αναπαράγεις μια είδηση ή φήμη, στο Μεσαίωνα αποτελούσε μεγάλο έγκλημα.
Για αυτό το λόγο υπήρχε η παραδειγματική τιμωρία του κουτσομπόλη ή τις κουτσομπόλας έτσι ώστε να τιμωρηθεί μπροστά σε όλους για τη μεγάλη της αμαρτία.
Φορούσαν στην άτυχη ή στον άτυχο ένα χαλινάρι γλώσσας. Μια σιδερένια κατασκευή που έπιανε το κεφάλι και πίεζε τη γλώσσα προς τα κάτω με ένα μαχαίρι. Δεν μπορούσε να βγάλει το χαλινάρι μιας και ήταν κλειδωμένο πάνω της και πολλές φορές είχε και ένα καμπανάκι που χτυπούσε σε κάθε κίνηση του κεφαλιού.
Ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο μόλις άκουγε να περνά το χαλινάρι.
Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκωτία του 1567 αλλά και στην Αγγλία. Οπως αποδείχτηκε πάντως η βαρβαρότητα εξαντλούνταν κυρίως στις γυναίκες που θεωρούνταν κουτσομπόλες, ή απλώς αγενείς.
Πολλές φορές οι ίδιοι οι σύζυγοι αποφάσιζαν να ζητήσουν την τιμωρία των γυναικών τους! Σπάνια, υπήρξαν και άντρες δεμένοι με το χαλινάρι επειδή διέδιδαν συκοφαντίες. Το ίδιο χρησιμοποιούνταν και στις φυλακές των γυναικών όταν μάλωναν μεταξύ τους.