- Η πόλη Λόθαλ στην Ινδία ήταν εμπορικός κόμβος κατά την Εποχή του Χαλκού.
- Υπάρχει συζήτηση για το αν η μεγάλη τραπεζοειδής λεκάνη στη Λόθαλ ήταν ναυπηγείο ή δεξαμενή νερού.
- Νέα έρευνα από το IITGn χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υποστηρίζει τη θεωρία του ναυπηγείου.
- Η περιοχή της Λόθαλ συνδέεται με ποταμούς και άλλες τοποθεσίες μέσω δικτύου πλωτών οδών.
- Αντικείμενα από τη Λόθαλ υποδεικνύουν εμπόριο με άλλους πολιτισμούς όπως η Μεσοποταμία και το Ελάμ.
- Η έρευνα από το IITGn βοηθάει στην κατανόηση του ρόλου της Λόθαλ στον Πολιτισμό Χαραππά.
Γνωστό για τις καλοδιατηρημένες δομές του από τούβλα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης τραπεζοειδούς λεκάνης που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ναυπηγείο, η πόλη Λόθαλ έχει ιντριγκάρει τους ερευνητές για τον πιθανό ρόλο της ως κύριος εμπορικός κόμβος κατά την Εποχή του Χαλκού (περίπου 2600–1900 π.Χ.) .
Ο Πολιτισμός στη Χαραππά, που ονομάζεται επίσης Πολιτισμός της Κοιλάδας του Ινδού , ήταν μια από τις πρώτες προηγμένες κοινωνίες, εφάμιλλη με τον αιγυπτιακό και μεσοποταμία πολιτισμό. Η Λόθαλ, που βρισκόταν στο νοτιότερο μέρος αυτού του πολιτισμού, ήταν κέντρο εμπορίου και βιομηχανίας. Η στρατηγική του θέση, κοντά στους πόρους του στεατίτη, της καρνεόλης, του χαλκού και των οστράκων, το έκανε βασικό προμηθευτή για τις ινδικές πεδιάδες και όχι μόνο.
Παρά την ιστορική της σημασία, η υπόθεση του ναυπηγείου της Λόθαλ αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης εδώ και δεκαετίες. Η κατασκευή, μήκους περίπου 222 μέτρων, πλάτους 37 μέτρων και βάθους 4 μέτρων, έχει θεωρηθεί από ορισμένους αρχαιολόγους, συμπεριλαμβανομένου του SR Rao, ως ναυπηγείο. Υποστηρίζουν ότι χαρακτηριστικά όπως ένα κανάλι εισόδου και εξόδου και μια κοντινή αποθήκη υποστηρίζουν αυτήν την ερμηνεία. Άλλοι, ωστόσο, αμφισβητούν αυτή τη θεωρία, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να ήταν μια δεξαμενή νερού. Η απουσία μιας καλά καθορισμένης ενδοχώρας και οι πιθανές προκλήσεις της ναυσιπλοΐας στην ακτή της Σαουράστρα τροφοδότησαν περαιτέρω αμφιβολίες.
Πρόσφατα, νέα έρευνα με επικεφαλής το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας-Gandhinagar (IITGn) παρείχε νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του ναυπηγείου. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως δεδομένα πολλαπλών αισθητήρων, δορυφορικές εικόνες και ψηφιακά μοντέλα υψομέτρου, οι ερευνητές έχουν ανακατασκευάσει το παλαιό τοπίο γύρω από την Λόθαλ. Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι μια άμεση σύνδεση μεταξύ του Λόθαλ και της αρχαίας πορείας του ποταμού Σαμπαρματί, ο οποίος σήμερα ρέει 20 χιλιόμετρα ανατολικά της τοποθεσίας. Η μελέτη δείχνει ότι ο ποταμός περνούσε κάποτε από την Λόθαλ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή VN Prabhakar του IITGn, «Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν τα παλιά κανάλια του ποταμού Σαμπαρματί, υποδεικνύοντας τη βασική τοποθεσία της Λόθαλ σε μια σημαντική διαδρομή ποταμού που συνδέεται με το Koth [στο Ahmedabad] και άλλες περιοχές πλούσιες σε πόρους αφενός και το Little Rann of Kachchh μέσω του Nal Sarovar από την άλλη.» Αυτό υποδηλώνει ότι το ναυπηγείο της Λόθαλ ήταν πιθανότατα αναπόσπαστο μέρος ενός εκτεταμένου παραποτάμιου και θαλάσσιου δικτύου που το συνέδεε με άλλες τοποθεσίες όπως η Dholavira και όχι μόνο.
Η καθ. Ekta Gupta, άλλη επικεφαλής ερευνήτρια, τόνισε τη σημασία μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι «Η ανακατασκευή του παλαιού τοπίου προσφέρει μια νέα προοπτική στις υπάρχουσες αρχαιολογικές και γεωμορφολογικές θεωρίες, επιτρέποντας ανακαλύψεις και μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου προσαρμογής των αρχαίων κοινωνιών στο περιβάλλον τους. ”
Η μελέτη αποκαλύπτει περαιτέρω ότι τα κατώτερα ρεύματα του ποταμού Sabarmati μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια του ύστερου Ολόκαινου, επηρεάζοντας τους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και τα πρότυπα οικισμών. Αυτά τα νέα στοιχεία δίνουν βάρος στην ιδέα ότι το ναυπηγείο στην Λόθαλ έπαιξε ζωτικό ρόλο στο εμπόριο του πολιτισμού στη Χαραππά, διευκολύνοντας τη διακίνηση αγαθών τόσο μέσω του ποταμού όσο και της θάλασσας. Επιπλέον, ο εντοπισμός πάνω από 140 παλαιοκαναλιών στην περιοχή αναδεικνύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση της Λόθαλ μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο πλωτών οδών.
Αντικείμενα που βρέθηκαν στην Λόθαλ, συμπεριλαμβανομένων χάντρες από καρνεόλη και φώκιες Χαραππά, υποδηλώνουν εκτεταμένο εμπόριο με ξένους πολιτισμούς όπως η Μεσοποταμία και το Ελάμ. Αυτά τα ευρήματα, μαζί με τα πιο πρόσφατα γεωχωρικά δεδομένα, ενισχύουν τη σημασία του Λόθαλ ως μεγάλου εμπορικού και παραγωγικού κέντρου στον Πολιτισμό Χαραππά.
Ενώ η συζήτηση για το ναυπηγείο της Λόθαλ δεν έχει τελειώσει εντελώς, η έρευνα από το IITGn μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του ρόλου που έπαιξε αυτό το αρχαίο λιμάνι στη σύνδεση του Πολιτισμού Χαραππά με μακρινές χώρες.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay