Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν έναν 4.400 ετών τάφο του πρίγκιπα Userefre, γιου του φαραώ Userkaf, που περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή ροζ «ψεύτικη» πόρτα από γρανίτη, ύψους 4,5 μέτρων. Αυτή η πόρτα, που πιστεύεται ότι διευκόλυνε την είσοδο και έξοδο των ψυχών, φέρει επιγραφές που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πρίγκιπα ως διάδοχο και υπουργό.
Η ανακάλυψη, που αποκάλυψε μια νέα πτυχή της αρχαίας αιγυπτιακής ταφικής πρακτικής, περιλαμβάνει επίσης ένα τραπέζι προσφοράς από κόκκινο γρανίτη. Οι ανασκαφές συνεχίζονται με στόχο την εύρεση του ταφικού θαλάμου του πρίγκιπα.
Πιο αναλυτικά
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν έναν τάφο πρίγκιπα ηλικίας 4.400 ετών, του οποίου η πόρτα είναι ροζ για να επιτρέπει στις ψυχές «να εισέρχονται και να εξέρχονται».
Ο τάφος ανήκει στον πρίγκιπα Userefre, γιο του βασιλιά Userkaf, φαραώ που βασίλεψε γύρω στο 2465 έως το 2458 π.Χ. κατά τη διάρκεια της πέμπτης δυναστείας της Αιγύπτου.
Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ψεύτικη πόρτα έχει επιγραφές που λένε ότι ήταν ένας «διάδοχος πρίγκιπας», καθώς και ένας «δικαστής», ένας «υπουργός», ένας «κυβερνήτης» δύο περιοχών και ένας «ψάλτης ιερέας», ανέφερε η δήλωση.
«Πριν από αυτή την ανακάλυψη, δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε», δήλωσε ο Ronald Leprohon, ομότιμος καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανασκαφή.
Η γιγαντιαία «ψεύτικη» πόρτα, η οποία είναι κατασκευασμένη από ροζ γρανίτη, έχει ύψος περίπου 4,5 μέτρα και πλάτος 1,2 μέτρα, ανέφερε σε δήλωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Στην αρχαία Αίγυπτο, οι ψεύτικες πόρτες εμφανίζονται συνήθως στους τάφους, καθώς οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών θα μπορούσαν να εισέλθουν και να βγουν μέσα από αυτούς, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
«Το τεράστιο μέγεθος και η κατασκευή της πόρτας από ροζ γρανίτη είναι αξιοσημείωτη», λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των ειδικών στο livescience, η υψηλή θέση του άνδρα είναι η αιτία της ψεύτικης πόρτας, ενώ το υλικό της, με δεδομένο ότι ο ροζ και ο κόκκινος γρανίτης εξορύσσονταν και μεταφέρονταν από το Ασουάν [περίπου 644 χιλιόμετρα νότια], ήταν πιο ακριβός και προοριζόταν για τη βασιλική οικογένεια και την υψηλή ελίτ.
Ένα τραπέζι προσφοράς από κόκκινο γρανίτη βρέθηκε κοντά στην ψεύτικη πόρτα. Ο Leprohon σημείωσε ότι στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνθρωποι μερικές φορές άφηναν προσφορές τροφίμων σε τραπέζια προσφορών και πίστευαν ότι ο νεκρός θα μπορούσε «μαγικά» να φάει «τις προσφορές που κατατέθηκαν στο λεγόμενο τραπέζι προσφοράς μπροστά του». Στην πραγματικότητα, ήταν οι ταφικοί ιερείς και οι οικογένειές τους που έτρωγαν το φαγητό, σημείωσε.
Ο τάφος φαίνεται να επαναχρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της 26ης δυναστείας (περίπου 688 έως 525 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, ένα άγαλμα που απεικονίζει τον βασιλιά Djoser (βασιλεία περίπου 2630 έως 2611 π.Χ.) μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του τοποθετήθηκε μέσα σε αυτό, ανέφερε η δήλωση. Ο Djoser κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της τρίτης δυναστείας (περίπου 2649 έως 2575 π.Χ.) και έχτισε την πρώτη γνωστή πυραμίδα της αρχαίας Αιγύπτου, τη βαθμιδωτή πυραμίδα στη Σακκάρα. Η ανάλυση του αγάλματος και του σχεδιασμού του δείχνει ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Djoser και μπορεί να ήταν από την ίδια τη βαθμιδωτή πυραμίδα ή από ένα κτίριο κοντά σε αυτήν. Γιατί μεταφέρθηκε στον τάφο εκείνη την εποχή είναι ασαφές, ανέφερε η δήλωση.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται, ενώ ο ταφικός θάλαμος του πρίγκιπα δεν έχει βρεθεί ακόμη.