Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Ο μυστηριώδης δαίμονας των ιπποδρόμων που τρόμαζε τα άλογα και προκαλούσε καταστροφικά ατυχήματα στις αρχαίες αρματοδρομίες της Ελλάδας
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Ταράξιππος ήταν ένας δαίμονας που τρομοκρατούσε τα άλογα στις αρχαίες ιπποδρομίες, προκαλώντας ατυχήματα και θανάτους. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι Ταράξιπποι, ως πνεύματα των ιπποδρόμων, έπρεπε να καλοπιαστούν με θυσίες για να ησυχάσουν τα ζώα και τους αναβάτες.

Ο πιο γνωστός Ταράξιππος ήταν αυτός της Ολυμπίας, συνδεδεμένος με τοπικούς θρύλους και ήρωες, όπως ο Πέλοπας και ο Οινόμαος. Οι μύθοι γύρω από τον Ταράξιππο περιλαμβάνουν ιστορίες θανάτου και κατάρας, καθώς και μαγικά αντικείμενα που φέρονται να προκαλούσαν τον τρόμο στα άλογα.

Η λατρεία του Ταράξιππου δείχνει την ανάγκη των αρχαίων Ελλήνων να εξευμενίσουν τις δυνάμεις που πίστευαν ότι επηρεάζουν τη ζωή και τους αγώνες τους.

Πιο αναλυτικά

Ταράξιππο ονόμαζαν τον δαίμονα που τρόμαζε τα άλογα στις ιπποδρομίες, μια βασανισμένη ψυχή που στοίχειωνε τα ιπποδρόμια του ελλαδικού χώρου και καταλάγιαζε μόνο με θυσίες.

Ο Ταράξιππος ήταν ουσιαστικά Ταράξιπποι, πλήθος δαιμονίων δηλαδή που ενέδρευαν στους ιπποδρόμους και έκαναν τα άλογα να αφηνιάζουν, προκαλώντας συντριβές αρμάτων και τραυματισμούς ή θανάτους αρματηλατών.

Δεν ήταν μικρό πράγμα ο Ταράξιππος, που όπως μας λέει ο Παυσανίας ήταν περισσότερο επίθετο που αποδίδονταν στους δαίμονες του ιπποδρόμου παρά αυθύπαρκτη οντότητα. Ο δαίμονας έσπερνε όλεθρο και καταστροφή στα ιπποδρόμια και έπρεπε να καλοπιαστεί για να αφήσει ήσυχα τα άλογα και τους αναβάτες τους.

Οι πρόγονοί μας είχαν μια λέξη ειδικά αφιερωμένη σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες τους.

Ταράξιππο ονόμαζαν τον δαίμονα που τρόμαζε τα άλογα στις ιπποδρομίες, μια βασανισμένη ψυχή που στοίχειωνε τα ιπποδρόμια του ελλαδικού χώρου και καταλάγιαζε μόνο με θυσίες.

Ο Ταράξιππος ήταν ουσιαστικά Ταράξιπποι, πλήθος δαιμονίων δηλαδή που ενέδρευαν στους ιπποδρόμους και έκαναν τα άλογα να αφηνιάζουν, προκαλώντας συντριβές αρμάτων και τραυματισμούς ή θανάτους αρματηλατών.

Δεν ήταν μικρό πράγμα ο Ταράξιππος, που όπως μας λέει ο Παυσανίας ήταν περισσότερο επίθετο που αποδίδονταν στους δαίμονες του ιπποδρόμου παρά αυθύπαρκτη οντότητα.

Ο δαίμονας έσπερνε όλεθρο και καταστροφή στα ιπποδρόμια και έπρεπε να καλοπιαστεί για να αφήσει ήσυχα τα άλογα και τους αναβάτες τους.

Κάθε πόλη-κράτος είχε τον δικό της Ταράξιππο, αν και ο γνωστότερος ήταν στην Ολυμπία.

Αυτός την έστηνε στις στροφές του ιπποδρόμου και όταν περνούσαν από κει τα άλογα, έβγαινε και τα τρόμαζε. Αόρατος φυσικά στους αρματοδρόμους, το μόνο που έβλεπες από αυτόν ήταν οι τρομακτικές συνέπειες της δράσης του.

Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να στήνουν βωμούς στις στροφές των ιπποδρόμων και οι ηνίοχοι να τελούν κατευναστικές θυσίες στο όνομά του πριν από τους αγώνες: «παραθέοντας δὲ κατὰ τοῦτο τοὺς ἵππους φόβος τε αὐτίκα ἰσχυρὸς ἀπ’ οὐδεμιᾶς προφάσεως φανερᾶς καὶ ἀπὸ τοῦ φόβου λαμβάνει ταραχή, τά τε δὴ ἅρματα καταγνύουσιν ὡς ἐπίπαν καὶ οἱ ἡνίοχοι τιτρώσκονται: καὶ τοῦδε ἡνίοχοι ἕνεκα θυσίας θύουσι καὶ γενέσθαι σφίσιν ἵλεων εὔχονται τὸν Ταράξιππον», γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας στην «Ελλάδος περιήγησις».

Ποιος ήταν όμως ο Ταράξιππος που έβαζε τους προγόνους μας σε τέτοιο μπελά;

Ο Ταράξιππος της Ολυμπίας

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται αρκετοί ονομαστοί Ταράξιπποι, κανείς τους όμως πιο γνωστός και τρομακτικός από τον Ταράξιππο της Ολυμπίας. Ο σπουδαίος ποιητής των ελληνιστικών χρόνων Λυκόφρων ο Χαλκιδεύς μας λέει πως ήταν ένας γίγαντας αυτός που είχε ενταφιαστεί στον ιππόδρομο και στοίχειωνε τα άλογα.

Ή ήταν ο γιος του γίγαντα, ένας ντόπιος ευγενής που είχε θυσιαστεί για να εξευμενίσει τους θεούς και να λήξει μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας.

Άλλοι αποδίδουν τον Ταράξιππο της Ολυμπίας στον φοβερό αρματοδρόμο Ωλένιο της Ολυμπίας, που σκοτώθηκε σε αγώνα, ή ακόμα και στον Δαμέωνα, τον σύντροφο του Ηρακλή στον πόλεμο.

Όπως ξέρουμε από την ελληνική μυθολογία, ο Δαμέων ακολούθησε τον Ηρακλή στην οδύσσειά του εναντίον του Αυγεία και τον συνακόλουθο άθλο του, σκοτώθηκε όμως από τον Κτεάτη.

Κατά την παράδοση, το πιστό του άτι θάφτηκε δίπλα του, στοιχειώνοντας τον χώρο που μετατράπηκε αργότερα στον ιππόδρομο της Ολυμπίας.

Ο Παυσανίας μας λέει πάντως πως όλα αυτά είναι θρύλοι και ο Ταράξιππος συνδεόταν αποκλειστικά με τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας και των αλόγων.

Ο Ποσειδών Ίππος δεν σκότωσε εξάλλου τον Ιππόλυτο, τον γιο του Θησέα, στέλνοντας έναν μαινόμενο ταύρο να φοβίσει τα άλογα του άρματός του; Το άρμα αναποδογύρισε τελικά και ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε από τον πραγματικό Ταράξιππο.

Η ελληνική μυθολογία παραθέτει αρκετά ακόμα ονόματα ως πιθανούς πρωταίτιους του δαίμονα των ιπποδρόμων και όλα τους έχουν να κάνουν με τοπικούς ήρωες που σκοτώθηκαν σε ιππικούς αγώνες.

Μπορεί δηλαδή κάλλιστα να ήταν το πνεύμα όποιου είχε αφήσει τη ζωή του στο ιπποδρόμιο.

Υπάρχει πάντως και μια σαγηνευτική ιστορία που μας έρχεται από τον τραγικό Οίκο των Ατρειδών και αξίζει να τη μνημονεύσουμε.

Ο πανούργος βασιλιάς Οινόμαος και η θρυλική αρματοδρομία του με τον Πέλοπα

Πατέρας του καταραμένου βασιλιά των Μυκηνών, Ατρέα, και παππούς του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα ήταν ο Πέλοπας, γιος αυτός του Ταντάλου, το έγκλημα του οποίου απλώθηκε σαν μάστιγα σε όλο το γένος των Τανταλιδών.

Αφού επιβίωσε λοιπόν ο Πέλοπας από την περιπέτεια που είχε με τον πατέρα του, ο οποίος τον έκοψε κομματάκια και τον τάισε στους θεούς(!), θέλησε να πάρει γυναίκα όχι όποια κι όποια, αλλά την πεντάμορφη Ιπποδάμεια, την κόρη του βασιλιά Οινόμαου της Πίσας (πόλης-κράτους στην αρχαία Ηλεία).

Ο Πέλοπας αγαπούσε να βάζει στον εαυτό του δύσκολα, μιας και ο Οινόμαος είχε φονεύσει μέχρι τότε καμιά ντουζίνα επίδοξους γαμπρούς, καθώς είχε λάβει χρησμό πως ο γαμπρός του θα τον σκοτώσει τελικά (κατά άλλη εκδοχή, είχε ερωμένη την Ιπποδάμεια και δεν ήθελε να τη μοιραστεί).

Κι έτσι προκαλούσε τους μνηστήρες σε αρματοδρομία αντοχής από τον Ναό του Διός στην Ολυμπία ως τον Ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου.

Αρματοδρομίες που ήξερε πως θα κέρδιζε φυσικά, μιας και γιος του Άρη καθώς ήταν είχε ζεμένα στο άρμα του θεϊκά άλογα.

Ο Οινόμαος έπαιρνε πράγματι κάθε φορά τον αγώνα και το κεφάλι του αντιπάλου του στο τέλος, κατά την αρχική συμφωνία, τα οποία παλούκωνε σε πασσάλους γύρω από το παλάτι του. Κατά τους τοπικούς θρύλους, Ταράξιπποι έγιναν κάποιοι από τους μνηστήρες, όπως ο Αλκάθοος, ο βασιλιάς των Μεγαρέων.

Αυτό αναφέρει ο Παυσανίας, πως επειδή έχασαν στην αρματοδρομία, μετατράπηκαν σε εχθρικά στοιχειά για κάθε αναβάτη.

Απτόητος απ’ όλα αυτά ο Πέλοπας και παρά το γεγονός ότι γνώριζε για το στημένο του πράγματος, είπε να δοκιμάσει την τύχη του.

Και είπε να τη δοκιμάσει γιατί δεν θα το άφηνε στην τύχη φυσικά, κάθε άλλο. Είχε κι αυτός την εύνοια των θεών, μιας και όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν όταν ο πατέρας του τον τεμάχισε και τους τον σερβίρισε, αλλά με εντολή του Δία η Κλωθώ ταίριαξε όλα του τα κομμάτια φέρνοντάς τον ξανά στη ζωή.

Ο Ψευδο-Απολλόδωρος μας λέει στη «Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου» πως ο Ποσειδώνας του έδωσε ένα φτερωτό άρμα με τέτοιες δυνατότητες που ακόμα και στη θάλασσα μπορούσε να τρέξει χωρίς καν να βραχεί.

Ακόμα κι έτσι όμως η μάχη ήταν αμφίρροπη, κι έτσι έκανε άλλο ένα βήμα: δωροδόκησε τον περίφημο ηνίοχο του Οινόμαου, Μυρτίλο, γιος του Ερμή αυτός, ώστε να σαμποτάρει το βασιλικό άρμα.

Ο Πέλοπας του υποσχέθηκε πως θα του έδινε το μισό βασίλειο ή την Ιπποδάμεια για ένα βράδυ, ό,τι αποφάσιζε ο Μυρτίλος, φτάνει να τον βοηθούσε να κερδίσει τον Οινόμαο.

Έτσι κι έγινε, ο έμπιστος ηνίοχος αντικατέστησε τα ορειχάλκινα καρφιά στους άξονες του βασιλικού άρματος με κέρινα και τα υπόλοιπα θα ήταν ιστορία.

Μόλις ξεκίνησε η αρματοδρομία της Πίσας, το τέθριππο άρμα του Οινόμαου αναποδογύρισε και ο βασιλιάς σκοτώθηκε.

Ή, κατά την άλλη εκδοχή, τον κέρδισε στα ίσα ο Πέλοπας με το φτερωτό άρμα του Ποσειδώνα και τον σκότωσε μετά ο ίδιος, διαφεύγοντας με την Ιπποδάμεια και τον Μυρτίλο. Όταν ωστόσο είπε ο τελευταίος να διεκδικήσει την αμοιβή του επιλέγοντας τη νύχτα με την Ιπποδάμεια, ο Πέλοπας τον σκότωσε κι αυτόν.

Να τη βιάσει προσπάθησε ουσιαστικά, επισύροντας την οργή του νόμιμου πια συζύγου της.

Ο Ταράξιππος της Ολυμπίας ήταν λοιπόν σε αυτή την εκδοχή είτε ο βασιλιάς Οινόμαος είτε ο κατεργάρης Μυρτίλος.

Ο οποίος καταράστηκε τον Πέλοπα και η κατάρα του απλώθηκε πάνω από τον Οίκο των Ατρειδών με τις γνωστές συνέπειες.

Ο Πέλοπας, από την άλλη, για να εξευμενίσει τον νεκρό Μυρτίλο, του αφιέρωσε ένα ανάχωμα και θυσίασε προς τιμήν του θέλοντας να κάνει την οργή του να κοπάσει, όπως καταμαρτυρεί ο Παυσανίας.

Τελειώνοντας, υπάρχει άλλος ένας μύθος που συνδέεται με τον Ταράξιππο της Ολυμπίας, ακόμα πιο περίεργος από τους άλλους.

Σύμφωνα με αυτόν, ο Πέλοπας έθαψε ένα μυστηριώδες αντικείμενο κοντά στο ιπποδρόμιο, ένα αντικείμενο που του έδωσε ο θηβαίος ήρωας Αμφίονας της Αντιόπης και, κατά τον Παυσανία, ήταν αυτό που τρόμαξε τα άλογα του Οινόμαου, αλλά και κάθε άλλο άλογο έκτοτε.

Ο Παυσανίας αποκαλύπτει πως την ιστορία του την είπε ένας Αιγύπτιος και μας λέει πως μπορεί να είναι αληθινή, καθώς ο Αμφίονας είχε μαγικές ικανότητες.

Με τις θείες μελωδίες της λύρας του δεν ανέβαιναν εξάλλου μόνοι τους οι λίθοι που έφτιαξαν τα πρώτα τείχη της επτάπυλης Θήβας;

Ένας ακόμα διαβόητος Ταράξιππος ήταν αυτός που πανικόβαλε τα άλογα στην Κόρινθο. Εδώ ήταν πιθανότατα ο Γλαύκος, ο γιος του Σισύφου, που στοίχειωσε τον ιππόδρομο του Ισθμού, γιατί είχε πεθάνει με τραγικό τρόπο.

Είχε πάρει μέρος στους αθλητικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Άκαστος για τον νεκρό πατέρα του Πελία, όταν -κατά τη γνωστότερη εκδοχή που παραθέτει ο λατίνος λόγιος Γάιος Ιούλιος Υγίνος- κατασπαράχθηκε από τα άλογά του, τα οποία τρελάθηκαν όταν ήπιαν νερό από μια μαγεμένη στέρνα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2: Οι “ερυθρόλευκες” άρπαξαν το στέμμα με επική ανατροπή στη Volley League Γυναικών

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Με Λημνιό στην άμυνα η πράσινη ενδεκάδα, απουσιάζει ο Ζίβκοβιτς από τον Δικέφαλο του Βορρά

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές συνθέσεις

Eurovision 2025: Στον «πάτο» η Klavdia σύμφωνα με τις προβλέψεις – Το φαβορί που θα είναι ο νικητής

Στο μαγικό Γουέμπλεϊ ο Μαρινάκης για το ντέρμπι Νότιγχαμ – Σίτι στο Κύπελλο Αγγλίας

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 89-85: Επική ανατροπή στην παράταση για την Ένωση και θρίαμβος στα ημιτελικά της GBL

Ηράκλειο: Μεγαλώνουν επικίνδυνα οι ρωγμές σε κατοικίες στις Βούτες – Καταφθάνει για αυτοψία ο Λέκκας

Λίβερπουλ – Τότεναμ live: Η μάχη τίτλου στην Premier League

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ και σφοδρές καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα – Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία

Λίβανος: Το Ισραήλ διέταξε άμεση εκκένωση νότιας συνοικίας της Βηρυτού

Χρήστος Μάστορας – Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Από το Λονδίνο, κατακτούν το Παρίσι!

Τιτανικός: «Προφητική» κάρτα επιβάτη εκτοξεύτηκε στα 400.000 δολάρια – «Θα περιμένω το τέλος του ταξιδιού πριν κρίνω το πλοίο»

45χρονος κατήγγειλε την πρώην σύζυγό του για συμβόλαιο θανάτου – «Με απειλεί, έβαλε να με εξοντώσουν»

Πάπας Φραγκίσκος: Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στο λαϊκό προσκύνημα – Εκτοξεύεται στις 2 ώρες η αναμονή

00:00 / 00:00

Βρέθηκαν στο Περού τα λείψανα μιας γυναίκας 5.000 ετών εξαιρετικά καλοδιατηρημένα! H τέχνη...

Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε την ταφή μιας υψηλόβαθμης γυναίκας στον αρχαιολογικό χώρο Áspero, μια αρχαία αλιευτική πόλη του πολιτισμού Caral (3000–1800 π.Χ.), που βρίσκεται...

«Ελίζα»: H κρυμμένη ιστορία πίσω από τη μελωδία που συγκλονίζει τις πιο ευαίσθητες...

Το άρθρο «Ελίζα» εξερευνά την ιστορία πίσω από τη διάσημη μελωδία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, "Für Elise", που γράφτηκε το 1810 στη Βιέννη. Παρά...

Κάμπια «συλλέκτης οστών» κατασπαράζει παγιδευμένα έντομα και στολίζεται με τα μέλη τους σαν πανοπλία

Ένα νέο είδος κάμπιας, γνωστό ως «συλλέκτης οστών», έχει ανακαλυφθεί στο νησί Oahu της Χαβάης. Το σαρκοφάγο αυτό έντομο σέρνεται κατά μήκος ιστών αράχνης,...

Το βάναυσο τέλος ενός πολιτικού: Όταν οι Ολλανδοί σκότωσαν και έφαγαν τον πρωθυπουργό τους

Στα μέσα του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως ο Χρυσός Αιώνας της Ολλανδίας, ο Johan...

Η Κίνα σκοπεύει να φτιάξει τις μελλοντικές βάσεις της στο φεγγάρι…από σεληνιακή σκόνη!

Η Κίνα ετοιμάζεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατασκευή εκτός Γης με μια αποστολή που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της σεληνιακής...

Η συγκλονιστική ανακάλυψη που ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την κατασκευή οχημάτων στην αρχαιότητα:...

Μια πρόσφατη ανακάλυψη στο Νέο Μεξικό, όπου βρέθηκαν ίχνη ηλικίας 22.000 ετών, ανατρέπει τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για την κατασκευή οχημάτων στην αρχαιότητα. Οι...

Σπάνιο ψάρι με κυνόδοντες βγαλμένο από την «Ζώνη του Λυκόφωτος» ξεβράστηκε σε ακτή...

Ένα σπάνιο ψάρι με κυνόδοντες, μέλους του γένους Lancetfish, ξεβράστηκε στην παραλία Seaside του Όρεγκον, προκαλώντας έκπληξη στους ντόπιους. Το πλάσμα, που έχει προϊστορική όψη...

Η τρομακτική συσκευή που τιμωρούσαν τις… κουτσομπόλες στο Μεσαίωνα!

Στο Μεσαίωνα, η κουτσομπολιά και η διάδοση φημών θεωρούνταν σοβαρά εγκλήματα, με αποτέλεσμα οι "κουτσομπόλες" να υφίστανται σκληρές τιμωρίες. Μία από αυτές ήταν το "χαλινάρι...

Αυτά είναι 20 αθάνατα λόγια του Σωκράτη που αξίζει να εμπνέουν καθημερινά

Ο Σωκράτης, ο εμβληματικός φιλόσοφος της αρχαίας Αθήνας, έχει αφήσει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη μέσω των διδασκαλιών του, οι οποίες συνεχίζουν να εμπνέουν...

Η συγκλονιστική ιστορία του πατέρα που σκότωσε τον βιαστή του γιου του σε...

Ένας άνδρας που πυροβόλησε τον βιαστή του γιου του μπροστά στις κάμερες κατάφερε να βγει από τη φυλακή και ανακηρύχθηκε λαϊκός ήρωας.Ο αείμνηστος Gary...

Philo Farnsworth: Ο ιδιοφυής δημιουργός της τηλεόρασης και η τραγική ιστορία του

Ο Philo Farnsworth, ένας ταλαντούχος νεαρός από τη Γιούτα, είναι ο εφευρέτης της σύγχρονης τηλεόρασης, αν και η ιστορία του είναι γεμάτη προκλήσεις και...

Δείτε πως χρησιμοποιούσαν τα δόρατα και τα ξίφη τους οι Αρχαίοι Έλληνες

Το ελληνικό οπλιτικό ξίφος ήταν αμφίκοπο, η λάμα του ήταν πλατύτερη στο μέσον του μήκους της έτσι ώστε το βάρος της να συγκεντρώνεται σε...

Βίντεο: Δείτε πώς εξαπλώθηκε το ραδιενεργό νέφος του Τσέρνομπιλ

Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν έναν χάρτη που απεικονίζει την εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, το οποίο συνέβη από τις 26 Απριλίου...

Ερέχθειο: Τα μυστικά μυστήρια και οι θρύλοι που αποκαλύπτονται

Το Ερέχθειο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους ναούς της αρχαίας Αθήνας, αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Χρονολογείται πιθανώς...

Έχετε απορήσει; – Γιατί αποκαλούν «Καλλιόπη» τις τουαλέτες στον Στρατό;

Ο τίτλος του άρθρου "Έχετε απορήσει; – Γιατί αποκαλούν «Καλλιόπη» τις τουαλέτες στον Στρατό;" αναφέρεται στην προέλευση της ονομασίας «Καλλιόπη» για τις τουαλέτες στον...

Αποκάλυψη: Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο πρωτόγονος άνθρωπος;

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το επιφώνημα «Ντο» ήταν μία από τις πρώτες λέξεις που ξεστόμισε ο πρωτόγονος άνθρωπος, καταδεικνύοντας την εξέλιξη της ομιλίας. Οι...

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας που η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει στα Τρίκαλα επειδή τον είχε μπερδέψει με τον Β.Παλαιοκώστα!

Το Μάρτιο του 2009, η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε τον γνωστό μπασκετμπολίστα Σάβο Τζιγκάνοβιτς στα Τρίκαλα, καθώς τον μπέρδεψε με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο Τζιγκάνοβιτς, επιστρέφοντας...

Λάβδανο: Το μυστικό εθιστικό ελιξίριο του 1800

Το λάβδανο, ένα παράγωγο του οπίου, κυριάρχησε ως το πιο δημοφιλές ναρκωτικό της βικτωριανής εποχής και του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο κυρίως για την ανακούφιση...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Με εντυπωσιακό πέπλο η Μαρέβα δίπλα στον Μητσοτάκη – Ποιος τόλμησε...

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη συγκέντρωσε πάνω...

Λαμπερός γάμος στη showbiz: Ο ξέφρενος χορός της Τσιμτσιλή, ο Σοφός και τα παθιασμένα...

Το βράδυ του Σαββάτου 26 Απριλίου, ο δικηγόρος Βασίλης...

Βόρεια Κορέα: Εντυπωσιακή καθέλκυση γιγαντιαίου πολεμικού πλοίου παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολούθησε...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ