- Ανακαλύφθηκε στη βόρεια Γερμανία πέτρινο γλυπτό του 12ου αιώνα που μπορεί να απεικονίζει τον Άγιο Όθωνα.
- Η βραχογραφία πιθανότατα αναπαριστά τον επίσκοπο που εκχριστιάνισε την Πομερανία.
- Το εύρημα προκαλεί «αίσθηση» καθώς είναι μία από τις λίγες βραχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή.
- Η πέτρα χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ενδέχεται να απεικονίζει τον Άγιο Όθωνα.
- Στην εικόνα υπάρχει ένας σταυρός, μοναδική λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει αυτή τη βραχογραφία.
- Οι ειδικοί ελπίζουν να εκθέσουν τους λίθους μόνιμα στο χωριό όπου ανακαλύφθηκαν.
Ένα πέτρινο γλυπτό του 12ου αιώνα, μια εικόνα πάνω σε πέτρα, που μπορεί να απεικονίζει τον επίσκοπο και ιεραπόστολο Άγιο Όθωνα, ανακαλύφθηκε στη βόρεια Γερμανία. Την σπάνια πέτρα έφερε στο φως ένας άνδρας στη Γερμανία κατά τη διάρκεια εργασιών που έκανε στον κήπο του.
Η λαξευμένη πέτρα του 12ου αιώνα, μια βραχογραφία, ενδέχεται να απεικονίζει τον χριστιανό επίσκοπο που ταξίδεψε στην περιοχή πριν από περίπου 800 χρόνια. Το μεσαιωνικό εύρημα προκαλεί «αίσθηση» καθώς, στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί μόλις 20 ακόμη γνωστές βραχογραφίες, εξηγεί ο επικεφαλής αρχαιολόγος στο Μέκλενμπεργκ-Βορπορμεν, ο Detlef Jantzen, σε δήλωσή του στο Live Science.
Στα γερμανικά, ο λίθος λέγεται “bildstein” και παρόμοιες πέτρες έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής σε μέρη της σημερινής Γερμανίας και της Πολωνίας. Μπορεί να διαφέρουν ως προς την τεχνοτροπία και την μορφή, όμως κατά κανόνα, απεικονίζουν ανθρώπους με κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως για παράδειγμα, η ένδυση.
Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα βραχογραφία υπάρχει ενδεχόμενο να αναπαριστά τον Άγιο Όθωνα του Μπάμπεργκ (1060 – 1139), τον επίσκοπο και ιεραπόστολο που εκχριστιάνισε τον λαό της Πομερανίας, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία.
Μια σπουδαία προσωπικότητα και ο άνθρωπος που έφερε τον χριστιανισμό στην Πομερανία
«Είτε το εύρημα απεικονίζει τον Όθωνα είτε όχι, εξακολουθεί να είναι μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία ανατρέχει στην περίοδο του εκχριστιανισμού της Πομερανίας, εξηγεί ο Jantzen, υπάλληλος της Υπηρεσίας για τη Διατήρηση του Πολιτισμού και των Μνημείων στο Live Science.
Η πέτρα ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο, όταν ο Peter Wittenberg, ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στο χωριό Klotzow, άρχισε να σκάβει κοντά στο σπίτι του με σκοπό να φτάσει στα θεμέλια. Ανακάλυψε την ενός μέτρου πέτρα, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όμως συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για κάτι «ιδιαίτερο» καθώς παρατηρούσε «τις αρχαίες επιγραφές», αναφέρει ο Jantzen.
Ο αρχιτέκτονας που συμβουλεύτηκε ο Wittenberg επικοινώνησε με έναν ιστορικό τέχνης και, σύντομα τα νέα του «εξαιρετικού ευρήματος» έφτασαν στην κρατική αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το έστειλε για εργαστηριακή μελέτη, εξηγεί ο Jantzen.
Βάσει της διακόσμησης και των συμβόλων στον γρανίτη, η ομάδα χρονολογεί την πέτρα στον 12ο αιώνα. Απεικονίζει «έναν όρθιο άνθρωπο, o οποίος φορά ένα κασκέτο, ένα σάλι, έναν κοντό χιτώνα και ενδεχομένως, παπούτσια», παρατηρεί ο Jantzen.
«Στο δεξί χέρι του κρατά κάτι σαν λάβαρο. Το πρόσωπο δεν απεικονίζεται με ακρίβεια, ωστόσο τα μάτια του φαίνονται καθαρά και ίσως κάποιες τρίχες από τα μαλλιά του προεξέχουν κάτω απ’ το κασκέτο του».
Η μοναδική βραχογραφία που έχει χαραγμένο το σύμβολο του σταυρού
Αυτή η συγκεκριμένη λεπτομέρεια – ο λαξευμένος σταυρός στο «χαλαρό άκρο της εσάρπας, ξεχωρίζει, καθώς αυτή είναι η μοναδική βραχογραφία που έχει χαραγμένο πάνω της έναν σταυρό», παρατηρεί ο Jantzen.
Μερικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και ο σταυρός, υποδηλώνουν ότι το άτομο που απεικονίζεται είναι ο Όθων.
Πιθανώς, η εσάρπα και ο σταυρός να είναι το πάλλιο (pallium), δηλαδή ο θρησκευτικός μανδύας τον οποίο φορούσαν οι πάπες, οι αρχιεπίσκοποι και πολύ αξιότιμοι επίσκοποι, παρατηρεί ο Jantzen.
Γραπτές πηγές αναφέρουν ότι, το 1111, ο «Όθων παρέλαβε το πάλλιο από τον πάπα Πασχάλη τον Β’», εξηγεί ο Jantzen, συμπληρώνοντας πως
«Όταν ο Όθων ταξίδευε στην Πομερανία, το 1124 και το 1128 ήταν ο πρώτος και ίσως ο μόνος που φορούσε πάλλιο εκείνη την περίοδο στην περιοχή».
Πιθανώς, ο Όθων πέρασε από το χωριό Klotzow κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην περιοχή, παρατήρησε Jantzen.
Οι λαξευμένες πλάκες πιθανόν να αποτελούσαν κάποια μορφή απότισης μνήμης, ενώ ορισμένες μπορεί να ήταν και ταφόπλακες.
Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης της εικόνας από την ομάδα, ελπίζεται οι λίθοι να εκτεθούν μόνιμα στο χωριό όπου ανακαλύφθηκαν, λέει ο Jantzen.
(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay) )