Ο Κάνωπος, γνωστός από την ελληνική μυθολογία ως πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου στην Τρωική Εκστρατεία, υπήρξε μια θρυλική φιγούρα που μαγνήτισε την πριγκίπισσα Θεονόη της Αιγύπτου. Μετά την άλωση της Τροίας, ο στόλος του Μενελάου υπέστη καταστροφή στην Κρήτη και κατέληξε στην Αίγυπτο, όπου ο Κάνωπος παρέμεινε για πέντε χρόνια.
Παρά την ομορφιά του, η Θεονόη τον περιφρόνησε, και τελικά ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που ονομάστηκε Νήσος του Κανώπου, ενώ το όνομά του φέρει και η αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο.
Πιο αναλυτικά
Στην ελληνική μυθολογία ο Κάνωπος, ή Κάνωβος, ήταν ένας Αμυκλαίος γνωστός από το ότι συμμετείχε στην Τρωική Εκστρατεία ως ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου.
Μετά την άλωση της Τροίας ο στόλος του Μενελάου έφθασε στα ανοικτά του Σουνίου και μετά στο ακρωτήριο Μαλέας. Μια τρικυμία όμως εκεί τον παρέσυρε στην Κρήτη, σε βραχώδη ακτή της οποίας καταστράφηκαν τα περισσότερα πλοία του.
Μετά την Κρήτη, το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατά την Οδύσσεια παρέμειναν 5 χρόνια. Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέως, αλλά περιφρονήθηκε από αυτόν.
Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου.
Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο στην ίδια περιοχή.