Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ηλιακές καταιγίδες ενδέχεται να συμβαίνουν πιο συχνά και να προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, με κίνδυνο καταστροφών μεγαλύτερων από αυτές του Τσέρνομπιλ.
Μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο, που οφειλόταν σε τέτοιες καταιγίδες, ανέδειξε την ευαλωτότητα των πυρηνικών σταθμών και την αδυναμία τους να διατηρήσουν ασφαλή λειτουργία σε παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοιες επικίνδυνες ηλιακές δραστηριότητες μπορεί να πλήττουν τη Γη πιο συχνά από μία φορά ανά αιώνα, καθιστώντας αναγκαία την προετοιμασία και την ενίσχυση των υποδομών.
Πιο αναλυτικά
Οι ηλιακές καταιγίδες τόσο έντονες όσο μια υπερκαταιγίδα του 1921 έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ένα εφιαλτικό σενάριο – και εμείς είμαστε απροετοίμαστοι, γράφει ο Guardian. Στις 14 Μαΐου 1921, μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα – που ονομάστηκε καταιγίδα του σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης – προκάλεσε το βόρειο σέλας να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό της Νέας Υόρκης. Το επόμενο πρωί, υπερβολικά ηλεκτρικά ρεύματα έκλεισαν το σύστημα σηματοδότησης και μεταγωγής του Κεντρικού Σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, σταματώντας τα τρένα. Ξέσπασε πυρκαγιά σε έναν πύργο ελέγχου σιδηροδρόμου που βρισκόταν στην Park Avenue και την 57η Οδό. Καπνός γέμισε τον αέρα. Κατά μήκος ενός τμήματος της Park Avenue, οι κάτοικοι « έβηχαν και πνίγονταν από τους ασφυκτικούς ατμούς που εξαπλώνονταν σε τετράγωνα».
Η καταστροφή του Τσερνομπίλ , η οποία έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου 1986, ήταν ένα πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία που συνέβη ως αποτέλεσμα έκρηξης αντιδραστήρα και οδήγησε στην έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις ήταν σοβαρές και παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Τώρα, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ηλιακές καταιγίδες αρκετά ισχυρές ώστε να καταρρεύσουν τμήματα των σύγχρονων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για μήνες μπορεί να χτυπούν τη Γη πιο συχνά από μία φορά τον αιώνα, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian .
Η προειδοποίηση έρχεται μετά από μια διακοπή ρεύματος που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία, την Πορτογαλία και ορισμένες περιοχές της Γαλλίας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη Δευτέρα 28 Απριλίου. Το χάος οδήγησε στην αυτόματη διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας, στην οποία παρενέβησαν οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η πρόσφατη διακοπή των διακοπών ρεύματος χρησιμεύει ως παράδειγμα του πόσο επικίνδυνα μπορούν να είναι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ΗΠΑ λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η πλειονότητα των εμπορικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πολιτείες της ανατολικής ακτής και στην άνω μεσοδυτική περιοχή, δύο από τις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από συσκότιση λόγω ηλιακών καταιγίδων.
Κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ή οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα, ωστόσο οι αντλίες ψύξης του συστήματος εξακολουθούν να χρειάζονται λειτουργία ακόμη και όταν ο σταθμός χάσει την παροχή ρεύματος εκτός του χώρου του. Οι βλάβες στα εφεδρικά συστήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Επιπλέον, σε περιόδους διακοπών ρεύματος που διαρκούν μήνες , οι πυρηνικοί σταθμοί χάνουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός των εγκαταστάσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία τους. Οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης, μια εφεδρική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν σχεδιαστεί για να τροφοδοτούν τις αντλίες ψύξης για ημέρες αντί για μήνες. Κανένας πυρηνικός σταθμός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει χάσει ποτέ ηλεκτρική ενέργεια εκτός των εγκαταστάσεων για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ηλιακές καταιγίδες αρκετά ισχυρές ώστε να καταρρεύσουν τμήματα των σύγχρονων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για μήνες μπορεί να χτυπούν τη Γη συχνότερα από μία φορά τον αιώνα .