«Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Η προετοιμασία και εκτέλεση της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα μέσω της επιχείρησης Μαρίτα, με στόχο την κατάληψη της χώρας και τον περιορισμό της βρετανικής παρουσίας στα Βαλκάνια
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναφέρεται στην «Επιχείρηση Μαρίτα», την γερμανική στρατηγική εισβολής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περιγράφει πώς η Γερμανία, υπό την καθοδήγηση του Χίτλερ, προετοίμασε την επιχείρηση λόγω των βρετανικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 1941 και περιλάμβανε την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας, ακολουθούμενη από την αεραπόβαση στην Κρήτη. Παρά τις βρετανικές υποσχέσεις για βοήθεια, η ελληνική αντίσταση ήταν περιορισμένη, καθώς οι στρατιωτικές ενισχύσεις δεν ήταν επαρκείς.

Την 6η Απριλίου 1941, οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μια ταχεία κατάληψη της χώρας.

Πιο αναλυτικά

Η εισβολή αυτή εκτελέστηκε µε δύο επιχειρήσεις, την «Επιχείρηση Μαρίτα», που αφορούσε τις επιχειρήσεις και την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας και την µετέπειτα «Επιχείρηση Ερµής» που αφορούσε την αεραπόβαση και κατάληψη της Κρήτης γνωστότερη ως µάχη της Κρήτης.

Μέχρι και το καλοκαίρι του 1940 τα Βαλκάνια δεν συµπεριλαµβάνονταν στους στρατιωτικούς σχεδιασµούς του Χίτλερ, µε δεδοµένο ότι ήδη αποτελούσαν για τη Γερµανία µια πλούσια πηγή πρώτων υλών. Έτσι δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος διαφοροποίησης της τότε υφιστάµενης κατάστασης. «Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Η Γερµανία ξεκινά την κατάστρωση του σχεδίου «Μαρίτα»

Ο Χίτλερ παρενέβη µόνο στις 4 Νοεµβρίου του 1940, µετά από πληροφορίες που είχε για αποβίβαση βρετανικών δυνάµεων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος διέταξε το επιτελείο του να προετοιµαστεί για µια εισβολή στη Βόρεια Ελλάδα µέσω της Ρουµανίας και της Βουλγαρίας.

Τα σχέδιά του για την εκστρατεία κατάληψης της Βόρειας Ελλάδας εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο που είχε σκοπό την αποστέρηση των Βρετανών από τις µεσογειακές τους βάσεις ώστε να εξαλειφθεί η απειλή για τις ρουµανικές πετρελαιοπηγές αλλά και να δώσει έµµεση βοήθεια στους Ιταλούς, µε τη δηµιουργία αντιπερισπασµού στις ελληνικές δυνάµεις που µάχονταν στην βόρεια Ήπειρο.

Στις 12 Νοεµβρίου η Γερµανική Ανώτατη Στρατιωτική ∆ιοίκηση (OKW) εξέδωσε την Οδηγία Νο.18, στην οποία προγραµµατίστηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εναντίον του Γιβραλτάρ και της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 1941.

Έτσι διέταξε, την 19η Νοεµβρίου, την Ανωτάτη ∆ιοίκηση Στρατού να ετοιµάσει σχέδιο για ευρείας εκτάσεως επιχείρηση κατά της Ελλάδας. Η επιχείρηση αυτή έλαβε την κωδική ονοµασία «Μαρίτα».

Στις 5 ∆εκεµβρίου του 1940, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Χίτλερ µε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις Μαρίτα και Μπαρµπαρόσα.

Ο Ανώτατος ∆ιοικητής του Στρατού, φον Μπράουχιτς, εξέθεσε τα σχέδια της επιχείρησης Μαρίτα και υπολόγισε ότι η έναρξη της δεν θα ήταν πριν τις αρχές Μαρτίου 1941, ενώ η διάρκειά της θα ήταν τρεις ως τέσσερις εβδοµάδες. «Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Αµέσως µετά µίλησε ο Χίτλερ και υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν µπορούσε να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Μαρτίου και θα διαρκούσε ίσως µέχρι τέλος Απριλίου 1941.

Εποµένως η γερµανική διοίκηση υπολόγιζε τη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα το λιγότερο τέσσερις και το περισσότερο οκτώ εβδοµάδες.

Η OKW εξέδωσε την Οδηγία Νο. 20 στις 13 ∆εκεµβρίου 1940. Η 12η Στρατιά έπρεπε να αναλάβει τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Η Στρατιά αυτή αποτελούνταν από πέντε Γενικές ∆ιοικήσεις και 18 Μεραρχίες.

Στις 25 Μαρτίου η Γιουγκοσλαβία προσχώρησε στο Τριµερές Σύµφωνο του Άξονα, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της, αλλά και αποτρέποντας τη διέλευση των γερµανικών στρατευµάτων από το έδαφός της.

Ο αποφασιστικός όµως παράγοντας για την επίθεση στην Ελλάδα ήταν το πραξικόπηµα στις 27 Μαρτίου, όταν ο στρατηγός Σίµοβιτς ανέτρεψε την κυβέρνηση που είχε υπογράψει συµφωνία µε τις δυνάµεις του Άξονα.

Η βρετανική βοήθεια και οι αντιρρήσεις Μεταξά

Η Βρετανία από πλευράς της δεσµευόταν να βοηθήσει την Ελλάδα από τη διακήρυξη του 1939, η οποία ανέφερε ότι σε περίπτωση απειλής της ελληνικής ή ρουµανικής ανεξαρτησίας, «…η βρετανική κυβέρνηση δεσµεύεται να παράσχει άµεσα στην Ελληνική ή Ρουµανική κυβέρνηση κάθε δυνατή βοήθεια».

Η πρώτη βρετανική προσπάθεια ήταν η ανάπτυξη Μοιρών της RAF, υπό τη διοίκηση του Τζων ντ’ Άλµπιακ (John d’ Albiac), οι οποίες εστάλησαν τον Νοέµβριο του 1940.

Στις 17 Νοεµβρίου 1940 ο Μεταξάς πρότεινε στη Βρετανική κυβέρνηση την ανάληψη κοινής επιθετικής δράσης στα Βαλκάνια έχοντας τα ελληνικά προπύργια της Βορείου Ηπείρου ως βάση των επιχειρήσεων ώστε να λήξει νικηφόρα ο ελληνοϊταλικός πόλεµος και να αποτραπεί η γερµανική επέµβαση. «Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Αυτό όµως απαιτούσε την παρουσία στην Ελλάδα ισχυρής βρετανικής στρατιωτικής δύναµης.

Η Βρετανία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση του Μεταξά, καθώς η ανάπτυξη των απαιτούµενων στρατιωτικών δυνάµεων για την υποστήριξη του ελληνικού σχεδίου θα έθετε σε κίνδυνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινοπολιτείας στη Μέση Ανατολή, την οποία θεωρούσε ως «υψηλότερο» στρατηγικά στόχο.

Γενικότερα η Βρετανία δεν εµφανιζόταν διατεθειµένη να αφιερώσει σοβαρές δυνάµεις για την υπεράσπιση της Ελλάδας και αργότερα της Κρήτης, καθώς δεν θεωρούσε, αφενός ότι θα µπορούσε να την υπερασπιστεί αφετέρου δε, γιατί µάλλον δεν συµπεριλαµβανόταν στα γενικότερα στρατηγικά της σχέδια, έναντι του Άξονα.

Ο Μεταξάς υποπτευόµενος και ορθώς τη βρετανική απροθυµία, σταθερά απέρριπτε τις προτάσεις του Λονδίνου για αποστολή ανεπαρκών δυνάµεων υπό τον φόβο ότι αυτές, χωρίς να προσφέρουν σοβαρή ενίσχυση, απλώς θα προκαλούσαν τους Γερµανούς.

Εκείνη την περίοδο οι Βρετανοί ήταν µάλλον ικανοποιηµένοι µε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα. Ο ελληνοϊταλικός πόλεµος δέσµευε ένα µεγάλο µέρος των ιταλικών δυνάµεων που ήταν χρήσιµες στο µέτωπο της Βόρειας Αφρικής, ενώ η πιθανή εµπλοκή των Γερµανών στα Βαλκάνια θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο απόβασης τους στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια συσκέψεων των βρετανικών και ελληνικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, από τις 13 ως 16 Ιανουαρίου 1941, ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού, ζήτησε από τους Βρετανούς εννέα πλήρως εξοπλισµένες µεραρχίες και την αντίστοιχη αεροπορική υποστήριξη. «Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί φυσικά απάντησαν ότι λόγω των υποχρεώσεών τους στο µέτωπο της Βορείου Αφρικής µπορούσαν να διαθέσουν άµεσα µόνο µία µικρή και συµβολική, δύναµη µικρότερη της µεραρχίας!

Ο Βρετανός Αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής, Στρατηγός Άρτσιµπαλντ Ουέιβελ, ανέφερε όµως στον Παπάγο ότι είχε εντολή από το Λονδίνο να πείσει τους Έλληνες να δεχθούν την όποιαApple-converted-space”>  βοήθεια τους δίνονταν, έτσι και αλλιώς.

Η προσφορά αυτή απορρίφθηκε από τον ΜεταξάApple-converted-space”>  καθώς η άφιξη µίας τέτοιας µικρής άνευ σηµασίας στρατιωτικής δύναµης απλώς θα επίσπευδε τη γερµανική επίθεση χωρίς να παράσχει τίποτα άλλο.

Ο Τσώρτσιλ όµως επέµεινε στη φιλοδοξία του για τη δηµιουργία Βαλκανικού Μετώπου µε τη συµµετοχή της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της… Τουρκίας και έδωσε εντολήApple-converted-space”>  στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ήντεν (Anthony Eden) να αρχίσει εκ νέου οι διαπραγµατεύσεις µε την Ελληνική κυβέρνηση και να παρακάµψει τις αντιρρήσεις Μεταξά.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1941 πραγµατοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα µεταξύ του Ήντεν και της ελληνικής ηγεσίας, παρόντων του Βασιλιά Γεωργίου, του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, που διαδέχθηκε τον Μεταξά ο οποίος στο µεταξύ είχε πεθάνει στις 29 Ιανουαρίου λόγω «πυώδους αµυγδαλίτιδας».

«Αν είχαµε βάλει τον Μεταξά σε ένα νοσοκοµείο στην τρίτη θέση θα είχε ζήσει», έλεγε αργότερα στενός του συνεργάτης.

Στη τοποθέτησή του ο Κορυζής ρώτησε τον αριθµό και τη σύνθεση των στρατευµάτων που θα µπορούσαν να στείλουν οι Βρετανοί για να ενισχύσουν τους Έλληνες εναντίον της γερµανικής εισβολής και επισήµανε ότι ακόµη και µόνη της η Ελλάδα θα πολεµούσε για τη Μακεδονία.

Στη συνέχεια µίλησε ο Ήντεν και υποστήριξε ότι το σύνολο των στρατιωτών που προορίζονταν για την Ελλάδα θα έφτανε τους 100.000 άνδρες.

Αποτέλεσµα της συνάντησης ήταν η απόφαση για την αποστολή της εκστρατευτικής δύναµης της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. «Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Όµως µέχρι και τις 24 Απριλίου όχι πάνω από 62.000 στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία (Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Παλαιστίνιοι και Κύπριοι) στάλθηκαν στην Ελλάδα, σχηµατίζοντας το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώµα (ΒΕΣ) ή «∆ύναµη W», από τον διοικητή τους Αντιστράτηγο Σερ Χένρι Μέτλαντ Ουίλσον.(Sir Henry Maitland Wilson).

Από αυτούς τους στρατιώτες, µόνο οι µισοί ήταν σε µάχιµες µονάδες.

Έτσι οι βρετανικές ενισχύσεις µαζί µε τις ελληνικές δυνάµεις ήταν ανεπαρκείς για την άµυνα της Ανατολικής Μακεδονίας και της ∆υτικής Θράκης.

Επίλογος

Στις 4 Μαρτίου συµφωνήθηκε το σχέδιο άµυνας και στις 7 Μαρτίου το σχέδιο επικυρώθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση.

Τη διοίκηση θα αναλάµβανε ο στρατηγός Παπάγος και οι ελληνικές και βρετανικές διοικήσεις θα αναλάµβαναν παρενοχλητικές ενέργειες στο βορειοανατολικό τµήµα της χώρας.

Η γερµανική στρατηγική βασιζόταν στην τακτική του αστραπιαίου πολέµου (Blitzkrieg). Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης η Αθήνα και το λιµάνι του Πειραιά θα αποτελούσαν τους επόµενους κύριους στόχους.

Με την πτώση του Πειραιά και του ισθµού της Κορίνθου σε γερµανικά χέρια, η υποχώρηση και εκκένωση των βρετανικών και ελληνικών δυνάµεων θα τίθετο σε κίνδυνο.

Τελικά στις 05:30 το πρωί της 6ης Απριλίου ο Γερµανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, πρίγκιπας Βίκτωρ Έρµπαχ (Viktor zu Erbach-Schönberg), επέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν οι λόγοι της γερµανικής επίθεσης.

Η διακοίνωση έλεγε πως «η κυβέρνηση του Ράιχ έδωσε διαταγή στα στρατεύµατά της να εκδιώξουν τις Βρετανικές Ένοπλες ∆υνάµεις από το ελληνικό έδαφος. Κάθε αντίσταση στις Γερµανικές Ένοπλες ∆υνάµεις θα συντρίβεται αδιακρίτως».

Ο Κορυζής απάντησε στον Γερµανό πρεσβευτή ότι «η Ελλάδα θα αντισταθεί στη γερµανική επίθεση και δεν θα υποταχθεί αµαχητί».

Νωρίτερα, στις 05:15, τα γερµανικά στρατεύµατα εισέβαλαν στο ελληνικό και γιουγκοσλαβικό έδαφος ταυτόχρονα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

«Eπιχείρηση Μαρίτα»: Το χρονικό της αιματηρής γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα

Εξοργισμένος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον πατέρα του Χαλιμπάρτον μετά την ήττα των Μιλγουόκι Μπακς – «Με πρόσβαλε»

Κίνα: Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μυστηριώδη τάφο 2.100 ετών για πρώτη φορά (φώτο-βίντεο)

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Πετρέλαιο: Το μυστικό όπλο που έσωσε τη Βρετανία στον Β΄ ΠΠ

Η Γη της Ελιάς: Ο Παρασκευάς εγκαταλείπει ξανά τη Μάνη και όλοι αναστατώνονται

Σοκαριστικό: Ο άνδρας που τοποθέτησε δόντια ελαφιού στο στόμα του και μετά… κατασπάραξε το ζώο

Big Brother: Αποκαλύφθηκε ο νικητής της πρώτης δοκιμασίας – Ποιος πρέπει να πληρώνει σε μία σχέση; Οι αποκαλυπτικές απαντήσεις των παικτών

Κιμ Φίλμπι: Ο θρυλικός κατάσκοπος στην αγκαλιά της Μόσχας

Στον Πειραιά το λαβωμένο από τους Χούθι τάνκερ SOUNION – Αποκλειστικά βίντεο

Η ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου της BriQ Properties

Αρχαία ναυάγια γεμάτα θησαυρούς

Wall Street: Άλμα σε θετικό έδαφος μετά τις καθοριστικές δηλώσεις Λατνικ

Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη – Την έβλεπε ως μία από τις πραγματικές χαρές της ζωής

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται νέα ελάφρυνση στον φόρο ακινήτων – Αποκάλυψη όλων των σεναρίων

00:00 / 00:00

Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη – Την έβλεπε ως μία από τις πραγματικές...

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια.Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος...

Εσείς γνωρίζατε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει πρώτοι την επαναστατική ενδοδαπέδια θέρμανση;

Οι Αρχαίοι Έλληνες, και συγκεκριμένα οι Μινωίτες, ήταν οι πρώτοι που εφηύραν την ενδοδαπέδια θέρμανση, πολύ πριν από την ανάπτυξη των σύγχρονων καλοριφέρ. Στα...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης ελληνική επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία ελληνική επιγραφή που ανακαλύφθηκε σε ερείπια θεάτρου στο Ισραήλ αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας μια τρομακτική κατάρα κατά ενός χορευτή ονόματι Manna. Η επιγραφή, που...

Αποκαλύπτονται οι Ναζί που κρύφτηκαν στην Αργεντινή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Στο φως ψηφιακό αρχείο

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δημοσιοποίησε ένα ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.850 έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες Ναζί που κατέφυγαν στη χώρα μετά...

Πώς αφυπνίζονταν οι άνθρωποι πριν τα ξυπνητήρια; – Το χαμένο επάγγελμα του παρελθόντος

Το άρθρο εξερευνά το επάγγελμα των "knocker-uppers", που ήταν υπεύθυνοι για το ξύπνημα των ανθρώπων πριν την επικράτηση των ξυπνητηριών. Στις αρχές του 20ού...

Επιστήμονες συναγερμός: Ηλιακή καταιγίδα απειλεί με καταστροφή μεγαλύτερη του Τσέρνομπιλ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ηλιακές καταιγίδες ενδέχεται να συμβαίνουν πιο συχνά και να προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, με κίνδυνο καταστροφών...

Σπάνιο φαινόμενο: Τούρκος άρχισε να μιλάει δανέζικα μετά από εγκεφαλικό σοκάροντας τους γιατρούς

Σε ένα σπάνιο ιατρικό φαινόμενο, ένας 67χρονος Τούρκος εξέπληξε γιατρούς και μέλη της οικογένειάς του μιλώντας ξαφνικά δανέζικα -μια γλώσσα που δεν χρησιμοποιούσε εδώ...

«Πυρηνικοί αρουραίοι»: Στρατιά ραδιενεργών τρωκτικών παραλύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο εργοτάξιο Hinkley Point C του Ηνωμένου Βασιλείου, εκατοντάδες αρουραίοι έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς περιφέρονται σε ζώνες εργασίας και καντίνες,...

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με εκατοντάδες θύματα που πυροδότησε μία αγελάδα

Το 1981, στην ινδική πολιτεία Μπιχάρ, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε σχεδόν 600 θανάτους φέρεται να πυροδοτήθηκε όταν ο μηχανικός ενός τρένου φρέναρε για...

Λαβράκι… στο άπειρο! Ετοιμάζονται να εκκολάψουν ψάρια στο διάστημα για μελλοντική υδατοκαλλιέργεια στη...

Το άρθρο αναφέρεται στο φιλόδοξο έργο Lunar Hatch, το οποίο στοχεύει στην ιχθυοκαλλιέργεια λαβρακιού στη Σελήνη, με σκοπό την παροχή θρεπτικών τροφών για τους...

Μια «βόμβα μαύρης τρύπας» μόλις εξερράγη στο εργαστήριο

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την επιτυχημένη κατασκευή μιας «βόμβας μαύρης τρύπας» σε εργαστηριακό περιβάλλον, ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της ενεργειακής δυναμικής των μαύρων τρυπών. Το πείραμα,...

Ο απίστευτος πόλεμος-ρεκόρ: Διήρκεσε 335 χρόνια χωρίς ούτε έναν νεκρό!

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία, που διήρκεσε 335 χρόνια και τελείωσε το 1986, αφορούσε τα νησιά Σίλι και την Ολλανδία. Ξεκίνησε το 1651 κατά...

Πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξερευνήσουν γαλαξίες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά σε…...

Το άρθρο εξερευνά την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε γαλαξίες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά σε δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας σκουληκότρυπες. Αυτές οι...

Κάνωπος: Ο θρυλικός κυβερνήτης του Μενέλαου που μάγεψε την πριγκίπισσα της Αιγύπτου

Ο Κάνωπος, γνωστός από την ελληνική μυθολογία ως πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου στην Τρωική Εκστρατεία, υπήρξε μια θρυλική φιγούρα που μαγνήτισε την πριγκίπισσα...

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που πεινασμένη αρκούδα επιτίθεται σε τουρίστα

Ένα σοκαριστικό βίντεο από το αρχιπέλαγος Σπίτσμπεργκεν της Νορβηγίας δείχνει μια πολική αρκούδα να επιτίθεται σε έναν άνδρα, ο οποίος, παρά τις φωνές και...

Valhalla: Το μυθικό βασίλειο των πολεμιστών Βίκινγκς (φώτο)

Η Βαλχάλλα, το μυθικό βασίλειο των Βίκινγκς, είναι το χρυσό παλάτι όπου οι νεκροί πολεμιστές συγκεντρώνονται μετά τον θάνατό τους. Υπό την προστασία του...

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανασύνθεσαν το πρόσωπο ενός 600.000 ετών Αρχάνθρωπου που βρέθηκε στα Πετράλωνα, αποκαλύπτοντας πώς μπορεί να έμοιαζε. Το κρανίο...

Αχιλλέας: Η θρυλική ασπίδα του και οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί της

«Βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι’ όλα τ’ αστέρια, ως στεφανώνουνε...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ανασύνθεσαν το πρόσωπο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ