Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.
  • Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, στον Παλατίνο λόφο.
  • Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Εύανδρος μετέφερε την ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία.
  • Σύμφωνα με τον Διονύσιο ο Αλικαρνασσεύς, το Παλλάντιο ήταν από τις πρώτες πόλεις που αργότερα γίνεται Ρώμη.
  • Η μυθολογία του Παλλάντιου διαμόρφωσε τη ρωμαϊκή μυθολογία και δημιούργησε πολιτιστική γέφυρα με την ελληνική παράδοση.
  • Η ύπαρξη του Παλλαντίου αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός ακόμη και στους νεότερους αιώνες.

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με πιο διάσημο την Αινειάδα του Βιργίλιου . Σύμφωνα με την ιστορία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, μια περιοχή στην καρδιά της ελληνικής Πελοποννήσου. Λέγεται ότι ο Εύανδρος έφτασε στα εδάφη κοντά στον ποταμό Τίβερη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο και εγκαταστάθηκε στον Παλατίνο λόφο, όπου ίδρυσε μια μικρή πόλη που ονόμασε Παλλάντιο προς τιμήν του προγόνου του Πάλλα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ήταν αυτός, ο Εύανδρος που μετέφερε την Ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία (π.χ. λατρεία του Πάνα, Λουπερκάλια) και αυτός που επινόησε το Λατινικό αλφάβητο. Ο Εύανδρος λατρεύτηκε σαν θεότητα μετά τον θάνατό του με έναν βωμό, που οικοδομήθηκε προς τιμή του στον Αβεντίνο λόφο.

Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς , Έλληνας ιστορικός της ρωμαϊκής περιόδου, παρέχει παρόμοια αφήγηση αλλά με επιπλέον λεπτομέρειες. Στα γραπτά του αναφέρει ότι οι Αρκάδες, με αρχηγό τον Εύανδρο, έχτισαν μια πόλη κοντά σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης , την οποία ονόμασαν Παλλάντιον , προς τιμήν της μητρόπολης τους στην Αρκαδία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Διονύσιο, έλαβε χώρα εξήντα περίπου χρόνια πριν από τον Τρωικό πόλεμο , τοποθετώντας το Παλλάντιο ως μια από τις πρώτες πόλεις της περιοχής που αργότερα θα γίνει Ρώμη.

Και οι Αρκάδες, όπως τους συμβούλεψε η νύμφη Θέμιδα μέσω έμπνευσης, η μητέρα του Εύανδρου, διάλεξαν έναν λόφο, όχι μακριά από τον Τίβερη, που τώρα βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρώμης, και δίπλα σε αυτόν τον λόφο, έχτισαν ένα μικρό χωριό αρκετό για να χωράει τα δύο πλοία με τα οποία είχαν έρθει από την Ελλάδα. Ωστόσο, η μοίρα όρισε ότι αυτό το χωριό θα ξεπερνούσε όλες τις άλλες πόλεις, ελληνικές ή βάρβαρες, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και στο μεγαλείο της αυτοκρατορίας του και σε όλες τις άλλες μορφές ευημερίας και θα γιορταζόταν πάνω απ’ όλα όσο διαρκούσε η θνητότητα. Ονόμασαν την πόλη Παλλάντιο από το όνομα της μητέρας τους στην Αρκαδία. Τώρα, όμως, οι Ρωμαίοι το αποκαλούν Palatium, δηλαδή Παλατίνο Λόφο, αφού ο χρόνος έκρυψε την καταγωγή του, και αυτό το όνομα έχει προκαλέσει πολλές παράλογες ετυμολογίες.

Ο Στράβων απηχεί επίσης αυτό το θέμα, επικαλούμενος τον Ρωμαίο νομικό και ιστορικό Λούκιο Κοέλιο Αντίπατρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία :

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παλαιότερη και πιο μυθική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη ήταν μια Αρκαδική αποικία που ίδρυσε ο Εύανδρος, θρυλικός ήρωας από την Αρκαδία. Φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν οδηγούσε τα βοοειδή του Γηρυώνα και πληροφορούμενος από τη μητέρα του Νικοστράτη (που ήταν ειδικευμένη στην προφητεία) ότι όταν ο Ηρακλής τελείωσε τους κόπους του προοριζόταν να γραφτεί στους θεούς, τον ενημέρωσε επί του θέματος. Αφιέρωσε ένα άλσος γι’ αυτόν και πρόσφερε θυσίες με τον ελληνικό τρόπο, μια θυσία που συνεχίζεται προς τιμή του Ηρακλή μέχρι σήμερα. Ο Ρωμαίος ιστορικός Κοέλιο πιστεύει ότι αυτό είναι η απόδειξη ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία, καθώς η θυσία στον Ηρακλή με ελληνικό στυλ ήρθε από την πατρίδα του. Οι Ρωμαίοι τιμούν επίσης τη μητέρα του Εύανδρου με το όνομα Καρμέντα, θεωρώντας την μια από τις νύμφες.

Το όνομα Carmenta προέρχεται από το λατινικό carmen , που σημαίνει μαγικό ξόρκι, χρησμός ή τραγούδι, και επίσης η ρίζα της αγγλικής λέξης charm . Το αρχικό της όνομα ήταν Νικοστράτη ( ελληνικά : Νικοστράτη , “νίκη-στρατός”), αλλά αργότερα άλλαξε για να τιμήσει τη φήμη της για τους χρησμούς (Λατινικός ενικός: carmen ).

Στην Αινειάδα , το Παλλάντιο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο ως ένα μέτριο προοίμιο για τη μελλοντική δόξα της Ρώμης. Ο Εύανδρος και ο γιος του Πάλλας υποδέχονται με τιμές τον Τρωικό ήρωα Αινεία καθώς ζητά τη βοήθειά τους στον πόλεμο εναντίον των Ρουτουλιανών (λαός του Λατίου) με επικεφαλής τον βασιλιά τους Τύρνο.

Η τραγωδία του θανάτου του Πάλλα στα χέρια του Τύρνου είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στο ποίημα και ο αντίκτυπός της είναι τέτοιος που οδηγεί τον Αινεία να πάρει μια μοιραία απόφαση εναντίον του εχθρού του, σκοτώνοντάς τον.

Αυτή η συμμαχία είναι θεμελιώδης για την επική αφήγηση του Βιργίλιου, καθώς ενισχύει την ιδέα ότι οι μελλοντικοί Ρωμαίοι συνδέθηκαν, από τη μυθική τους καταγωγή, με τους μεγάλους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.

Ο συγγραφέας Λίβιος αναφέρει επίσης την πόλη της Ρώμης στην ιστορία του , εξηγώντας την προέλευση του φεστιβάλ Lupercalia, μια ιεροτελεστία μύησης στην ενηλικίωση για εφήβους που επιβίωσαν για ένα διάστημα κυνηγώντας στο δάσος, σαν ανθρώπινοι λύκοι. Περιέργως, το Αρκαδικό Παλλάντιο, από το οποίο καταγόταν ο Ευάνδρος, είχε ιδρυθεί από τον Πάλλα, γιο του Λυκάονα (τον οποίο ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε λύκο).

Λέγεται ότι το φεστιβάλ Lupercalia, το οποίο τηρείται ακόμη, γιορταζόταν ήδη εκείνες τις ημέρες στον λόφο Palatine. Αυτός ο λόφος ονομαζόταν αρχικά Παλλάντιο, από την ομώνυμη πόλη της Αρκαδίας. το όνομα αργότερα άλλαξε σε Palatium. Ο Έβαντερ, ένας Αρκάδιος, είχε στην κατοχή του αυτή την περιοχή πολλά χρόνια πριν και είχε καθιερώσει ένα ετήσιο αρκαδικό φεστιβάλ στο οποίο νεαροί άνδρες έτρεχαν γυμνοί για σπορ και γλέντι, προς τιμήν του Πάνα Λυκαίου, τον οποίο οι Ρωμαίοι ονόμασαν αργότερα Inuus.

Το όνομα του Παλλάντιου , όπως και πολλών αρχαίων πόλεων, καλύπτεται από ετυμολογίες που αναμειγνύουν θρύλους και γενεαλογίες. Ο Βιργίλιος ισχυρίζεται ότι η πόλη ονομάστηκε προς τιμήν του Πάλλα του γιού του Εύανδρου, ενώ άλλοι συγγραφείς, όπως ο Παυσανίας και ο Δίων ο Κάσσιος, προτείνουν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχική πόλη του Εύανδρου στην Αρκαδία.

Ο μύθος του Παλλάντιου ήταν κάτι περισσότερο από έναν αρχαίο μύθο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωμαϊκής μυθολογίας. Τοποθετώντας τον Εύανδρο έναν Αρκάδιο βασιλιά, ως έναν από τους πρώτους ιδρυτές αυτού που αργότερα θα γινόταν Ρώμη, οι Ρωμαίοι δημιούργησαν μια πολιτιστική γέφυρα που εξύψωσε το μεγαλείο της Ρώμης, δείχνοντας ότι ακόμη και στις απαρχές της, είχε δεσμούς με τις πιο σεβαστές παραδόσεις και ήρωες του αρχαίου κόσμου.

Στο πέρασμα των αιώνων, η ύπαρξη της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παλλαντίου έγινε αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός. Συγγραφείς όπως ο Γάιος Ιούλιος Σολίνος ένας Λατίνος γραμματικός και γεωγράφος που γράφει μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ., λέει ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο Εύανδρος που επινόησε το όνομα Ρώμη για τη νέα πόλη.

Ακόμη και τον 19ο αιώνα, συγγραφείς όπως ο Fustel de Coulanges αναφέρουν ακόμα το Παλλάντιο στα έργα τους ως αναμφισβήτητο γεγονός.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κορωνήσι: Ο κρυμμένος παράδεισος απέναντι από το Τολό

Ελλάδα – Ουγγαρία: Ζωντανά η μάχη της Εθνικής πόλο γυναικών στον τελικό του World Cup

Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το σοκ των Μπακς από τους Πέισερς: «Δεν ήμασταν ο εαυτός μας, εξαιρετικά νέα για τον Λίλαρντ»

Σίσσυ Χρηστίδου – Μετά την Disneyland έκανε Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη με τα αγόρια της

Κρήτη: 31χρονος οχυρώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε με αυτοκτονία

ΗΠΑ-Ιράν: Αποκαλύπτουν «πρόοδο» στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Ρώμη – Το περίπλοκο γεωπολιτικό παζλ του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Η Μπαρτσελόνα “πείραξε” τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά την επική ανατροπή της επί της Θέλτα

Ο Κάιλ Κούζμα σόκαρε με αρνητικό ρεκόρ στο Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς με το απόλυτο μηδέν στη στατιστική του

Opel Mokka, εκπληκτική τιμή και αναβαθμισμένη ψηφιακή εμπειρία

Πάσχα στη Μόσχα: Ο Πούτιν στην Αναστάσιμη Λειτουργία εν μέσω της αμφιλεγόμενης εκεχειρίας – Το προκλητικό μήνυμα υπέρ της εισβολής

Γιάννα Τερζή: «Κηρύττουμε αγάπη και συγχώρεση ενώ βαφτίζουμε γιορτές με αίμα αθώων»

Κρήτη: Αιματηρή σύγκρουση 2 οικογενειών με 4 συλλήψεις – Πεθερός “κάρφωσε” γυαλί στο λαιμό του 39χρονου γαμπρού του και τον έστειλε στη ΜΕΘ

Η Αράχωβα «φλέγεται» – Μαγευτικό θέαμα από το ψήσιμο των αρνιών στους παραδοσιακούς λάκκους

Πλέι οφ NBA: Θρίαμβοι για Ντένβερ Νάγκετς και Νιου Γιορκ Νικς, εντυπωσιακό μπρέικ στους Λος Άντζελες Λέικερς πέτυχαν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς

Αποκαλύφθηκε το πότε θα κυκλοφορήσει η πρώτη ηλεκτρική Ferrari

00:00 / 00:00

Γιαγιά τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση…εξαιτίας παντόφλας στην εγγονή!

Μια 80χρονη γυναίκα στην Τουρκία, η Asiye Kaytan, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση επειδή χτύπησε την 18χρονη εγγονή της, Vural, με μια παντόφλα κατά...

Η συγκλονιστική ανακάλυψη για τη σχέση σκιάς και φωτός, vid

Η ανακάλυψη σχετικά με τη σχέση σκιάς και φωτός αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα από πολλούς. Το άρθρο ενθαρρύνει τους αναγνώστες...

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα: Το αστυνομικό τέχνασμα που ξεσκέπασε μία φρικτή δολοφονία

Στις 15 Απριλίου 1968, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Χαρίση Πάντου, του οποίου η εξαφάνιση αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματική μετανάστευση. Η κουνιάδα...

Η αινιγματική κληρονομιά του Τουταγχαμών – Τα μυστικά πίσω από τους σαρκοφάγους

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μούμια του Τουταγχαμών και άλλες αρχαίες μούμιες, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα που συνδέονται με την...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Ο θρυλικός μπακάλης Βασίλειος Έξαρχος από την Κόνιτσα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800 στα Πιθαράδικα της Αθήνας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία της...

Grand Slam: Το κρυφό υπερόπλο των Βρετανών που σάρωνε τη γη

Η βόμβα των 22.000 λιβρών "Grand Slam", που σχεδιάστηκε από τον Barnes Wallis κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε ένα από τα πιο καταστροφικά...

Οι Βλάχοι και η ελληνική καταγωγή και ταυτότητά τους

Οι Βλάχοι συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, παρόλο που η καταγωγή τους αμφισβητείται πανταχόθεν. Οι ίδιοι οι Βλάχοι, όμως, καθώς και μία μεγάλη...

Τζένγκις Χαν: 4 συγκλονιστικά μυστικά για τον θρυλικό κατακτητή όλων των εποχών

Ο Τζένγκις Χαν, ο θρυλικός Μογγόλος κατακτητής και ιδρυτής της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, παραμένει μια εμβληματική φιγούρα στην ιστορία. Το άρθρο αποκαλύπτει τέσσερα λιγότερο γνωστά στοιχεία...

Αριστοτέλης: Τα τέσσερα μυστικά του για απόλυτη ευτυχία στη ζωή

Ο Αριστοτέλης, γνωστός ως «πατέρας της ευδαιμονίας», προτείνει τέσσερις βασικούς κανόνες για την επίτευξη της ευτυχίας στη ζωή. Αυτοί περιλαμβάνουν το θάρρος, που επιτρέπει στον...

Η ανακαίνιση σπιτιού αποκαλύπτει μυστική σήραγγα διαφυγής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βέλγιο!...

Εργολάβοι που ανακαίνιζαν ένα ιστορικό σπίτι στο Βέλγιο έπεσαν πάνω στην είσοδο μιας μυστικής σήραγγας που προσδιορίστηκε από τους αρχαιολόγους ως οδός διαφυγής από...

Ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία το 1861

Το 1861 αποτελεί έτος αναταραχών για την βασιλεία με τον Όθωνα να κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος και Δεσποτισμό. Η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο...

Μπορούν να παραβιάσουν…το DNA μας; Οι επιστήμονες γενετικής κρούουν τον κώδωνα κινδύνου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δημόσια προσβάσιμη έρευνα DNA είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια. Οι νέες...

Το «μυστήριο» της λίθινης πλάκας: Γιατί είναι χαραγμένες μόνο οι 9 από τις...

Μια λίθινη πλάκα, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, που φέρει την παλαιότερη γνωστή επιγραφή των Δέκα Εντολών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ το 1913.Για τριάντα χρόνια χρησίμευε...

Παιδί-φαινόμενο: Μόλις 10 ετών και ήδη εισάγεται στο πανεπιστήμιο!

Η 10χρονη Alisa Perales από το San Bernardino της Καλιφόρνια είναι έτοιμη να αποφοιτήσει από το Crafton Hills College με δύο πτυχία σε πολλαπλές...

Η NASA αποκαλύπτει: Ματωμένη Σελήνη μετά τη Σταύρωση του Ιησού

Η NASA ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που σχετίζεται με τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, υποδεικνύοντας ότι μια σεληνιακή έκλειψη έκανε το φεγγάρι να φαίνεται...

Ο Άρης έκρυβε ένα μυστικό για 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια – Η συγκλονιστική ανακάλυψη της NASA

Επιστήμονες της NASA, μέσω του ρόβερ Curiosity, ανακάλυψαν σιδερίτη στον κρατήρα Gale του Άρη, προσφέροντας νέες ενδείξεις για την αρχαία ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτό...

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Η ένδοξη εκστρατεία που μεγαλούργησε την Ελλάδα

Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, που διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913, σηματοδότησε την απόλυτη ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με...

Το μυστηριώδες τέλος του Μπρους Λι: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η αποκάλυψη

Ο θάνατος του Μπρους Λι, το 1973, προκάλεσε πλήθος θεωριών συνωμοσίας, καθώς η ξαφνική απώλειά του σε ηλικία 32 ετών φαινόταν αναπάντεχη για έναν...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Αυτοί είναι οι Ινδιάνοι που θεωρούνται οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής!

Αυτή είναι η φυλή των Ινδιάνων, η οποία χρησιμοποιούσε...

Ρόμπερτ Πάουελ: Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» στα 80 του μαγνητίζει ακόμα – Ανακαλύψτε...

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος το...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ