- Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα με πίδακες 140 φορές μεγαλύτερους από τον γαλαξία μας.
- Οι εκρήξεις-ρεκόρ εκτείνονται σε 23 εκατομμύρια έτη φωτός.
- Οι πίδακες προέρχονται από γαλαξία 10 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον δικό μας.
- Ο Πορφύριος είναι ο μεγαλύτερος πίδακας που έχει ανακαλυφθεί.
- Οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι οι γιγάντιοι πίδακες μπορεί να έχουν παίξει ρόλο στο σχηματισμό των αρχαίων γαλαξιών.
- Ο συνδυασμός μεγάλης ισχύος και μεγάλης διάρκειας ζωής οδηγεί στην δημιουργία τέτοιων μεγάλων πιδάκων.
Οι εκρήξεις-ρεκόρ εκτείνονται σε 23 εκατομμύρια έτη φωτός από άκρη σε άκρη, κάτι που ισοδυναμεί με το να βάλεις στη σειρά 140 γαλαξίες σαν τον δικό μας, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Με το όνομα Πορφυρίων, προερχόμενο από έναν γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας, αυτές οι δύο γιγαντιαίες εκροές – οι οποίες εκτοξεύονται πάνω και κάτω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα – σχηματίστηκαν όταν το σύμπαν ήταν μόλις 6,3 δισεκατομμυρίων ετών, λιγότερο από το μισό της σημερινής του ηλικίας των σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ετών.
Αν και αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι πίδακες από μια μαύρη τρύπα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τέτοιοι γιγάντιοι πίδακες δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο νομίζαμε προηγουμένως, καθώς πάνω από 10.000 έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Independent.
Οι δύο πίδακες, οι οποίοι προέρχονται από απόσταση περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, έχουν συνδυασμένη ισχύ η οποία ισοδυναμεί με τρισεκατομμύρια ήλιους, δήλωσαν οι ερευνητές και προέρχονται από έναν γαλαξία περίπου 10 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον δικό μας.
Πριν τον Πορφύριο, ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος πίδακας ήταν ο Αλκυονέας (επίσης όνομα γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας), ο οποίος εκτείνεται σε έκταση που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δικούς μας γαλαξίες.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα γιγάντια συστήματα πιδάκων μπορεί να έχουν παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο σχηματισμό των αρχαίων γαλαξιών από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Σχετικά με το ερώτημα γιατί αυτοί οι πίδακες είναι τόσο μεγάλοι, ο Μάρτιν Χάρντκασλ, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η συσσώρευση – η διαδικασία με την οποία οι μαύρες τρύπες καταναλώνουν το υλικό που τις περιβάλλει – θα ήταν μακρά και σταθερή, κάνοντας τους πίδακες να στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση για δισεκατομμύρια χρόνια. «Χρειάζεται ο συνδυασμός μεγάλης ισχύος και μεγάλης διάρκειας ζωής για να φτάσει κανείς σε αυτά τα πολύ μεγάλα μεγέθη», δήλωσε.
(Με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)