- Το 2022 βρέθηκαν δύο φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο κάτω από την Παναγία των Παρισίων.
- Τα φέρετρα ανήκαν στον ιερέα Antoine de la Porte και στον ποιητή Joachim du Bellay.
- Ο ένας είχε μακρόβια ζωή και καλά δόντια, ενώ ο άλλος πέθανε νέος με δόντια σε κακή κατάσταση.
- Ο Joachim du Bellay είχε οστική φυματίωση και μηνιγγίτιδα, συμπτώματα από τα έργα του.
- Υποψιάζονται ότι ο τάφος του μεταφέρθηκε μετά την ταφή του.
Το 2022, δύο φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το σηκό της Παναγίας των Παρισίων και οι ειδικοί ξεκίνησαν να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι δύο κάτοχοι.
Χάρη σε μια ορειχάλκινη πλάκα σε ένα από τα φέρετρα, ένα από τα πτώματα αναγνωρίστηκε σύντομα ότι ανήκε στον Antoine de la Porte, καθολικός ιερέας του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων που πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1710 σε μεγάλη ηλικία 83 ετών.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο σκελετός του έδειχνε ότι είχε σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή και είχε πολύ καλά δόντια, ενώ ο μυστηριώδης σκελετός στο επόμενο φέρετρο ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Το άλλο σώμα είχε πεθάνει νέος με φριχτά δόντια και φαινόταν να έχει μια τάση για ιππασία.
Αυτό το σώμα είχε το παρατσούκλι «ο καβαλάρης» καθώς το οστό της λεκάνης του υποδήλωνε ότι ήταν έμπειρος αναβάτης.
Έμοιαζε να πέθανε στα 30 του και έπασχε από μια «χρόνια ασθένεια» που κατέστρεψε τα περισσότερα από τα δόντια του μέχρι να πεθάνει, ανέφερε ο Guardian.
Προφανώς το τέλος της ζωής αυτού του μικρού δεν ήταν ευχάριστο ή εύκολο, αλλά τώρα ξέρουμε ποιος είναι.
Σύμφωνα με το BBC , το μυστήριο της ταυτότητας του σκελετού έχει λυθεί καθώς πρόκειται για τον Γάλλο ποιητή Joachim du Bellay, ο οποίος πέθανε στα 30 του την 1η Ιανουαρίου 1560.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε περάσει αρκετό καιρό εργαζόμενος στην Παναγία των Παρισίων και καταγράφηκε ότι είχε ταφεί εκεί, αλλά ο τάφος του δεν είχε βρεθεί ποτέ.
Το σώμα του έδειξε ίχνη οστικής φυματίωσης στο λαιμό και το κεφάλι καθώς και χρόνια μηνιγγίτιδα, καταστάσεις που αναφέρονται σε μερικά από τα έργα του ποιητή.
Είχε επίσης μια παραμόρφωση του κρανίου που θα είχε προκληθεί από τη χρήση κορδέλας ως μωρό.
Η ικανότητα να ιππεύει ένα άλογο θα είχε νόημα καθώς έκανε ιππασία από το Παρίσι στη Ρώμη και πέρασε μερικά χρόνια ζώντας εκεί.
Υποψιάζονται ότι ο τάφος του μεταφέρθηκε κάποια στιγμή μετά την ταφή του, καθώς είχαν γίνει προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό της ταφής του ποιητή, οι οποίες απέτυχαν επειδή δεν ήταν εκεί που τα αρχεία έδειχναν ότι ήταν θαμμένος.
Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 8 Δεκεμβρίου.
photo: pixabay