Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τί είναι το chroming; Η νέα μόδα στο Tiktok που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

  • Η τάση "chroming" στο TikTok έχει προκαλέσει θάνατο σε νέους χρήστες.
  • Η πράξη αυτή περιλαμβάνει την εισπνοή τοξικών ουσιών από διάφορες πηγές.
  • Οι κίνδυνοι του chroming περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή, επιληπτικές κρίσεις και άλλες θανατηφόρες επιπτώσεις.
  • Παραδείγματα τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι αεροζόλ, μπογιές, αποσμητικά κλπ.
  • Έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου από chroming, όπως η περίπτωση της Esra Haynes και της Sarah Mescall.
  • Οι αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους και οι οικογένειες ζητούν απαγόρευση του TikTok για αναμενόμενους θανάτους.

Η τάση “chroming” στο TikTok έχει αφαιρέσει τις ζωές αρκετών νεαρών χρηστών αφού διαδόθηκε ως νέα δημοφιλής τάση στην πλατφόρμα.

Ένα από τα θύματα ήταν η Esra Haynes, μια 13χρονη μαθήτρια από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο Esra πέθανε στις 31 Μαρτίου 2023, από έκθεση σε χημικά ενώ κοιμόταν, αφού συμμετείχε στην νέα τάση του TikTok. Σύμφωνα με πληροφορίες, μύρισε ένα αποσμητικό αεροζόλ, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατό της.

Αφού συμμετείχε στη δραστηριότητα, η Haynes υπέστη ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη και καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τη Sun. Νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα πριν πεθάνει.

Οι γονείς της Haynes προειδοποιούν τώρα τους άλλους για τους κινδύνους που συνδέονται με το chroming, το οποίο έχει γίνει δημοφιλές στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Paul Haynes είπε στην αυστραλιανή τηλεοπτική εκπομπή « A Current Affair »: «Η Esra δεν θα το είχε κάνει ποτέ αν γνώριζε τις συνέπειες. Ότι μπορεί να σου πάρει τη ζωή».

Ποια είναι η πρόκληση chroming στα κοινωνικά δίκτυα;
Η λέξη «chroming» είναι ένας άτυπος όρος που προέρχεται από την Αυστραλία. Αναφέρεται στην πράξη της εισπνοής αναθυμιάσεων από μια τοξική πηγή, όπως ένα δοχείο αεροζόλ, ένα αποσμητικό σπρέι ή ένα δοχείο βαφής.

Στο TikTok, οι χρήστες που ασχολούνται με το “chroming” δημοσιεύουν βίντεο με τον όρο “WhipTok”, έναν όρο αργκό για την ψυχαγωγική χρήση του οξειδίου του αζώτου. Το «Whiptok» έχει πάνω από 546,3 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα.

Παρά την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς του, δεν είναι μια νέα δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μια αμερικανική έκθεση υπολόγισε ότι 684.000 έφηβοι ασχολήθηκαν με το να εισπνέουν χημικά το 2015.
Όσο για το γιατί είναι δημοφιλή στους εφήβους, «οι εισπνοές είναι φθηνές, νόμιμες και είναι εύκολο να τις προμηθευτούν», δήλωσε το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH).

Μερικά παραδείγματα τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι δοχεία αεροζόλ, μπογιές, διαλύτες, αφαίρεση βερνικιού νυχιών, λακ, αποσμητικά, υγρό αναπτήρα, κόλλα, υλικά καθαρισμού, υποξείδιο του αζώτου και βενζίνη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Το chroming περιλαμβάνει την εισπνοή τοξικών ουσιών για να δημιουργήσει ένα προσωρινό υψηλό, παρόμοιο με τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Ωστόσο, η δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες παρενέργειες, όπως καρδιακή προσβολή, επιληπτικές κρίσεις, ασφυξία, κώμα, πνιγμό ή θανατηφόρο τραυματισμό και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη οργάνων.

Η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, μειωμένης κρίσης και χαμηλότερο IQ, σύμφωνα με το Journal of Drug and Alcohol Research .

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένας άλλος έφηβος πέθανε ως πιθανό αποτέλεσμα της μόδας του «χρωμίου» του TikTok, με τις ιρλανδικές αρχές να ερευνούν τον θάνατο της 14χρονης Sarah Mescall.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Irish Independent, η Mescall πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο Παίδων Crumlin στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέρρευσε αφού φέρεται να συμμετείχε στην πρόκληση «chroming» και ξύπνησε κάποια στιγμή για να πει στη μητέρα της τι συνέβη πριν λιποθυμήσει ξανά.

Στη συνέχεια, η Mescall έπεσε σε κώμα και υπέκυψε στα τραύματά της.
Το TikTok δημοσίευσε μια δήλωση ως απάντηση στον θάνατο της Mescall. «Περιεχόμενο αυτού του είδους απαγορεύεται στην πλατφόρμα μας και θα αφαιρεθεί εάν βρεθεί», ανέφερε η δήλωση.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία και την υποστήριξη της κοινότητάς μας, συνεργαζόμενοι με ειδικούς συνεργάτες και παρέχοντας πόρους ασφαλείας σε όσους τους χρειάζονται».

Ένα 11χρονο αγόρι επίσηςέχασε τη ζωή του αφού φέρεται να προσπάθησε να κάνει το «chroming».
Στις 6 Μαρτίου 2024, αναφέρθηκε ότι ένα 11χρονο αγόρι πέθανε επίσης αφού υποτίθεται ότι δοκίμασε την πρόκληση αυτή σε μια βραδιά με φίλους.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι βρήκαν το αγόρι λιπόθυμο και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.

Η γιαγιά του αγοριού μίλησε εναντίον του TikTok σε μια δήλωση στις τοπικές ειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αποκλειστεί οριστικά το TikTok προκειμένου να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι.

«Θέλουμε να καταργήσουμε το TikTok και να μην επιτρέπονται παιδιά σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάτω των 16 ετών», ισχυρίστηκε. «Θέλουμε να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές άλλων παιδιών και να ευαισθητοποιηθούν οι οικογένειες για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή».

Αυτή δεν είναι η μόνη επικίνδυνη τάση που έχει γίνει viral στην πλατφόρμα. Αν και το TikTok έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διάδοση αυτών των τάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Γαλλία: «Λευκός καπνός» για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ...

Γκολ και θέαμα χωρίς νικητή στο «Πιερ Μορουά»

Ισοπαλία 3-3 μεταξύ Λιλ και Στρασβούργου στο «Πιερ Μορουά»...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2555: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμούς 2555 με τους τυχερούς αριθμούς: 34,...

Σάγια: «Του έσωσα τη ζωή και τον βρήκα να κοιμάται με την κολλητή στο κρεβάτι»

Η Σάγια μίλησε σε εκπομπή για την τοξική σχέση...

Live Streaming: Παρτίζαν – Παναθηναϊκός

Live streaming της ιστορικής αναμέτρησης Παρτίζαν - Παναθηναϊκός στο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα με πίδακες 140 φορές μεγαλύτερους από τον γαλαξία μας – Βίντεο

Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα με πίδακες 140 φορές μεγαλύτερους από τον γαλαξία μας.Οι εκρήξεις-ρεκόρ εκτείνονται σε 23 εκατομμύρια έτη φωτός.Οι πίδακες προέρχονται από γαλαξία 10...

Άντρας κρύβει χρυσό αξίας 25.000 δολαρίων και δίνει στο κοινό μόλις 3 εβδομάδες για να τον βρει – Βίντεο

Ο Jason Rohrer διοργανώνει το Project Skydrop, μια πραγματική πρόκληση κυνηγού θησαυρού στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.Κρύβει ένα χρυσό αντικείμενο αξίας περίπου 25.000...

Απίστευτο: Γυναίκα κατηγορείται επειδή ψέκασε κατά λάθος τον γείτονα με πιστόλι νερού! Βίντεο

Η Wendy Washik ψέκασε κατά λάθος έναν γείτονα με πιστόλι νερού κατά τη διάρκεια μπάρμπεκιου.Ο γείτονας κατήγγειλε ότι δέχτηκε σωματική επίθεση και κάλεσε την...

Το λιοντάρι της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία είναι…κινέζικο

Ανακάλυψη ότι το λιοντάρι της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία είναι κινέζικης προέλευσηςΧρήση προηγμένης μεταλλουργικής ανάλυσης για την ανακάλυψηΕισαγωγή λιονταριών από την Κίνα...

Ρωμαϊκό ανάγλυφο εναγκαλισμού ανάμεσα σε Διοκλητιανό και Μαξιμιανό εμφανίζεται για πρώτη φορά

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκό ανάγλυφο εναγκαλισμού ανάμεσα σε Διοκλητιανό και Μαξιμιανό στη γειτονιά Cukurbag του Kocaeli.Το ανάγλυφο απεικονίζει τη σκηνή όπου οι αυτοκράτορες αγκαλιάζονται κατά τη...

Δίδυμες γιόρτασαν μαζί τα γεννέθλιά τους – Έγιναν 102 ετών! Η συμβουλή που έδωσαν(vid)

Αδερφές από το Τολέδο του Οχάιο γιόρτασαν τα 102α γενέθλιά τους με οικογένεια και φίλουςΚαι οι δύο είναι μαμάδες με συνολικά 13 παιδιάΠαρέμειναν πολύ...

YouTubers βρήκαν το πτώμα καταζητούμενου στο Κεντάκι σε ζωντανή μετάδοση – Βίντεο

Ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στον αυτοκινητόδρομο του Κεντάκι βρέθηκε νεκρός έξω από την έξοδο 49 του Interstate 75.Ο θάνατος του υποπτου προκλήθηκε από...

O απίστευτος λόγος για τον οποίο το τελευταίο γεύμα ενός θανατοποινίτη ήταν μόνο μια ελιά!

Ο Φέγκερ καταδικάστηκε σε θάνατο και παρήγγειλε μια ελιά ως τελευταίο γεύμα.Διέπραξε τραγικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός γιατρού.Αν και διαμαρτυρήθηκε για την αθωότητά...

H παράξενη σαύρα με τον ενσωματωμένο «θύλακα αέρα»μπορεί και αναπνέει κάτω από το νερό

Η σαύρα Anolis διαθέτει μια φυσαλίδα αέρα στο κεφάλι της που χρησιμοποιεί για αναπνοή κάτω από το νερό.Η χρήση αυτής της φυσαλίδας βοηθά τις...

Yποθαλάσσιοι βιότοποι υπόσχονται να κάνουν τους ανθρώπους…”υδρόβιους”

Η εταιρεία DEEP έχει ως αποστολή να κάνει τους ανθρώπους υδρόβιους μέσω υποθαλάσσιων βιοτόπων.Το σύστημα Sentinel επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται...