- Η βραχογραφία του "Κερασφόρου Φίδι" στη Ν. Αφρική απεικονίζει μυστηριώδες ζώο με μακρύ σώμα και χαυλιόδοντες προς τα κάτω.
- Υπάρχει θεωρία ότι το ζώο αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει εξαφανισμένο είδος που υπήρχε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων.
- Η τέχνη του βράχου San συνήθως απεικονίζει στοιχεία του τοπικού περιβάλλοντος, αλλά αυτή η φιγούρα ξεχωρίζει.
- Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο λαός San ενσωμάτωσε απολιθώματα εξαφανισμένων ειδών στην τέχνη και το σύστημα πεποιθήσεών του.
- Οι μύθοι του λαού San περιλαμβάνουν αναφορές σε μεγάλα ζώα που περιπλανήθηκαν στην περιοχή αλλά εξαφανίστηκαν, ευθυγραμμίζοντας με την έννοια των εξαφανισμένων ειδών.
- Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της Ν. Αφρικής αναγνώριζαν και ενσωμάτωναν τα απολιθώματα εξαφανισμένων ειδών στην τέχνη και την κουλτούρα τους.
Ανάμεσα σε αυτά τα έργα είναι μια ιδιαίτερα αινιγματική απεικόνιση που βρίσκεται στον πίνακα «Κερασφόρο Φίδι», που παρουσιάζει διάφορα ζώα και πολιτιστικά σύμβολα.
Ζωγραφισμένο μεταξύ 1821 και 1835, αυτή η βραχογραφία έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών μελετών. Πρόσφατα, ένα μυστηριώδες ζώο με μακρύ σώμα με χαυλιόδοντες στραμμένους προς τα κάτω έχει πυροδοτήσει μια νέα θεωρία: θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα εξαφανισμένο είδος που περιπλανιόταν στη Γη πολύ πριν από την εποχή των δεινοσαύρων .
Το εν λόγω πλάσμα δεν μοιάζει με κανένα σύγχρονο είδος που είναι γνωστό ότι κατοικεί στην περιοχή. Ενώ η τέχνη του βράχου San συχνά απεικονίζει στοιχεία του τοπικού περιβάλλοντος, από ζώα μέχρι φυσικά φαινόμενα, αυτή η φιγούρα ξεχωρίζει.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Julien Benoit, η τέχνη στο βράχο μπορεί να εμπνεύστηκε από τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός εξαφανισμένου είδους και όχι από ένα ζωντανό. Η λεκάνη Karoo της Νότιας Αφρικής, γνωστή για τον πλούτο των καλά διατηρημένων απολιθωμάτων της, παρέχει ένα βασικό πλαίσιο για αυτή τη θεωρία.
Το Karoo φιλοξενεί πολυάριθμα απολιθωμένα λείψανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ενός αρχαίου είδους γνωστού ως κυνοδόντια. Αυτά τα φυτοφάγα πλάσματα με τους χαυλιόδοντες ανήκουν σε μια ομάδα προϊστορικών ερπετών που έζησαν πάνω από 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι .
Τα απολιθώματα αυτά βρίσκονται συχνά μερικώς εκτεθειμένα λόγω φυσικής διάβρωσης, καθιστώντας τα προσβάσιμα στους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή. Αυτά τα απολιθώματα μπορεί να έχουν τραβήξει την προσοχή του λαού San και να έχουν μπει στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκφράσεις τους.
Η θεωρία του Benoit προτείνει ότι το πλάσμα που απεικονίζεται στο πλαίσιο του Κερασφόρου Φιδιού θα μπορούσε να είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός τέτοιου είδους. Αν αληθεύει, αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι του Σαν αναγνώρισαν και ενσωμάτωσαν τα απολιθωμένα λείψανα αυτών των πλασμάτων που είχαν εξαφανιστεί από καιρό στον πολιτισμό και τα συστήματα πεποιθήσεων τους.
Οι μυθολογίες του λαού San περιλαμβάνουν αναφορές σε μεγάλα, ισχυρά ζώα που κάποτε περιπλανήθηκαν στην περιοχή αλλά έκτοτε έχουν εξαφανιστεί – ένα θέμα που ευθυγραμμίζεται με την έννοια των εξαφανισμένων ειδών.
Υπάρχουν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι του Σαν συνέλεξαν απολιθώματα, θεωρώντας τα πιθανώς ως λείψανα μιας περασμένης εποχής. Ωστόσο, η έκταση αυτής της γνώσης παραμένει ανεξερεύνητη, ιδιαίτερα στην Αφρική.
Ο Benoit υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, δηλώνοντας: Αυτό το έργο υποστηρίζει την ιδέα ότι οι πρώτοι κάτοικοι της νότιας Αφρικής, οι κυνηγοί-συλλέκτες San, ανακάλυψαν απολιθώματα, τα ερμήνευσαν και τα ενσωμάτωσαν στην τέχνη και το σύστημα πεποιθήσεων τους.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: freepik