- Το όρος Έρεβος είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ανταρκτική και εκτοξεύει κρυσταλλωμένο χρυσό αξίας 6.000 δολάρια κάθε μέρα.
- Το ηφαίστειο ανακαλύφθηκε το 1841 από τον πλοίαρχο Σερ Τζέιμς Κλαρκ Ρος και είναι ένα από τα 138 ηφαίστεια στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη ήπειρο, με μόνο δύο ενεργά.
- Το όρος Έρεβος καλύπτεται από πάγο και χιόνι, αλλά εκτοξεύει λιωμένη λίμνη λάβας για πάνω από 50 χρόνια.
- Τα σωματίδια χρυσού ταξιδεύουν μέσω του αέρα και έχουν ανιχνευθεί 621 μίλια μακριά από το ηφαίστειο.
- Ο σχηματισμός χρυσού οφείλεται στην ήρεμη φύση του ηφαιστείου, το οποίο απελευθερώνει αργά αέριο, επιτρέποντας στα σωματίδια χρυσού να σχηματιστούν σε κρυστάλλους.
- Η διαδικασία αυτού του είδους της εκτόξευσης χρυσού θεωρείται μοναδική σε σχέση με τις ακανόνιστες εκρήξεις σε άλλα ηφαίστεια.
Είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ανταρκτική. Το όρος Έρεβος συνήθως εκτοξεύει ατμούς, αέρια και πετρώματα, αλλά είναι ο κρυσταλλωμένος χρυσός που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς. Αυτά τα μικροσκοπικά σπινθηροβόλα σημεία που εκτοξεύονται από το ηφαίστειο εκτιμάται ότι αξίζουν 6.000 δολάρια Αμερικής κάθε μέρα.
Τα λιωμένα πετρώματα αναδύονται εύκολα από το εσωτερικό της Γης με σωματίδια χρυσού που μεταφέρονται στην επιφάνεια και κρυσταλλώνονται σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Το Όρος Έρεβος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1841 από τον πλοίαρχο Σερ Τζέιμς Κλαρκ Ρος, ο οποίος το ονόμασε από το σκάφος του, αν και χρειάστηκαν περισσότερα από 130 χρόνια για να ενεργοποιηθεί ξανά.
Αυτό συνέβη το 1972 και αποτελεί ένα από τα 138 ηφαίστεια στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη ήπειρο του κόσμου , αν και μόνο δύο από αυτά θεωρούνται ενεργά.
Το όρος Έρεβος καλύπτεται από πάγο και χιόνι, αλλά στο εσωτερικό του υπάρχει μια καυτή λιωμένη λίμνη λάβας που εκτοξεύεεται για πάνω από 50 χρόνια.
Ο Κόνορ Μπέικον, ο οποίος εργάζεται στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, είπε στο Live Science ότι αυτό το περιστατικό ήταν αρκετά σπάνιο.
«Αυτά είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνια, καθώς απαιτούνται ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι η επιφάνεια δεν θα παγώσει ποτέ», εξήγησε.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης κατά τη διάρκεια προηγούμενων επεισοδίων ηφαιστειακής δραστηριότητας ότι το Έρεβος εκτόξευσε «ηφαιστειακές βόμβες», οι οποίες είναι ογκόλιθοι από μερικώς λιωμένο βράχο.
Στα 12.448 πόδια (3794 μέτρα), απελευθερώνει τακτικά αέριο και ατμό, ο οποίος είναι γεμάτος με μικροσκοπικούς κρυστάλλους μεταλλικού χρυσού που έχουν διάμετρο μόλις 20 μικρόμετρα, δηλαδή 0,02 του χιλιοστού.
Μπορεί να είναι μια μικρή ποσότητα κάθε φορά, αλλά μέσα σε μια μέρα, αντλεί περίπου 80 γραμμάρια χρυσού, που εκτιμάται ότι αξίζει συνολικά 6.000 $ (5.000 £).
Τα σωματίδια χρυσού ταξιδεύουν μέσω του αέρα, καθώς η χρυσόσκονη έχει ανιχνευθεί 621 μίλια μακριά από το ηφαίστειο.
Ο Philip Kyle από το Ινστιτούτο Εξόρυξης και Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού αποκάλυψε ότι ο σχηματισμός χρυσού οφείλεται μόνο στην ήρεμη φύση του ηφαιστείου σε σύγκριση με άλλα ενεργά ηφαίστεια, μιλώντας στο NewScientist.
Το όρος Έρεβος απελευθερώνει αργά αέριο, έτσι τα σωματίδια χρυσού έχουν χρόνο να σχηματιστούν αργά σε κρυστάλλους, αντί για ακανόνιστες εκρήξεις που μπορεί να έχετε συνηθίσει να βλέπετε σε βίντεο.
Σε ηφαίστεια με τέτοιου είδους εκρήξεις, θα «αποδεικνυόταν αδύνατο» σύμφωνα με τον ειδικό, όπως αποκάλεσε την αξιοσημείωτη διαδικασία «μοναδική».
Δείτε σχετικό βίντεο
photo: pixabay