Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Η κολοσσιαία Πορτάρα της Νάξου: Ο Ναός του Απόλλωνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

  • Η Πορτάρα στη Νάξο είναι το μόνο που απομένει από τον ανεγερθέντα αλλά ποτέ ολοκληρωθέντα ναό του Απόλλωνα.
  • Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε στον 6ο αιώνα π.Χ. αλλά διακόπηκε απότομα όταν ο αρχηγός Λύγδαμης αποκαθίσταται από σπαρτιατικό στρατό το 524 π.Χ.
  • Η Πορτάρα είναι το μόνο που παρέμεινε όρθιο, καθώς τα υπόλοιπα υλικά λεηλατήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για άλλα κτίρια.
  • Ένα από τα πιο περίεργα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Πορτάρας είναι το υπερυψωμένο κατώφλι της.
  • Ο ναός υπέστη τουλάχιστον μία σημαντική τροποποίηση κατά την κατασκευή του, περιστρέφοντας το σχέδιο του κτηρίου κατά 180 μοίρες.
  • Η Πορτάρα είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Νάξου, με εκπληκτική θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Αυτή η γιγάντια μαρμάρινη πύλη, που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο με θέα την πόλη της Νάξου, είναι το μόνο που απομένει από ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό έργο: ένας ναός (που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, ακριβώς στο σημείο όπου η παράδοση λέει ότι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη κατά τη διάρκεια τη φυγή του από την Κρήτη, και όπου ο Διόνυσος της έχτισε αργότερα ένα παλάτι.

Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. επί του τυράννου Λύγδαμη της Νάξου. Αυτός ο ηγεμόνας προσπάθησε να εδραιώσει την εξουσία του στις Κυκλάδες δημιουργώντας έναν ναό μνημειακής κλίμακας. Η ιδέα του ήταν να ξεπεράσει τον ναό του Απόλλωνα στη Δήλο, ένα ιερό νησί και θρησκευτικό κέντρο λατρείας του Απόλλωνα στο Αιγαίο. Έτσι, το σχέδιο για τον ναό του στη Νάξο είχε κολοσσιαίες διαστάσεις 57,5 ​​επί 26,5 μέτρα, εννέα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Δήλου.

Ωστόσο, ο Λύγδαμης καθαιρέθηκε το 524 π.Χ. από σπαρτιατικό στρατό και με την πτώση του, η κατασκευή σταμάτησε απότομα. Από εκείνο το σημείο και μετά, κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των εργασιών, αφήνοντας το ναό ημιτελές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υπολείμματα της κατασκευής λεηλατήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως λατομείο για άλλα κτίρια της περιοχής. Ωστόσο, η Πορτάρα , η μνημειακή είσοδος του ναού, παρέμεινε όρθια, πιθανώς λόγω του τεράστιου μεγέθους και του βάρους της, καθιστώντας την αποξήλωσή της τιτάνιο έργο.

Η Πορτάρα είναι χτισμένη από μάρμαρο Νάξου, που εξάγεται από τα λατομεία Φλεριού , που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη. Έχει ύψος 5,95 μέτρα και πλάτος 3,65 μέτρα, και αποτελείται από δύο τεράστιες τάπες και ένα άνω υπέρθυρο, όλα λαξευμένα από ένα μόνο τετράγωνο μάρμαρο, το καθένα ζυγίζοντας περίπου 20 τόνους.

Παρά τη φαινομενική στιβαρότητά της, η Πορτάρα αποκαλύπτει σημάδια ημιτελούς κατάστασης, όπως μικρές προεξοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαρμάρινων πλίνθων και δεν αφαιρέθηκαν στην τελική διαδικασία κατασκευής.

Ένα από τα πιο περίεργα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Πορτάρας είναι το υπερυψωμένο κατώφλι της, το οποίο βρίσκεται 1,20 μέτρα πάνω από το επίπεδο βάσης του ναού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Gottfried Gruben, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς αυτό το μνημείο, αυτό υποδηλώνει ότι αρχικά υπήρχε μια στενή σκάλα που οδηγούσε στο εσωτερικό του ναού , δίνοντας στην είσοδο έναν τελετουργικό και δραματικό χαρακτήρα. Αυτός ο τύπος σχεδίου είναι συγκρίσιμος με άλλους αρχαίους ναούς αφιερωμένους στον Απόλλωνα.

Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο σχεδιασμός του ναού υπέστη τουλάχιστον μία σημαντική τροποποίηση κατά την κατασκευή του. Αρχικά, ο ναός άρχισε να χτίζεται γύρω στο 550-540 π.Χ., αλλά γύρω στο 530 π.Χ., αποφασίστηκε να περιστραφεί το σχέδιο του κτηρίου κατά 180 μοίρες .

Οι ακριβείς λόγοι αυτής της αλλαγής είναι ασαφείς, αλλά τέτοιες αρχιτεκτονικές προσαρμογές ήταν σχετικά συνηθισμένες σε μεγάλα έργα της αρχαιότητας, όπου οι πολιτικές, οικονομικές ή θρησκευτικές συνθήκες μπορούσαν να αλλάξουν τα αρχικά σχέδια.

Αν και ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, η Πορτάρα άντεξε στο πέρασμα του χρόνου. Η τοποθεσία του ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου και πάνω από τα ερείπια ενός κυκλαδίτικου οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ., προσφέρει εκπληκτική θέα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες.

Η πρόσβαση στην Πορτάρα γίνεται μέσω ενός στενού μονοπατιού που συνδέει τη χερσόνησο με το κεντρικό νησί, αλλά τις μέρες που θυελλώνει αυτό το μονοπάτι μπορεί να καλυφθεί από τα κύματα της θάλασσας, κάνοντας την άφιξη στην Πορτάρα ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Σήμερα, η Πορτάρα είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Νάξου, ειδικά το ηλιοβασίλεμα. Αυτή την ώρα της ημέρας, το φως του ήλιου που δύει φιλτράρει την πύλη, πλαισιώνοντας τον ουρανό και τη θάλασσα σε μια συναρπαστική οπτική απεικόνιση. Το θέαμα του λευκού μαρμάρου που λάμπει στο βαθύ μπλε ουρανό ή το ζεστό πορτοκαλί του ήλιου που δύει κάνει αυτό το μνημείο ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούν όσοι θέλουν να κατανοήσουν την ιστορία και τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ρωσία: Ο Πούτιν θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την πυρηνική αποτροπή

Ο Πούτιν θα προεδρεύσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της...

Στροφή στη Ρώμη για τον τελικό του 2027

Η UEFA αποφάσισε να φιλοξενήσει τον τελικό του 2027...

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ν. Κορέα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Σεούλ, η...

Δημήτρης Αρβανίτης: Δεν θεωρώ τον Μάρκο Σεφερλή φοβερό ηθοποιό

Δημήτρης Αρβανίτης δεν θεωρεί τον Μάρκο Σεφερλή φοβερό ηθοποιό.Κριτική...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά – Τι μαρτυρούν τα «παράπονα» στον βασιλιά Πτολεμαίο

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος στα ελληνικά με αίτηση προς τον βασιλιά Πτολεμαίο από τον PalousΤο κείμενο αναφέρεται σε διαφορετικές λεπτομέρειες, όπως πρόβατα, ένα χωριό και...

Νέα Ζηλανδία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” στα ανοιχτά της χώρας

Ανακαλύφθηκε νέο είδος "καρχαρία φάντασμα" στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας στη θαλάσσια περιοχή Τσάταμ του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.Το είδος ονομάζεται "Χαριότα άβια" και θρέφεται...

Έρεβος: Tο ηφαίστειο της Ανταρκτικής που εκτοξεύει…”χρυσόσκονη” αξίας 6.000 δολαρίων κάθε μέρα(vid)

Το όρος Έρεβος είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ανταρκτική και εκτοξεύει κρυσταλλωμένο χρυσό αξίας 6.000 δολάρια κάθε μέρα.Το ηφαίστειο ανακαλύφθηκε το 1841 από...

Απίστευτο: Υποδύθηκαν τον…Μπραντ Πιτ και έκλεψαν 325.000 ευρώ από δύο Ισπανίδες

Συμμορία υποδύθηκε τον Μπραντ Πιτ και έκλεψε 325.000 ευρώ από δύο Ισπανίδες.Οι ύποπτοι επικοινώνησαν με τις γυναίκες μέσω διαδικτυακής σελίδας και τις εξαπάτησαν πως...

Η προϊστορική καλύβα 15.000 ετών από οστά μαμούθ: Μια αρχαία τεχνική επιβίωσης

Η τοποθεσία Mezherich παρουσιάζει προϊστορικές καλύβες που χρονολογούνται περίπου πριν από 15.000 χρόνια.Οι καλύβες κατασκευάστηκαν από 149 οστά μαμούθ, αποδεικνύοντας την επινοητικότητα και προσαρμοστικότητα...

Τραουτόνιο: Το ηλεκτρονικό όργανο “πρόδρομος του συνθεσάιζερ” που εφευρέθηκε το 1930 vid

Το Τραουτόνιο είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1930.Δημιουργεί έναν ελαφρώς ονειρικό ήχο.Ο ολλανδός μουσικός Matheus Lodewijk παίζει το Τραουτόνιο σε ένα...

Ανακάλυψαν μήνυμα μέσα σε μπουκάλι 200 ετών σε γαλατικό χωριό – Tι έγραφε

Ανακαλύφθηκε μήνυμα σε μπουκάλι 200 ετών σε γαλατικό χωριό κοντά στο Dieppe.Το μήνυμα αναφερόταν σε ανασκαφές του PJ Féret στην περιοχή πριν από 200...

Απίστευτο: Πίθηκοι έσωσαν 6χρονη από απόπειρα βιασμού στην Ινδία

Πίθηκοι έσωσαν 6χρονη από απόπειρα βιασμού στην ΙνδίαΑνδρας παρέσυρε μαθήτρια σε εγκαταλελειμμένο σπίτι πριν της επιτεθείΟι γονείς υπέβαλαν καταγγελία και ο κατηγορούμενος εξακολουθεί ελεύθεροςΟι...

Ένα μωρό μαμούθ παγωμένο στο χρόνο….άνω των 30.000 ετών!

Ανακάλυψη ενός πάνω από 30.000 ετών μωρού μαμούθ στα Χρυσά Πεδία Klondike.Το μωρό είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα πλάσματα της Εποχής των Παγετώνων.Η ανακάλυψη...

Ένας ξεχωριστός σκύλος! Ταξιδεύει με τραμ, φέρι και τρένα σε όλη την Κωνσταντινούπολη – Βίντεο

Ο Boji, ένας σκύλος του δρόμου, ταξιδεύει με τραμ, φέρι και τρένα στην Κωνσταντινούπολη.Ο Boji είναι τακτικό αξιοθέατο σε δημόσια μέσα μεταφοράς, κάνοντας μεγάλα...