Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Εντυπωσιακό εύρημα της NASA στον Άρη: Τι σημαίνει η ανακάλυψη του μυστηριώδους «βράχου – ζέβρα»

  • Η NASA ανακάλυψε έναν ασυνήθιστο βράχο με ρίγες ζέβρας στον Άρη.
  • Ο βράχος ονομάζεται "Κάστρο Freya" και είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους βράχους στον πλανήτη.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρίγες του βράχου μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από πυριγενείς και/ή μεταμορφωτικές διεργασίες.
  • Ο Άρης ήταν παλαιότερα ενεργός ηφαιστειακά πλανήτης, που θα μπορούσε να εξηγήσει τη δημιουργία του βράχου ζέβρα.
  • Το rover Mars Perseverance συνεχίζει την έρευνά του στον Άρη, αναζητώντας για αρχαίους βράχους που θα παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία του πλανήτη.
  • Η συνέχιση της ανάβασης του Perseverance στο χείλος του κρατήρα Jezero μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ενδιαφέροντα γεωλογικά ευρήματα.

Ο ασπρόμαυρος ριγές βράχος δεν μοιάζει με κανέναν βράχο που έχουν δει προηγουμένως στον Άρη, ξεχωρίζοντας απέναντι στην κοκκινοκαφέ επιφάνεια του πλανήτη – η NASA λέει ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι συναρπαστικών ανακαλύψεων που θα έρθουν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Ενώ το ρόβερ διέσχιζε κάποιο “βοτσαλωτό έδαφος”, μια ομάδα επιστημόνων της NASA παρατήρησε έναν βράχο σε απόσταση με «ενδείξεις ασυνήθιστης υφής», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

Το «Freya Castle» είναι ένας ασυνήθιστος βράχος με «ρίγες ζέβρας» που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην επιφάνεια του Άρη. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι τι ακριβώς είναι ή από πού προήλθε.

Το rover τράβηξε φωτογραφίες του βράχου, που τώρα ονομάζεται «Κάστρο Freya», και τις έστειλε πίσω στη Γη μερικές μέρες αργότερα.

«Δεδομένου ότι το κάστρο Freya είναι μια πέτρα που είναι σαφώς διαφορετική από τους υπόλοιπους βράχους, πιθανότατα έφτασε εδώ από κάπου αλλού», είπε η NASA.

Το “κάστρο Freya” έχει διάμετρο περίπου οκτώ ίντσες και οι πρώτες ερμηνείες της μοναδικής υφής του υποδηλώνουν ότι πυριγενείς και/ή μεταμορφωτικές διεργασίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τις ρίγες του, έγραψε η NASA σε μια δήλωση.

Οι πυριγενείς διεργασίες είναι γεωλογικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τήξη, την κίνηση και την ψύξη του μάγματος και της λάβας.

Το μάγμα είναι λιωμένο πέτρωμα που βρίσκεται κάτω από την πλανητική επιφάνεια, ενώ η λάβα είναι λιωμένο πέτρωμα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της γης.

Για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ο Άρης ήταν ένας εξαιρετικά ηφαιστειακά ενεργός πλανήτης, ο οποίος θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να σχηματιστεί ο βράχος ζέβρας.

Το Mars Perseverance Rover της NASA τράβηξε φωτογραφίες αυτού του παράξενου βράχου ενώ οδηγούσε σε κάποιο «απαράμιλλο βότσαλο» (Εικόνα)

Οι μεταμορφωτικές διεργασίες είναι αλλαγές στη σύνθεση των πετρωμάτων που οφείλονται σε υψηλή θερμότητα και πίεση.

Ο μεταμορφισμός κάνει τα πετρώματα πιο πυκνά και πιο συμπαγή και μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέα ορυκτά αναδιατάσσοντας ορυκτά συστατικά ή πυροδοτώντας αντιδράσεις με υγρά που εισέρχονται στα πετρώματα.

Πριν από περίπου ένα μήνα, το rover άρχισε να ανεβαίνει σε μια απότομη πλαγιά που οδηγεί στο χείλος του κρατήρα Jezero, όπου προσγειώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021. Ψάχνει για αρχαίους βράχους που θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία του Άρη.

Το rover προχωρούσε σε έδαφος “χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο εύρημα” όταν επιστήμονες της NASA στη Γη εντόπισαν τον βράχο – ζέβρα να προεξέχει στη σκονισμένη κόκκινη επιφάνεια του πλανήτη.

Αυτός ο ασυνήθιστος βράχος είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από ενδιαφέροντα βράχια που βρέθηκαν πρόσφατα, είπε η NASA. Τις εβδομάδες από τότε που το rover έφτασε στο χείλος του κρατήρα,η ομάδα του Perseverance βρήκε μεγάλη ποικιλία βράχων.

Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες της NASA έλαβαν εικόνες ενός ασυνήθιστα ανοιχτόχρωμου ογκόλιθου κοντά στο όρος Washburn του κρατήρα.

Και τον Ιούλιο, το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες ενός βράχου με κηλίδες λεοπάρδαλης που μπορεί να δείχνει στοιχεία για την αρχαία μικροβιακή ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Καθώς το rover συνεχίζει την άνοδό του στο χείλος του κρατήρα, μπορεί να ανακαλύψει μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη βαθιά ιστορία του Άρη.

(photo: freepik)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

«Άγιος Έρωτας»: Το μεγάλο comeback της Καλλιρόης Μυριαγκού – Αποθεώθηκε η «Ματίνα Μανταρινάκη» στο Twitter

Η σειρά "Άγιος Έρωτας" έκανε πρεμιέρα στον Alpha.Η Καλλιρόη...

«Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία»: Παρουσίαση του βιβλίου για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρουσίαση του βιβλίου "Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία" για...

Συνάντηση αστέρων στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη συναντιούνται τέσσερις αστέρες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.Πρόκειται για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γραμμές της Νάσκα: 303 νέα γεωγλυφικά ανακαλύφθηκαν χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύφθηκαν 303 νέα γεωγλυφικά σχήματα στις γραμμές της Νάσκα.Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την ταχύτερη και πιο ακριβή χαρτογράφηση...

Δεκάχρονη εξαφανίστηκε στο δάσος ενώ υπνοβατούσε – Την βρήκαν με…θερμική κάμερα(vid)

Δεκάχρονη κοπέλα εξαφανίστηκε μετά από υπνοβασία στο δάσος κοντά στο σπίτι της στο Shreveport.Drone εντόπισε την Peyton κοιμόμενη στο δάσος χρησιμοποιώντας θερμική τεχνολογία.Η αστυνομία...

Απίστευτη γάτα! Η ξεκαρδιστική στιγμή που έφερε στο σπίτι ένα νικηφόρο ξυστό(vid)

Η γάτα της Μέγκαν Κρίστιαν, ονόματι Monkey, φέρνει στο σπίτι ασυνήθιστα αντικείμενα.Η γάτα έφερε ένα νικητήριο ξυστό, που έκανε τη Μέγκαν να εκπλαγεί.Η Μέγκαν...

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά – Τι μαρτυρούν τα «παράπονα» στον βασιλιά Πτολεμαίο

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος στα ελληνικά με αίτηση προς τον βασιλιά Πτολεμαίο από τον PalousΤο κείμενο αναφέρεται σε διαφορετικές λεπτομέρειες, όπως πρόβατα, ένα χωριό και...

Νέα Ζηλανδία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” στα ανοιχτά της χώρας

Ανακαλύφθηκε νέο είδος "καρχαρία φάντασμα" στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας στη θαλάσσια περιοχή Τσάταμ του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.Το είδος ονομάζεται "Χαριότα άβια" και θρέφεται...

Έρεβος: Tο ηφαίστειο της Ανταρκτικής που εκτοξεύει…”χρυσόσκονη” αξίας 6.000 δολαρίων κάθε μέρα(vid)

Το όρος Έρεβος είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ανταρκτική και εκτοξεύει κρυσταλλωμένο χρυσό αξίας 6.000 δολάρια κάθε μέρα.Το ηφαίστειο ανακαλύφθηκε το 1841 από...

Απίστευτο: Υποδύθηκαν τον…Μπραντ Πιτ και έκλεψαν 325.000 ευρώ από δύο Ισπανίδες

Συμμορία υποδύθηκε τον Μπραντ Πιτ και έκλεψε 325.000 ευρώ από δύο Ισπανίδες.Οι ύποπτοι επικοινώνησαν με τις γυναίκες μέσω διαδικτυακής σελίδας και τις εξαπάτησαν πως...

Η προϊστορική καλύβα 15.000 ετών από οστά μαμούθ: Μια αρχαία τεχνική επιβίωσης

Η τοποθεσία Mezherich παρουσιάζει προϊστορικές καλύβες που χρονολογούνται περίπου πριν από 15.000 χρόνια.Οι καλύβες κατασκευάστηκαν από 149 οστά μαμούθ, αποδεικνύοντας την επινοητικότητα και προσαρμοστικότητα...

Τραουτόνιο: Το ηλεκτρονικό όργανο “πρόδρομος του συνθεσάιζερ” που εφευρέθηκε το 1930 vid

Το Τραουτόνιο είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1930.Δημιουργεί έναν ελαφρώς ονειρικό ήχο.Ο ολλανδός μουσικός Matheus Lodewijk παίζει το Τραουτόνιο σε ένα...

Ανακάλυψαν μήνυμα μέσα σε μπουκάλι 200 ετών σε γαλατικό χωριό – Tι έγραφε

Ανακαλύφθηκε μήνυμα σε μπουκάλι 200 ετών σε γαλατικό χωριό κοντά στο Dieppe.Το μήνυμα αναφερόταν σε ανασκαφές του PJ Féret στην περιοχή πριν από 200...