- Τρομακτικές «εκρήξεις» ακούγονται σε πολλές περιοχές του κόσμου, από το Βέλγιο μέχρι τη Νέα Υόρκη.
- Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σεισμικά δεδομένα για να εξηγήσουν τους ήχους, υποθέτοντας ότι προέρχονται από ατμοσφαιρικά φαινόμενα ή διαστημικούς βράχους.
- Παρά τις προσπάθειές τους, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την πηγή των θορυβητικών ήχων.
Οι ήχοι θα μπορούσαν να εκληφθούν λανθασμένα ως ένας πυροβολισμός ή ένας πυροβολισμός αυτοκινήτου και έχουν ακουστεί σε περιοχές που κυμαίνονται από το Βέλγιο και την Ιαπωνία μέχρι την περιοχή Finger Lakes στη Νέα Υόρκη.«Ο ήχος είναι, βαθύς, μακρινός και επιβλητικός».
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι εκρήξεις ήταν απροσδιόριστες και δεν είχαν σχέση με άλλα φυσικά γεγονότα.
Μόλις το 2020 οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν σεισμικά δεδομένα που ελήφθησαν από το EarthScope Transportable Array (ESTA) από το 2013.
Το ESTA είναι ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 σεισμικούς σταθμούς σε όλες τις ΗΠΑ που ανιχνεύει σεισμούς, ηφαίστεια και κατολισθήσεις.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ διασταύρωσε τα δεδομένα της ESTA με άρθρα ειδήσεων για να καθορίσει εάν οι θόρυβοι προκλήθηκαν από σεισμούς.
«Γενικά μιλώντας, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο – δεν πιστεύουμε ότι προέρχεται από σεισμική δραστηριότητα», είπε ο Eli Bird, ένας ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη τότε στο Live Science .
«Υποθέτουμε ότι διαδίδεται στην ατμόσφαιρα και όχι στο έδαφος».
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι οι διαστημικοί βράχοι που εκρήγνυνται όταν χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης.
Ο Bird είπε ότι μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσαν να είναι ωκεάνια γεγονότα, όπως μεγάλα κύματα που πέφτουν στην ανοικτή θάλασσα ή βροντές που ραγίζουν πάνω από τον ωκεανό.
«Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες που να ενισχύονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή να επηρεάζουν κυρίως αυτήν την εντοπισμένη περιοχή», είπε στο Live Science.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να μην έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με βεβαιότητα από πού προέρχονται οι ουράνιοι ήχοι.
Οι κάτοικοι σε 15 κομητείες της Αλαμπάμα σοκαρίστηκαν από μια έκρηξη τον Νοέμβριο του 2017, που τους ώθησε να καλέσουν έντρομοι τις αστυνομικές αρχές.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Μπέρμιγχαμ ενημέρωσε τους ανθρώπους ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν με σαφήνεια τον θόρυβο και οι δορυφορικές εικόνες και οι σαρώσεις ραντάρ δεν έδειξαν σημάδια έκρηξης στην περιοχή.
Το πρακτορείο δημοσίευσε στο X εκείνη την εποχή ένα παρόμοιο συναίσθημα που εξακολουθεί να μεταδίδεται σήμερα: «Δεν έχουμε απάντηση και μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις μαζί σας», αναφέρει σε άρθρο της η DailyMail.
photo: pixabay