- Ανάλυση μούμιας κοριτσιού των Ίνκας αποκαλύπτει γεωγραφική προέλευση και διατροφή
- Κατανάλωση φυκιών πριν το θάνατο, που μεταφέρονταν από την ακτή μέσω καμηλοειδών τροχόσπιτων
- Ερωτήματα για τις προετοιμασίες για τη θυσία και τις τελετουργικές πρακτικές
Η ανακάλυψη, η οποία αρχικά επηρεάστηκε από ανθρώπους που προσπάθησαν να λεηλατήσουν και να εξάγουν τη μούμια χρησιμοποιώντας δυναμίτη, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του σώματός της (μόνο το κάτω μέρος παραμένει), αποκάλυψε πολύτιμες πληροφορίες μέσω ισοτοπικής ανάλυσης, επιτρέποντας την ανασύσταση της ζωής του κοριτσιού που θυσιάστηκε, τη γεωγραφική προέλευση και την εποχιακή διατροφή.Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις ήταν η απόδειξη ότι περίπου ένα χρόνο πριν από το θάνατό της, η κοπέλα κατανάλωνε φύκια στη διατροφή της, ένα απροσδόκητο εύρημα δεδομένου ότι ζούσε μακριά από την ακτή. Αυτή η κατανάλωση, που ήταν εποχιακή και συνέπεσε με την περίοδο των βροχών, υποστηρίζει την υπόθεση ότι τα φύκια μεταφέρονταν μέσω του τεράστιου οδικού δικτύου των Ίνκας, του Qhapaq Ñan , διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των παράκτιων προϊόντων σε ορεινές περιοχές.
Η ισοτοπική ανάλυση των δειγμάτων μαλλιών έδειξε κυκλικές διακυμάνσεις στις τιμές των ισοτόπων του υδρογόνου και του θείου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να προτείνουν ότι το κορίτσι δεν μετακινήθηκε από τον τόπο καταγωγής του πριν θυσιαστεί. Οι αλλαγές στις τιμές των ισοτόπων ερμηνεύονται ως αρχεία εποχιακών διακυμάνσεων, υποδηλώνοντας ότι η θυσία συνέβη στην αρχή της περιόδου των βροχών . Το γεγονός ότι το κορίτσι δεν μετακινήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της υποδηλώνει ότι οι τοπικές ελίτ μπορεί να ήταν υπεύθυνες για την επιλογή και την προετοιμασία των παιδιών για θυσία, αντί για την κεντρική αρχή στο Κούσκο.
Επιπλέον, η ανάλυση ισοτόπων άνθρακα, αζώτου και θείου στα μαλλιά αποκάλυψε ότι η διατροφή του κοριτσιού αποτελούνταν κυρίως από φυτά όπως το καλαμπόκι, με μικρότερες ποσότητες οσπρίων. Υπήρχαν επίσης σημαντικές ενδείξεις κατανάλωσης κρέατος καμήλας .
Η κατανάλωση φυκιών , τα οποία θα είχαν μεταφερθεί από την ακτή μέσω καμηλοειδών τροχόσπιτων, υπογραμμίζει την ικανότητα των Ίνκας να διαχειρίζονται ένα περίπλοκο σύστημα εμπορίου και μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Εκτός από τη θρεπτική τους αξία, τα φύκια μπορεί να είχαν φαρμακευτική χρήση, καθώς είναι πλούσια σε ιώδιο, το οποίο θα ήταν ευεργετικό για πληθυσμούς σε μεγάλο υψόμετρο επιρρεπείς σε διατροφικές ελλείψεις.
Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη φύση των προετοιμασιών για τη θυσία . Προτείνεται ότι η συμπερίληψη των φυκιών στη διατροφή του κοριτσιού μπορεί να είχε τελετουργική ή φαρμακευτική σημασία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση ή τη θεραπεία του ατόμου πριν από το θάνατό του. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή της κατά τους τελευταίους έξι μήνες της ζωής της, με αυξημένη κατανάλωση καλαμποκιού, τροφής που προορίζεται για τις ελίτ, δείχνουν ότι το κορίτσι μπορεί να ήταν ειδικά προετοιμασμένο για τη θυσία.
Ο συνδυασμός αρχαιολογικών και επιστημονικών δεδομένων επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη αφήγηση του πώς έζησαν και πέθαναν τα παιδιά που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Capacocha και πώς η ζωή τους ήταν βαθιά συνυφασμένη με τα πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συστήματα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay