- Ανακαλύφθηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε δεξαμενές νερού σε αρχαία πόλη των Μάγια
- Η μόλυνση με υδράργυρο πιθανότατα οφείλεται στη χρήση κιννάβαρης και είχε συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων
- Ερευνητική ομάδα ζητά να συνεχιστεί η έρευνα για τον τύπο μόλυνσης σε άλλες αρχαιολογικές τοποθεσίες των Μάγια
Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από αρχαιολόγους και γεωεπιστήμονες, βρήκε υπερβολικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου στα ιζήματα τριών δεξαμενών νερού που χρονολογούνται από την κλασική περίοδο του τερματικού σταθμού, όταν η πόλη έφτασε στο απόγειό της.Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της μελέτης είναι η πιθανότητα αυτή η μόλυνση από υδράργυρο να σχετίζεται με το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων . Δεν υπάρχουν γνωστά φυσικά κοιτάσματα κιννάβαρης στην περιοχή Petén, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Μάγια του Ucanal εισήγαγαν αυτή την ουσία μέσω εμπορικών δικτύων. Αυτή η πρακτική, που προορίζεται για τελετουργικές και διακοσμητικές χρήσεις, μπορεί να είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πόλης.
Η μελέτη των δεξαμενών νερού του Ucanal προσθέτει σε άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις που αποκαλύπτουν την παρουσία υδραργύρου στις τοποθεσίες των Μάγια , αλλά αυτή είναι μια από τις πρώτες που εξέτασαν προσεκτικά τις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μόλυνσης. Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να συνεχιστεί η έρευνα σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν αυτός ο τύπος μόλυνσης ήταν ευρέως διαδεδομένος στις πόλεις των Μάγια κατά την κλασική περίοδο.
Η μόλυνση με υδράργυρο στην Aguada 3 πιθανώς προήλθε από βιοτεχνικές ή ταφικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις γύρω κατοικίες κατώτερης και μέσης κατάστασης.
Η μόλυνση από υδράργυρο, πιθανότατα λόγω της άμεσης χρήσης της κιννάβαρης και της κινητοποίησής της μέσω του εδάφους και του νερού, ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία πόλη των Μάγια, Ucanal.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay