Shabaka Stone: Το πιο αξιοσημείωτο έγγραφο της αιγυπτιακής σκέψης που αφηγείται τον μύθο της δημιουργίας

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η πέτρα Shabaka είναι το πιο αξιοσημείωτο έγγραφο της αιγυπτιακής σκέψης, αφηγείται τον μύθο της δημιουργίας από τον Ptah.
  • Έχει επιβλητικές διαστάσεις και καλύπτεται με ιερογλυφικά που περιγράφουν τη δημιουργία και θεϊκή δύναμη.
  • Η επιγραφή περιλαμβάνει πολιτικά θέματα νομιμότητας και βασιλικής διαδοχής, προσφέροντας έναν ισχυρό μύθο και δήλωση πολιτικής νομιμότητας.

Ο Ptah ήταν ο «πρωτομάστορας», ο εφευρέτης της τοιχοποιίας και ο προστάτης των αρχιτεκτόνων και των τεχνιτών. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο έγγραφο της αιγυπτιακής σκέψης που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Με τις επιβλητικές της διαστάσεις ύψους 95 εκατοστών και μήκους 1,37 μέτρων, η πέτρα Shabaka έχει συναρπάσει Αιγυπτιολόγους και μελετητές από την ανακάλυψή της στα ερείπια της Μέμφις το 1805. Ανεγέρθηκε ως διαρκές μνημείο στον Μεγάλο Ναό του Ptah στη Μέμφιδα το στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ

Η επιφάνειά της, ένας πέτρινος καμβάς που καλύπτει ένα ορθογώνιο 67 επί 153 εκατοστών περίπου, καλύπτεται με ιερογλυφικά που αφηγούνται μια συναρπαστική ιστορία δημιουργίας, θεϊκής δύναμης και βασιλικής νομιμότητας.

Η ορθογώνια τρύπα στο κέντρο έχει διαστάσεις 12 επί 14 εκατοστά, με έντεκα ακτινικές γραμμές μήκους 25 έως 38 εκατοστών, οι οποίες κατέστρεψαν μέρος της επιγραφής, πιθανότατα λόγω της χρήσης της ως μυλόπετρα ή ως θεμέλιο στήλης στην αρχαιότητα.

Η ιστορία της πέτρας ξεκινά με τον Φαραώ Shabaka , ο οποίος βασίλεψε μεταξύ 716 και 702 π.Χ. Τρομοκρατημένος από το ενδεχόμενο να χαθεί αυτό το πολύτιμο κείμενο, διέταξε να χαραχθεί το υπόλοιπο περιεχόμενο στην πέτρα, διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρησή του.

Αιγυπτιολόγοι και μελετητές έχουν συζητήσει για δεκαετίες την πραγματική αρχαιότητα του αρχικού κειμένου που διέταξε να αντιγραφεί ο Shabaka. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν δραματικά, καλύπτοντας περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Kurt Heinrich Sethe, αρχικά πρότειναν ότι το κείμενο θα μπορούσε να χρονολογείται από το Παλαιό Βασίλειο ή ακόμη και παλαιότερες περιόδους. Άλλοι, όπως ο James Henry Breasted, ο πρώτος που διάβασε το περιεχόμενό του, το τοποθέτησαν στο Νέο Βασίλειο ή λίγο πριν.

Ο Friedrich Junge πρότεινε το 1973 ότι το κείμενο για την πέτρα Shabaka μπορεί να μην είναι αντίγραφο ενός εγγράφου χιλιετιών, αλλά μια πρωτότυπη δημιουργία από την 25η δυναστεία, με τα αρχαϊκά στοιχεία του κειμένου να είναι μια σκόπιμη άσκηση στον αρχαϊσμό , ένα τυπικό χαρακτηριστικό της αγάπης των ύστερων αιγυπτιακών δυναστειών για το αρχαίο παρελθόν.

Κάτω από αυτή τη νέα οπτική, η αφήγηση για την ανακάλυψη του παπύρου αποκτά νέο νόημα. Πέρα από το να είναι μια απλή ιστορική αναφορά, θα μπορούσε να είναι ένας «θρύλος ανακάλυψης», μια λογοτεχνική στρατηγική που σκοπό έχει να δώσει μεγαλύτερη εξουσία και βαρύτητα στο περιεχόμενο του κειμένου, παρουσιάζοντάς το ως «έργο των προγόνων». Αυτή η τεχνική όχι μόνο θα επικυρώσει το θεολογικό περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά θα χρησίμευε επίσης στη νομιμοποίηση της νεοσύστατης δυναστείας των Κουσιτών, συνδέοντάς τη άμεσα με το ένδοξο παρελθόν της Αιγύπτου.

Η διαμάχη για τη χρονολόγηση του αρχικού κειμένου δεν είναι το μόνο μυστήριο γύρω από την πέτρα Shabaka . Η κατεύθυνση της ανάγνωσης της επιγραφής έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ των ειδικών. Αν και τα ιερογλυφικά είναι στραμμένα προς τα δεξιά, που κανονικά υποδηλώνουν ανάγνωση από δεξιά προς τα αριστερά, πολλοί μελετητές, ακολουθώντας τον James H. Breasted, έχουν υιοθετήσει μια ανάδρομη ανάγνωση, ξεκινώντας από τα αριστερά.

Το περιεχόμενο της επιγραφής είναι εξαιρετικά πλούσιο. Στον πυρήνα του, παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη θεολογία που τοποθετεί τον Ptah ως τον υπέρτατο δημιουργό , ακόμη και πριν από την ίδια την προύπαρξη. Σύμφωνα με το κείμενο, ο Ptah δημιουργεί τον κόσμο μέσω της «καρδιάς και της γλώσσας», δηλαδή μέσω της σκέψης και του λόγου.

Η επιγραφή αφηγείται πώς ο Ptah συλλαμβάνει αρχικά τον κόσμο στο μυαλό του πριν τον φέρει σε ύπαρξη μέσω προφορικών λέξεων. Σε αυτή την κοσμογονία, η καρδιά παίζει καθοριστικό ρόλο ως το όργανο που συλλαμβάνει τη δημιουργία, τη σχεδιάζει και δημιουργεί τα ιερογλυφικά ως μέσο για να καταγράψει γραπτώς τη μορφή των αντικειμένων που επινοεί.

Αρχίζει με τον τίτλο του φαραώ, διατεταγμένος συμμετρικά. Η πρώτη γραμμή επικαλείται τους θεούς Ptah και Sokaris και δηλώνει: Horus, ο ενοποιητής των δύο εδαφών, Nebty, ενοποιητής των δύο εδαφών, Ώρος από χρυσό, ενοποιητής των δύο εδαφών, βασιλιάς της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, γιος του Ra Shabaka , αγαπημένος του Ptah-south-of-the-wall (ή Sokaris-south-of-the-wall), που ζει για πάντα όπως ο Ra.

Η δεύτερη γραμμή περιγράφει την επιγραφή ως αντίγραφο ενός διαβρωμένου κειμένου που βρέθηκε από τον Shabaka στο ναό του Ptah στο Μέμφις: Η Αυτού Μεγαλειότητα Shabaka έγραψε εκ νέου αυτό το κείμενο από το ναό του πατέρα του Ptah-south-of-his-his-tah. Η Αυτού Μεγαλειότητα βρήκε το έργο των προγόνων του καταβροχθισμένο από τα σκουλήκια, και επειδή δεν ήταν πλέον κατανοητό από την αρχή μέχρι το τέλος, το αντέγραψε ξανά και καλύτερα, ώστε το όνομά του να παραμείνει για πάντα και τα μνημεία του ναού του πατέρα του Ptah- νότια του τείχους θα άντεχε αιώνια. Φτιαγμένο από τον γιο του Ra Shabaka για τον πατέρα του Ptah-Tatjenen, για να δώσει ζωή για πάντα.

Οι γραμμές 48 έως 64 παρουσιάζουν τον μύθο της δημιουργίας: Έτσι λέγεται για τον Πταχ: «Αυτός που έφτιαξε τα πάντα και δημιούργησε τους θεούς». Και είναι ο Ta-tenen, που γέννησε τους θεούς, και από τον οποίο προήλθαν όλα: τροφή, προμήθειες, θείες προσφορές και όλα τα καλά πράγματα. Έτσι αναγνωρίζεται και κατανοείται ότι είναι ο ισχυρότερος από τους θεούς. Έτσι ο Πταχ ικανοποιήθηκε αφού έκανε όλα τα πράγματα και όλα τα θεϊκά λόγια… Πράγματι, ο Πταχ είναι η πηγή της ζωής για τους θεούς και όλες τις υλικές πραγματικότητες.

Εκτός από το θεολογικό της περιεχόμενο, η πέτρα Shabaka πραγματεύεται επίσης θέματα πολιτικής νομιμότητας και βασιλικής διαδοχής. Το κείμενο περιγράφει την επίλυση της διαμάχης μεταξύ του Ώρου και του Σεθ, με τον Γκεμπ να ενεργεί ως θεϊκός δικαστής και να ανακηρύσσει τον Ώρο ως νόμιμο διάδοχο του θρόνου της Αιγύπτου. Αυτή η αφήγηση όχι μόνο αφηγείται έναν θεμελιώδη μύθο της αιγυπτιακής θρησκείας, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ισχυρή δήλωση πολιτικής νομιμότητας , ιδιαίτερα σημαντική για μια ξένη δυναστεία όπως αυτή του Shabaka.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Προσλήψεις σε Δήμους: 20 ευκαιρίες απασχόλησης στο νησί της Σκιάθου

Νίνο: «Δεν αποζητώ τη συντροφιά γυναίκας» – Η εξομολόγηση για τη Ζόζεφιν και το χαμό του πατέρα του

Ηράκλειο: Αστυνομική επιχείρηση-αιφνιδιασμός στον υπό κατάληψη «Ευαγγελισμό», 6 συλλήψεις, 3 προσαγωγές

Παναγιώτης Χατζηδάκης αποκαλύπτει για Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι»

“Ηλέκτρα”: Έρωτας με ανατροπές για Ουρανία και Βασίλη

Άγιος Έρωτας: Εκτός από τον Κλεάνθη, δύο ακόμη ήρωες χάνονται στον καταστροφικό σεισμό

Αποκαλύφθηκε το αίνιγμα με τα μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ πρωτοπορεί στην πράσινη ενέργεια για αειφόρο μέλλον

Λύκιοι: Ο μυστηριώδης αρχαίος λαός που πίστευε στη ζωή μετά το θάνατο

Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές: Η τουρκική ομάδα προσαρμόστηκε άψογα σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ

Κρυφά μηνύματα του Φαραώ Ραμσή Β’ αποκαλύφθηκαν στον Οβελίσκο του Παρισιού – Χαρακτηρίζονται η “γλώσσα των θεών”

Μικρές αναταράξεις στις Ευρωαγορές, άλμα +1,25% στο ΧΑ

Τάσος Ξιαρχό: Προφυλακίστηκε στο Μπαλί για 5 ημέρες – Το παρασκήνιο

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε πάνω από τα 3.500 δολάρια με καταλύτη την αναταραχή από τους δασμούς του Τραμπ

00:00 / 00:00

Έρχεται η Δευτέρα Παρουσία -Η τρομαχτική προφητεία 900 ετών που ήρθε στο φως...

Από την ώρα που πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος, όλος ο πλανήτης συζητά για μία προφητεία που οι ρίζες της κρατούν 900 χρόνια πίσω. Πιο...

Εχετλαίος: Ο μυστηριώδης πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα που εξόντωνε τους Πέρσες

Εχετλαίος, ή Έχετλος, ήταν το όνομα ενός αγνώστου ήρωα που εμφανίστηκε στη μάχη του Μαραθώνα και βοήθησε να αναχαιτιστεί την περσική εισβολή στην Ελλάδα....

Απολλώνιος ο Περγαίος – Ο ιδιοφυής Έλληνας που άλλαξε για πάντα τα μαθηματικά, τη γεωμετρία και την αστρονομία

Ο Απολλώνιος ο Περγαίος, σημαντικός Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος της αλεξανδρινής εποχής, γεννήθηκε περίπου το 260 π.Χ. στην Πέργη. Σπούδασε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια, όπου...

Αεροναυμαχία Μίντγουεϊ: Το κρίσιμο σημείο καμπής στον Ειρηνικό

Η αεροναυμαχία της Μίντγουεϊ, που διεξήχθη τον Ιούνιο του 1942, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στον Ειρηνικό. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση στο...

Αριστοτέλης: Αποκαλύπτονται τα 12 γνωρίσματα του «τέλειου ανθρώπου»

Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον «τέλειο άνθρωπο» ή Υπεράνθρωπο, ως έναν μεγαλόψυχο χαρακτήρα που διακρίνεται από 12 βασικά γνωρίσματα. Αντί να επιδιώκει τη φήμη ή...

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες – Τα ιδιοφυή στρατηγήματα...

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ., αποτέλεσε καμπή στην αρχαία ελληνική ιστορία, καθώς οι Έλληνες, υπό την...

«Μέτρον Άριστον ή παν μέτρον άριστον;» – Το διαχρονικό ρητό του Κλεόβουλου που...

Το άρθρο αναλύει το διαχρονικό ρητό «Μέτρον Άριστον» του Κλεόβουλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, που προτρέπει στην αποφυγή ακροτήτων...

Αποκάλυψη: Η οδός Πατησίων όπως ήταν έναν αιώνα πριν!

Το άρθρο παρουσιάζει εκπληκτικές φωτογραφίες της οδού Πατησίων, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, αποκαλύπτοντας την ομορφιά και τη διαφορετικότητα του δρόμου σε σχέση...

«Νόμος του Μέρφι»: Ποιος κρύβεται πίσω από τον διάσημο… Μέρφι;

Ο «Νόμος του Μέρφι», που συνοψίζεται στη φράση «Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά», αποδίδεται στον Αμερικανό μηχανικό Έντουαρντ Μέρφι, ο οποίος...

Τι κρυβόταν στη Μυστική Σχολή του Πυθαγόρα

Η Μυστική Σχολή του Πυθαγόρα, θεωρούμενη το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, εισήγαγε έναν μυστηριακό και συμβολικό τρόπο διδασκαλίας, εστιάζοντας στην πρακτική φιλοσοφία και την...

Αρχαίοι Έλληνες: Το μυστικό πίσω από την προτίμησή τους στο κρύο λουτρό

Το άρθρο εξετάζει τα οφέλη του κρύου λουτρού, εστιάζοντας στις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία. Αναφέρεται ότι η χρήση κρύου νερού μπορεί να...

Ο Εθνικός Σταρ φωτογραφήθηκε δίπλα στον επιτάφιο και διατάραξε την ιερή ατμόσφαιρα

Ο Εθνικός Σταρ Ανδρεούλης Ευαγγελόπουλος προκάλεσε αντιδράσεις δημοσιεύοντας φωτογραφίες του δίπλα στον Επιτάφιο στο TikTok, διαταράσσοντας την ιερή ατμόσφαιρα της στιγμής. Παρά την κριτική, ο...

Όταν η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ αιματοκύλησε σχολείο επειδή μισούσε τις Δευτέρες

Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ, το πρωί της 29ης Ιανουαρίου 1979, πυροβόλησε από το παράθυρο του σπιτιού της στο Δημοτικό σχολείο του Κλίβελαντ, σκοτώνοντας δύο...

Όταν Ρώσοι ανθρακωρύχοι ξεσκέπασαν έναν άγγελο με ασπίδα & ξίφος – Βρέθηκε ο...

Δύο χρόνια πριν, Ρώσοι ανθρακωρύχοι στην Γιακουτία ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό άγαλμα που απεικονίζει έναν άγγελο με ασπίδα και σπαθί, το οποίο έχει συνδεθεί με...

Αγία Σοφία: Ταξίδι στους αιώνες μέσα από ένα συναρπαστικό βίντεο

Το άρθρο παρουσιάζει μια νέα διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η οποία αναβιώνει την ιστορία της Αγίας Σοφίας μέσω ενός βίντεο εικονικής πραγματικότητας....

Οι μανιώδεις παίκτες της αρχαιότητας: Πώς στοιχημάτιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ο τζόγος έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι Έλληνες, επηρεασμένοι από θεούς και θρύλους, έπαιζαν και στοιχημάτιζαν σε διάφορα παιχνίδια. Σημαντικοί συγγραφείς...

Ένας τραγικός «καυγάς»: Όταν 93 άνθρωποι χάθηκαν για ένα ποτήρι κρασί

Στις 10 Φεβρουαρίου 1355, μια διαμάχη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων στην Οξφόρδη, που ξεκίνησε από ένα παράπονο για την ποιότητα του κρασιού σε μια...

Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο γύρω από το ποιος ήταν ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου. Ο Αμερικανός πιλότος...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Λαμπρή στο μαγευτικό σκηνικό του θρυλικού «Δόλωμα» της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, επισκέφθηκε τις...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ