Ανθρώπινες τρίχες βρέθηκαν στα δόντια των «Ανθρωποφάγων λιονταριών Τσάβο» του 19ου αιώνα

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Καινοτόμα γενετική ανάλυση τριχών στα δόντια των λιονταριών Τσάβο αποκάλυψε νέες ιδέες για το θήραμα που κυνηγούσαν.
  • Η έρευνα απομόνωσε μεμονωμένες τρίχες και εξήγαγε DNA για να αναγνωρίσει τα ζώα που ανήκαν.
  • Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα λιοντάρια κυνηγούσαν καμηλοπάρδαλη, άνθρωπο, όρυγα και ζέβρα, ενώ εντοπίστηκε και τρίχα βουβάλου στα δόντια τους.

Τώρα, μια καινοτόμος γενετική ανάλυση των τριχών που έχουν παγιδευτεί μέσα στις κοιλότητες των σπασμένων δοντιών τους αποκάλυψε νέες ιδέες για το θήραμα που κάποτε κυνηγούσαν τα λεγόμενα “ανθρωποφάγα Τσάβο”.

Η τρομακτική αληθινή ιστορία των λιονταριών, που έκαναν επιδρομές σε σκηνές στον καταυλισμό τη νύχτα και έσυραν θύματα στο δάσος, έχει εμπνεύσει ταινίες και βιβλία όλα αυτά τα χρόνια – και άφθονη έρευνα για να κατανοήσουν τι τα ώθησε να κυνηγήσουν και να φάνε ανθρώπους.

Τα λιοντάρια σκότωσαν τουλάχιστον 28 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονταν στον σιδηρόδρομο Κένυας-Ουγκάντα, ξεκινώντας τον Απρίλιο του 1898 πριν ο πολιτικός μηχανικός αντισυνταγματάρχης John Henry Patterson τα πυροβολήσει. Στη συνέχεια, ο Patterson πούλησε τα λείψανα των λιονταριών το 1925 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field του Σικάγο, όπου παραμένουν έκτοτε.

Ο Thomas Gnoske, διευθυντής συλλογών στο μουσείο, εντόπισε για πρώτη φορά χιλιάδες τρίχες παγιδευμένες στα δόντια των λιονταριών όταν εξέτασε τα κρανία τους τη δεκαετία του 1990.

Τώρα, ο Gnoske και οι συνάδελφοί του στην Κένυα, στο Field Museum και στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign κατάφεραν να απομονώσουν μεμονωμένες τρίχες και συστάδες τριχών συμπιεσμένες μέσα στις κοιλότητες των δοντιών και να εξαγάγουν DNA από αυτές για να αναγνωρίσουν τα ζώα στα οποία ανήκαν. Το δίδυμο των λιονταριών κυμαινόταν πιο μακριά από ό,τι πίστευαν προηγουμένως στο κυνήγι για τροφή, υποδεικνύουν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Current Biology .

«Ένα βασικό μέρος αυτής της μελέτης ήταν η δημιουργία μιας μεθόδου εξαγωγής και ανάλυσης DNA από μεμονωμένες τρίχες ειδών θηραμάτων που βρέθηκαν στα δόντια δειγμάτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alida de Flamingh, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana. -Καμπάνια, σε δήλωση. «Η ανάλυσή μας έδειξε ότι τα ιστορικά λιοντάρια Τσάβο κυνηγούσαν την καμηλοπάρδαλη, τον άνθρωπο, τον όρυγα, και τη ζέβρα, και εντοπίσαμε επίσης τρίχες που προέρχονταν από λιοντάρια. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και ελπίζουμε ότι άλλοι ερευνητές θα την εφαρμόσουν για να μελετήσουν DNA θηραμάτων από κρανία και δόντια άλλων ζώων».

Ο Gnoske και ο συνάδελφός του και συν-συγγραφέας της μελέτης Julian Kerbis Peterhans, επίκουρος επιμελητής στο Field Museum και καθηγητής φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Roosevelt, έχουν μελετήσει τα κρανία των λιονταριών για δεκαετίες.

Ο Gnoske ανακάλυψε ότι και τα δύο λιοντάρια ήταν ενήλικα αρσενικά, αν και και τα δύο δεν είχαν τις χαρακτηριστικές χαίτες που σχετίζονται με τα πλήρως ενήλικα αρσενικά. Η έλλειψη χαίτης στα ενήλικα αρσενικά λιοντάρια είναι συχνή και μπορεί να συμβεί με βάση το περιβάλλον και το κλίμα όπου ζουν τα ζώα, τους τραυματισμούς που συμβαίνουν όταν αναπτύσσονται οι χαίτες τους και άλλους παράγοντες, είπε.

Οι Gnoske και Kerbis Peterhans ανέφεραν επίσης για πρώτη φορά την άσχημη κατάσταση των δοντιών των λιονταριών το 2001, κάτι που μπορεί να έπαιξε μερικό ρόλο στο γιατί τα ζώα έβαλαν στόχο να επιτεθούν και να κατασπαράξουν τους ανθρώπους. Ένα από τα λιοντάρια μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από μια κλωτσιά ή ένα χτύπημα από βουβάλι ή ζέβρα, που οδήγησε στην αδυναμία του να κυνηγήσει αποτελεσματικά το κανονικό θήραμα, σύμφωνα με την έρευνά τους.

Τα λιοντάρια είχαν πολυάριθμα οδοντικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένων μερικώς σπασμένων δοντιών του κυνόδοντα, που επέτρεψαν να συσσωρευτούν στρώματα μαλλιών από το θήραμά τους με την πάροδο του χρόνου.

Για τη νέα μελέτη, οι Gnoske και Kerbis Peterhans αφαίρεσαν προσεκτικά μερικές από τις τρίχες. Η ομάδα επικεντρώθηκε σε τέσσερις μικροσκοπικές μεμονωμένες τρίχες και τρεις συστάδες μαλλιών, οι οποίες ήταν όλες πάνω από 100 ετών.

Ο Ogeto Mwebi, ανώτερος ερευνητής στα Εθνικά Μουσεία της Κένυας, και Nduhiu Gitahi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, πραγματοποίησαν μικροσκοπική ανάλυση των τριχών. Στη συνέχεια, ο de Flamingh ηγήθηκε μιας γονιδιωματικής έρευνας των τριχών με συν-συγγραφέα της μελέτης Ripan S. Malhi, καθηγητή ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Οι συνδυασμένες προσπάθειες άνοιξαν έναν θησαυρό δεδομένων για τα θηράματα των λιονταριών καθώς και για τα ίδια τα αρπακτικά.

Οι τρίχες των λιονταριών δείχνουν ότι μοιράζονταν το ίδιο μητρικά κληρονομημένο μιτοχονδριακό γονιδίωμα, το οποίο υποστηρίζει παλαιότερες πεποιθήσεις ότι τα δύο αρσενικά λιοντάρια ήταν αδέρφια. Και οι τρίχες λιονταριού παγιδευμένες στα δόντια τους υποδηλώνουν ότι τα αδέρφια ήταν στενά δεμένα και περιποιήθηκαν ο ένας τον άλλον, είπε ο Kerbis Peterhans.

Η ανακάλυψη του DNA των αγριομελισσών ήταν απροσδόκητη επειδή ο πλησιέστερος πληθυσμός των ζώων στη δεκαετία του 1890 ήταν τουλάχιστον 80,5 χιλιόμετρα μακριά – αν και τα αδέρφια λιονταριών έφυγαν από το Τσάβο για περίπου έξι μήνες πριν επιστρέψουν για να επιτεθούν ξανά στον καταυλισμό τον Νοέμβριο του 1898.

«Υποδηλώνει ότι τα λιοντάρια του Τσάβο μπορεί είτε να ταξίδεψαν μακρύτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως, είτε ότι υπήρχαν άγρια ​​λιοντάρια στην περιοχή Τσάβο εκείνη την περίοδο», είπε ο ντε Φλαμίνχ.

Βρέθηκε επίσης μια τρίχα βουβάλου χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, και ενώ τα βουβάλια είναι η προτιμώμενη λεία των σύγχρονων λιονταριών Τσάβο, η ιογενής νόσος των βοοειδών κατέστρεψε βοοειδή και πληθυσμούς βουβάλου στην περιοχή Τσάβο στα τέλη του 1800. Η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια εξαφάνισε τα βοοειδή και τους άγριους συγγενείς τους, συμπεριλαμβανομένου του βουβάλου του ακρωτηρίου, είπε ο Kerbis Peterhans.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές είναι προσεκτικοί και σεβόμενοι τις ανθρώπινες τρίχες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αρνήθηκαν να περιγράψουν ή να αναλύσουν για να προβλέψουν την καταγωγή ή την εθνικότητα.

«Μπορεί να υπάρχουν ακόμη απόγονοι στην περιοχή σήμερα», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη. «Οι ανθρωπολογικές μέθοδοι απαιτούν συζητήσεις με τοπικά ιδρύματα και ομάδες σχετικά με το έργο, καθώς και αναφορά της λεπτομερούς ανθρώπινης αποικιακής ιστορίας αυτής της γεωγραφικής περιοχής, η οποία ξεφεύγει από το πεδίο αυτής της τρέχουσας μελέτης».

Η ομάδα έχει ένα σχέδιο να συνεργαστεί με την τοπική κοινότητα για να δει πώς θα ήθελε να προχωρήσει στη μελέτη των ανθρώπινων τριχών και στον εντοπισμό της γενετικής τους, είπε ο Malhi.

Η μικροσκοπική εργασία για τον εντοπισμό περισσότερων μεμονωμένων τριχών από τα δόντια των λιονταριών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η μελλοντική ανάλυση των στρωμάτων των τριχών θα επιτρέψει στην ομάδα να ανακατασκευάσει ένα μερικό χρονοδιάγραμμα της διατροφής των λιονταριών και να καθορίσει πότε άρχισαν να κυνηγούν ανθρώπους.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: freepik


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Happy Day για Ελένη Μενεγάκη: «Μετά την αποχώρησή της από την τηλεόραση, νοσταλγεί…»

2ος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οδηγός έκδοσης παραβόλου 25 ευρώ

Μεσσαροπούλου αποκαλύπτει για Στεφανίδου: «Μου το αρνήθηκαν κατηγορηματικά και όχι μόνο δεν ισχύει…»

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της ηθοποιού

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Συγκλονιστικό βίντεο από την Αθηνών – Κορίνθου με χιλιάδες ακινητοποιημένα οχήματα

Αθηνά Ευμορφιάδη: Οι δυσκολίες στην εγκυμοσύνη της – «Έχω πόνους μέχρι σήμερα…»

Όταν Ρώσοι ανθρακωρύχοι ξεσκέπασαν έναν άγγελο με ασπίδα & ξίφος – Βρέθηκε ο Άγγελος της Καταστροφής;

Παιχνίδια Εκδίκησης: Μαρκός και Ιουλία αδιαφορούν για τις συνέπειες της σχέσης τους

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα ΜΜΜ: Όλα τα δρομολόγια αναλυτικά

Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Realnews: Αρνούμαστε τα παζάρια εξουσίας

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την κροτίδα

Γάζα: Τουλάχιστον 7 θύματα από φονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Παπαδημητρίου – Γεροντιδάκης: Την τάιζε στο στόμα! Αποκλειστικές φωτογραφίες από το Πάσχα τους στην Αίγινα

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και εμπορικών εταίρων για αμοιβαία επωφελείς λύσεις στους δασμούς

00:00 / 00:00

Η αποκαλυπτική έρευνα για το τραγικό ναυάγιο του «Estonia» που διέψευσε σενάρια έκρηξης...

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Estonia» το 1994 απορρίπτει τα σενάρια περί έκρηξης ή σύγκρουσης, επιβεβαιώνοντας ότι το δυστύχημα προήλθε...

Τι σήμαινε η ηθική για τον Αριστοτέλη;

Για τον Αριστοτέλη δεν ήταν δυνατό ούτε να αγνοήσει τους σοφιστές ούτε να αντιπαρέλθει τις θεωρίες του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Στους πρώτους αντιτάχθηκε,...

Αέρηδες: Ανακαλύψτε τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό!

Ο Πύργος των Αέρηδων, γνωστός και ως Ωρολόγιο του Ανδρονίκου, είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικός και ωρομετρικός σταθμός του κόσμου, που χτίστηκε το 47 π.Χ....

Επιστήμονες «ξετύλιξαν» ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 φυλαχτά 21 διαφορετικών τύπων (φώτο)

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας, κατάφεραν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια ενός έφηβου αγοριού που πέθανε πριν από περίπου 2.300 χρόνια.Σύμφωνα...

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Το άρθρο εξετάζει την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» μέσα από τον Πλατωνικό διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», όπου ο Σωκράτης αναλύει τη σημασία του όρου. Υποστηρίζει ότι η...

Αποκάλυψη: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή που στοχοποιήθηκε ως ο «Δράκος» του Σέιχ Σου...

Το άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση του διαβόητου «Δράκου» του Σέιχ Σου, ενός καταζητούμενου που τρομοκράτησε τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1950, με φρικτές επιθέσεις...

Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία της Κόκκινης Πύλης στο Κάστρο της Ρόδου, αναδεικνύοντας τη σημασία της μέσα από τις στρατιωτικές και πολιτισμικές αλλαγές που...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο σχέδιο και την εκτέλεσή του από τους Συνταγματάρχες, με...

Ο διάσημος συγγραφέας που κρυβόταν στα γήπεδα με ψευδώνυμο!

Ο Sir Arthur Conan Doyle, γνωστός για τη δημιουργία του εμβληματικού ντετέκτιβ Sherlock Holmes, κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο A. C. Smith όταν έπαιζε ποδόσφαιρο...

Τι ήταν τα Φαλληφόρια στην Αρχαία Ελλάδα και πού τελούνταν αυτές οι μυστηριώδεις...

Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστικές τελετές της αρχαίας Ελλάδας, που τελούνταν κατά τη διάρκεια των Διονυσίων, κυρίως στην Αττική, και είχαν ως κεντρικό στοιχείο την...

Οι πρώτες εκλογές με ψηφοδέλτιο στην Ελλάδα – Το άγνωστο παρελθόν της ψήφου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία της ψηφοφορίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην εισαγωγή του ψηφοδελτίου το 1834 από τους Βαυαρούς, κατά την περίοδο των πρώτων...

Πού βρίσκεται το θρυλικό «Κόκκινο Μήλο»;

Η «Κόκκινη Μηλιά» είναι μια μυθική τοποθεσία που σχετίζεται με την ελληνική παράδοση και τους θρύλους γύρω από την Κωνσταντινούπολη και τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά,...

Φρίκη: Γυναίκα από τη Φλόριντα συνελήφθη επειδή πούλησε…ανθρώπινα λείψανα στο Facebook Marketplace

Στην Φλόριντα, μια ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος περίεργων προϊόντων συνελήφθη επειδή πούλησε ανθρώπινα λείψανα στο Facebook Marketplace.Όπως αναφέρει το USA Today , η 52χρονη Kymberlee...

Τι κρύβει το μυστηριώδες σύμβολο της Βεργίνας;

Ο Ήλιος της Βεργίνας, γνωστός και ως Αστέρι της Βεργίνας, είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που συνδέεται κυρίως με τη δυναστεία των Αργεάδων στη...

Τι απέγινε η τρίτη ατομική βόμβα που δεν έπεσε ποτέ;

Από τις συνολικά 3 ατομικές βόμβες οι δύο είχαν πέσει στην Ιαπωνία το 1945 στον πόλεμο. Η πρώτη με την ονομασία Little Boy εξερράγη...

7 διαχρονικές σοφίες του Κομφούκιου που μεταμορφώνουν τη ζωή

Ο Κομφούκιος, ο διάσημος Κινέζος φιλόσοφος, έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σκέψη της Ανατολικής Ασίας με τις σοφίες του, πολλές από τις οποίες είναι...

Λεωνίδας: O θρυλικός ηγέτης που χάραξε μια μάχη στο μάρμαρο της παγκόσμιας ιστορίας

Ο Λεωνίδας Α' της Σπάρτης, ο θρυλικός ηγέτης που ηγήθηκε των 300 Σπαρτιατών στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., αποτελεί σύμβολο αυτοθυσίας και...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Λαμπρή στο μαγευτικό σκηνικό του θρυλικού «Δόλωμα» της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, επισκέφθηκε τις...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Αποκαλύπτω την οικογένεια της κόρης που περιμένω»

Η Άριελ Κωνσταντινίδη παραχώρησε μια εξομολογητική συνέντευξη στην εφημερίδα...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ