- Ανακάλυψη απολιθωμάτων πρώιμων ανθρώπων στο Tam Pà Ling σπήλαιο στη Νοτιοανατολική Ασία, που χρονολογούνται περίπου από 86.000 έως 30.000 χρόνια πριν.
- Ερευνητές εντόπισαν ξυλάνθρακα και τέφρα στα ιζήματα του σπηλαίου, υποδηλώνοντας τη χρήση φωτιάς από ανθρώπους κοντά στο σπήλαιο.
- Η έρευνα παρέχει γνώσεις για τη δυναμική των προγόνων μας σε μια περιοχή με μεταβαλλόμενες δασικές καλύψεις και κλιματική αστάθεια.
Η τοποθεσία, η οποία έχει μελετηθεί τα τελευταία 14 χρόνια από μια ομάδα Λάος, Γάλλων, Αμερικανών και Αυστραλών επιστημόνων, έχει δημιουργήσει μερικά από τα πρώτα απολιθώματα των πρώιμων ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία.Τα ανθρώπινα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στο Tam Pà Ling είχαν αποτεθεί στο σπήλαιο πριν από 86.000-30.000 χρόνια, αλλά μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν πραγματοποιήσει λεπτομερή ανάλυση των ιζημάτων που περιβάλλουν αυτά τα απολιθώματα για να κατανοήσουν πώς είχαν αποτεθεί στο σπήλαιο ή τις περιβαλλοντικές συνθήκες εκείνης της εποχής.Η ομάδα εντόπισε επίσης διατηρημένα μικρο-ίχνη ξυλάνθρακα και τέφρας στα ιζήματα του σπηλαίου, υποδηλώνοντας ότι είτε σημειώθηκαν δασικές πυρκαγιές στην περιοχή κατά τις ξηρότερες περιόδους είτε ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονταν το σπήλαιο μπορεί να είχαν χρησιμοποιήσει φωτιά, είτε στο σπήλαιο είτε κοντά στην είσοδο. .
«Αυτή η έρευνα επέτρεψε στην ομάδα μας να αναπτύξει πρωτοφανείς γνώσεις σχετικά με τη δυναμική των προγόνων μας καθώς διασκορπίζονταν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες δασικές καλύψεις της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε περιόδους μεταβλητής περιφερειακής κλιματικής αστάθειας», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Επίκουρος Καθηγητής Fabrice Demeter. , παλαιοανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγείται της ομάδας διεθνών ερευνητών που μελετά τον Tam Pàn Ling από το 2009.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay