- Ανακάλυψη πλήρως διατηρημένου μαρμάρινου γλυπτού από τη Ρωμαϊκή εποχή στη Βάρνα, Βουλγαρία
- Το άγαλμα απεικονίζει έναν μεσήλικα άνδρα με επιγραφή στα ελληνικά "Γ(αι) Μάριος Ερμογένης"
- Η πόλη της Βάρνας προέρχεται από αρχαίο οικισμό με την ονομασία Οδησσός, με πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή.
Οι αρχαιολόγοι από το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο στη Βάρνα (τη μεγαλύτερη θαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας) ανέφεραν σήμερα το απόγευμα, 15 Οκτωβρίου, για αυτό το εξαιρετικό εύρημα κατά τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης – ένα μαρμάρινο γλυπτό της Ρωμαϊκής εποχής, ελαφρώς ψηλότερο από ανθρώπινο ύψος.
Απεικονίζει έναν μεσήλικα άνδρα με κοντά γένια, ντυμένο με τόγκα(χαρακτηριστική ενδυμασία της αρχαίας Ρώμης) και με μια περγαμηνή στο χέρι. Στο μπροστινό μέρος του βάθρου υπάρχει καλοδιατηρημένη ελληνική επιγραφή, και από μια προκαταρκτική ανάγνωση φαίνεται καθαρά το όνομα του εικονιζόμενου: Γ(αι) Μάριος Ερμογένης.
Το μόνο μέρος που λείπει είναι ο καρπός και υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο πρόσωπο, επομένως απαιτείται αποκατάσταση πριν εκτεθεί, ανέφερε η Archaeologia Bulgarica στη σελίδα της στο Facebook.
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε περιοχή με αμμώδεις αποθέσεις, έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Αναφέρθηκε αμέσως στο μουσείο από τον εργολάβο κατασκευής Γκεόργκι Κράιτσεφ.
Το γλυπτό πιστεύεται ότι είναι από τα τέλη του 2ου και το πρώτο μισό του 3ου αιώνα. Η σημερινή πόλη της Βάρνας, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, προέρχεται από έναν οικισμό με το όνομα Οδησσός (Ὀδησσός) που ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους από τη Μίλητο γύρω στο 600–550 π.Χ.
Οι Έλληνες ίδρυσαν την αποικία τους στη θέση ενός προγενέστερου θρακικού οικισμού. Το 335 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη την αρχαία Θράκη και η Οδησσός έγινε μέρος του Μακεδονικού Βασιλείου. Η Οδησσός άκμασε πιο σημαντικά κατά την Ελληνιστική Εποχή (τέλη III – I π.Χ.), όταν η πόλη χρησίμευσε ως αφετηρία των στρατευμάτων του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου – του βασιλιά Λυσίμαχου (323–280 π.Χ.) που αυτοανακηρύχτηκε βασιλιάς της Θράκης.
Η αύξηση του Θρακικού πληθυσμού στην πόλη, έκανε επιτακτική την ανάγκη της ίδρυσης του ναού του Ήρωνος Καράβασμου και της Αρτέμιδος – Φωσφόρου, τον 2ο και τον 1ο αιώνα π.Χ.
Το 15 μ.Χ., η Οδησσός έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην επαρχία Μοισίας (αργότερα Κάτω Μοισία) και έγινε το κύριο λιμάνι της στη Μαύρη Θάλασσα (Εύξινος Πόντος). Τεράστια και περίτεχνα θερμά λουτρά (Ρωμαϊκά λουτρά), τα τέταρτα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, κατασκευάστηκαν 7.000 τετραγωνικά μέτρα γης. Ονομάστηκε Βάρνα από τους Αρχαίους Βούλγαρους αφού την κατέκτησε η Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ.
Δεόιτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay