- Η Ζωσία, μια μυστηριώδης 18χρονη "βαμπίρ" της Πολωνίας, βρέθηκε με δρεπάνι στο λαιμό της για να μην επιστρέψει από τους νεκρούς.
- Οι ερευνητές εικάζουν ότι η Ζωσία ήταν Σουηδή και τη θεωρούσαν "ανεπιθύμητη".
- Τα ευρήματα σε νεκροταφείο στο Pien αποκαλύπτουν τρόπους προστασίας από την επιστροφή των νεκρών, όπως το δρεπάνι στο λαιμό, και την πίστη στους βρικόλακες στην Ανατολική Ευρώπη.
Τρομοκρατημένοι από το «βαμπίρ της πραγματικής ζωής», αυτή η μορφή «διπλής προστασίας» τοποθετήθηκε στο γυναικείο πτώμα από Πολωνούς ντόπιους για να την εμποδίσουν να σηκωθεί από τον τάφο.Το σώμα της ήταν διπλά προστατευμένο για να μην σηκωθεί η νεκρή από τον τάφο – ένα τριγωνικό λουκέτο στο αριστερό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της και ο λαιμός της ήταν καρφωμένος στο έδαφος με ένα δρεπάνιΗ Ζωσία βρέθηκε επίσης με ένα μεταξωτό σκουφάκι στο κεφάλι της, που δείχνει ότι είχε υψηλή κοινωνική θέση, καθώς και ένα δόντι που προεξείχε.
Οι σαρώσεις οστών της Zosia εξετάστηκαν από την ιατρική ερευνήτρια Dr Heather Edgar στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, η οποία εντόπισε μια ανωμαλία στο οστό του μαστού.Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ορατή παραμόρφωση που προκάλεσε πόνο στη Zosia και «σημάδεψε αυτό το άτομο [σε άλλους] με αρνητικό τρόπο», είπε ο Δρ Έντγκαρ στους Times .
Επειδή πέθανε την εποχή των Σουηδο-Πολωνικών πολέμων, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να ήταν Σουηδή και έτσι θεωρήθηκε «ανεπιθύμητη».
Ο Polinski και η Zagrodzka έχουν συνεργαστεί με τον ειδικό ανακατασκευής προσώπου Oscar Nilsson, ο οποίος έκανε μια ψηφιακή σάρωση του κρανίου της και έκανε ένα αντίγραφο χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Έπλασε νέους «μύες» του προσώπου της χρησιμοποιώντας άργιλο και χρησιμοποίησε πυρίτιο για να της δώσει νέο δέρμα.
Συνολικά, περίπου 100 τάφοι έχουν βρεθεί στο χωράφι Pien, που ονομάζεται «Πεδίο των Βρικόλακων», επειδή περίπου 30 έχουν σημάδια περιορισμού.
Οι 100 τάφοι περιλαμβάνουν ένα παιδί , μια έγκυο γυναίκα, μια γυναίκα με προχωρημένη σύφιλη και έναν άνδρα με το πτώμα ενός παιδιού στα πόδια του.
Ο καθηγητής Polinski λέει ότι αυτό το νεκροταφείο ήταν ειδικά για άτομα που ήταν «αποκλειστικά από την κοινότητα».
Ωστόσο, όλοι οι τάφοι έμειναν χωρίς σημάδια και δεν υπάρχουν καν γραπτές μαρτυρίες για πτώματα στον χώρο, καθιστώντας την ταύτιση μνημειώδες έργο.
Μερικά σώματα είχαν γυριστεί μπρούμυτα, άλλα ζυγίστηκαν με πέτρες, ενώ άλλα έφεραν νομίσματα στο στόμα τους.
«Οι τρόποι προστασίας από την επιστροφή των νεκρών περιλαμβάνουν το κόψιμο του κεφαλιού ή των ποδιών, την τοποθέτηση του νεκρού με το πρόσωπο προς τα κάτω για να δαγκώσει στο έδαφος, το κάψιμο και το θρυμματισμό τους με μια πέτρα», είπε ο καθηγητής Poliński στη MailOnline.
Ωστόσο, μόνο η Ζωσία είχε το δρεπάνι στο λαιμό της, υποδηλώνοντας ότι τη φοβόντουσαν περισσότερο αυτοί που τη σκότωσαν.
Το δρεπάνι γύρω από το λαιμό είναι σπάνιο, αν και όχι πρωτάκουστο. μόνο φέτος, οι ερευνητές βρήκαν ένα πτώμα σε μια εκκλησία Pączewo με παρόμοιο τρόπο .
Τα αρχεία μύθων για τους νεκρούς χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι μύθοι για βρικόλακες χρονολογούνται στα τέλη του 17ου και 18ου αιώνα.
Ο κόσμος φοβόταν ότι κάποιοι που θάφτηκαν θα έβγαιναν με νύχια στην επιφάνεια ως τέρατα που ρουφούν το αίμα και θα τρομοκρατούσαν τους ζωντανούς.
Σε μέρη της Ευρώπης –ιδιαίτερα μεταξύ των Σλάβων– η πίστη στους βρικόλακες έγινε τόσο διαδεδομένη που προκάλεσε μαζική υστερία και οδήγησε ακόμη και σε εκτελέσεις.
Οι άνθρωποι που πέθαιναν με πρόωρους τρόπους –όπως λόγω αυτοκτονίας– θα ήταν επίσης συχνά ύποπτοι για βαμπιρισμό και τα σώματά τους θα είχαν ακρωτηριαστεί για να τους εμποδίσουν να αναστηθούν από τους νεκρούς.
Χάρη σε κλασικά έργα όπως το Dracula του Bram Stoker και το Nosferatu του FW Murnau, ο θρύλος του βρικόλακα έχει διαποτίσει τον κόσμο σήμερα.
Ο καθηγητής Polinski και ο συνεργάτης του σχεδιάζουν να επιστρέψουν στο Pien για περισσότερες ανασκαφές, συμπεριλαμβανομένης μιας τη νύχτα με τη χρήση λαμπτήρων φθορισμού για την αποκάλυψη τυχόν νέων οστών.
Το Field of Vampires θα μεταδοθεί στο Sky History στις 21:00 στις 29 Οκτωβρίου και στις 5 Νοεμβρίου.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay