Ο Πέτρινος Πύργος του οποίου τις συντεταγμένες αναφέρει ο Πτολεμαίος δεν βρέθηκε ποτέ

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ο Πέτρινος Πύργος αναφέρεται στη Γεωγραφία του Πτολεμαίου ως σημαντικό ορόσημο στο Δρόμο του Μεταξιού, αλλά η ακριβής του τοποθεσία παραμένει άγνωστη.
  • Προτείνονται πολλές θεωρίες για την τοποθεσία του Πέτρινου Πύργου, όπως η Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν, το Sulaiman-Too στο Κιργιστάν και το Tashkurgan στην Κίνα.
  • Η αναζήτηση της θέσης του Πέτρινου Πύργου θα είχε σημαντική σημασία για τη μελέτη της αρχαίας γεωγραφίας και την αρχαιολογική έρευνα.

Αυτή η τοποθεσία αναφέρεται στη Γεωγραφία του Κλαύδιου Πτολεμαίου ως το μέσο του Δρόμου του Μεταξιού, το τεράστιο δίκτυο εμπορικών οδών που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, διευκολύνοντας την ανταλλαγή αγαθών, πολιτισμών και ιδεών.

Ο Πέτρινος Πύργος, γνωστός στα λατινικά ως Turris Lapidea και στα ελληνικά ως Λίθινος Πύργος , αντιπροσωπεύει ένα από τα παλαιότερα μυστήρια στην ιστορία της γεωγραφίας και της χαρτογραφίας. Πού ακριβώς βρισκόταν όμως; Ο Πτολεμαίος έδωσε τις ακριβείς συντεταγμένες, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Δρόμος του Μεταξιού ήταν ένα δίκτυο χερσαίων διαδρομών που, από τον 2ο αιώνα π.Χ., συνέδεε τους μεγάλους πολιτισμούς της Ασίας και της Ευρώπης. Ο Πέτρινος Πύργος σηματοδότησε ένα στρατηγικό και συμβολικό σημείο μέσα σε αυτό το τεράστιο δίκτυο.

Ο Πτολεμαίος, ο ελληνοαιγύπτιος γεωγράφος από την Αλεξάνδρεια, έγραψε για αυτόν τον πύργο γύρω στο έτος 140 μ.Χ. στην πραγματεία του Γεωγραφία , ένα θεμελιώδες έγγραφο που παραμένει ως ένα από τα παλαιότερα χαρτογραφικά κείμενα της κλασικής αρχαιότητας.

Ο Πτολεμαίος σημειώνει ότι ο Πέτρινος Πύργος ήταν το πιο σημαντικό ορόσημο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ένας ουσιαστικός σταθμός για τα καραβάνια που ταξίδευαν στο επίπονο και επικίνδυνο ταξίδι του Δρόμου του Μεταξιού. Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούσαν να ξεκουραστούν, να ανεφοδιαστούν και να κάνουν εμπόριο πριν συνεχίσουν προς νέους προορισμούς.

Η Γεωγραφία του Πτολεμαίου αποτελείται από οκτώ βιβλία, στα οποία αναφέρει τον Πέτρινο Πύργο έως και δέκα φορές, συχνότητα που αντικατοπτρίζει τη σημασία αυτής της τοποθεσίας εκείνη την εποχή. Στο Βιβλίο I, το περιγράφει ως ένα πολύ γνωστό και πολυσύχναστο ορόσημο για τους ταξιδιώτες, ακολουθώντας όσα είχε γράψει προηγουμένως ο Μαρίνος από την Τύρο, Έλληνας γεωγράφος από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Ωστόσο, αναφέρει τις συντεταγμένες του μόνο μία φορά, τοποθετώντας το στο γεωγραφικό πλάτος 43 και γεωγραφικό μήκος 135 στο σύστημα διαβάθμισής του. Αλλά η ακριβής τοποθεσία του ήταν πάντα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ερευνητών και ιστορικών.

Αυτό οφείλεται στη δυσκολία να μεταφραστούν οι συντεταγμένες του σε ακριβείς σύγχρονες τοποθεσίες, καθώς οι αρχαίοι χαρτογράφοι βασίζονταν σε διαδρομές που ανιχνεύονταν από καραβάνια, των οποίων τα δεδομένα θέσης ήταν συχνά ανακριβή.

Από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα, έχουν προταθεί διάφορες τοποθεσίες για τον Πέτρινο Πύργο , με τέσσερις κύριες τοποθεσίες που προσδιορίζονται από τους ερευνητές ως πιθανές υποψήφιες για τη θέση του.

Τον 11ο αιώνα, ο μελετητής Al-Biruni πρότεινε ότι ο πύργος μπορεί να βρίσκεται στην πόλη Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν, το όνομα της οποίας σημαίνει «πέτρινο κάστρο ή πόλη» και φέρει γλωσσικό συμβολισμό με τον όρο πύργος , που στα ελληνικά σημαίνει «πύργος» ή “φρούριο.”

Τον 19ο αιώνα, ο ερευνητής Joseph Hager υποστήριξε αυτή τη θεωρία με βάση την εγγύτητα της Τασκένδης στο αναφερόμενο γεωγραφικό πλάτος του Πτολεμαίου (43° βόρεια), αν και δεν είναι ακριβής αντιστοίχιση, καθώς στην πραγματικότητα βρίσκεται στις 41,2° βόρεια.

Μια άλλη προτεινόμενη τοποθεσία είναι το Sulaiman-Too , ένα βουνό στο Osh του Κιργιστάν, το οποίο έχει επίσης μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία. Το ορεινό τοπίο του Sulaiman-Too και η γειτνίασή του με αρχαίες διαδρομές έχουν οδηγήσει σύγχρονους ερευνητές, όπως ο Claude Rapin και ο Riaz Dean, να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η πραγματική τοποθεσία του Stone Tower .

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός εξερευνητής Aurel Stein , ο οποίος ταξίδεψε εκτενώς στην Κεντρική Ασία τον 20ο αιώνα, υποστήριξε ότι ο Πέτρινος Πύργος μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της κοιλάδας Karategin, στο χωριό Daraut-Kurgan στο νοτιοδυτικό σημερινό Κιργιστάν. Σύμφωνα με τον Stein, η περιγραφή που παρέχει ο Πτολεμαίος ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του εδάφους αυτής της περιοχής, όπου οι ταξιδιώτες έπρεπε να ανέβουν σε ένα φαράγγι πριν φτάσουν στην υποτιθέμενη θέση του πύργου.

Ο Paul Bernard κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Stein όταν ανέλυσε το 2005 τη διαδρομή που ακολούθησε το καραβάνι του Maes Titianus, ο οποίος ταξίδεψε κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. Ο Πτολεμαίος αναφέρει ότι έφτασε στον Πέτρινο Πύργο, για άλλη μια φορά βασισμένος στο χαμένο έργο του Μαρίνου του Τύρου:

Ο Μαρίνος μας λέει ότι κάποιος Μακεδόνας ονόματι Μάεν, που ονομαζόταν και Τιτσιάνος, γιος εμπόρου και ο ίδιος έμπορος, κατέγραψε τη διάρκεια του ταξιδιού του στον Πέτρινο Πύργο, αν και δεν έφτασε ο ίδιος στον Σέρα, αλλά έστειλε άλλο άτομο εκεί.

Το Tashkurgan , στο Xinjiang της Κίνας, είναι μια άλλη σύγχρονη δυνατότητα. Το 2014, η ερευνήτρια Irina Tupikova εφάρμοσε σφαιρική τριγωνομετρία για να ερμηνεύσει εκ νέου τις συντεταγμένες του Πτολεμαίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Tashkurgan είχε μεγάλη πιθανότητα να είναι το μέρος που περιγράφεται. Αυτή η μέθοδος, που ενσωματώνει πολύπλοκα μαθηματικά δεδομένα, πρόσφερε μια νέα προοπτική στη συζήτηση για τη θέση του Πέτρινου Πύργου.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι ο Πέτρινος Πύργος μπορεί να είναι ο ίδιος με το Hormeterium ή «εμπορικό σταθμό», που αναφέρεται επίσης στη Γεωγραφία του Πτολεμαίου . Αυτή η τοποθεσία, που προσδιορίζεται από ορισμένους μελετητές ως το σημερινό Erkeshtam στα σύνορα Κίνας-Κιργιστάν, θα ήταν στρατηγικό σημείο για το εμπόριο και τον ανεφοδιασμό των προμηθειών. Ωστόσο, ο Πτολεμαίος αναφέρει στο έργο του ότι το Erkeshtam βρίσκεται πέντε μοίρες ανατολικά του Πύργου.

Παρά την πρόοδο στην τεχνολογία εντοπισμού θέσης και την αρχαιολογική έρευνα, ο Πέτρινος Πύργος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο . Η ανακάλυψη της θέσης του θα είχε μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη μελέτη της αρχαίας γεωγραφίας αλλά και για τον εντοπισμό άλλων σημαντικών σημείων αναφοράς στην περιοχή, παρόμοια (και ανακριβώς) που περιγράφονται από τον Πτολεμαίο. Θα διευκόλυνε ακόμη και πιο εστιασμένη αρχαιολογική έρευνα με στόχο την εύρεση των υλικών υπολειμμάτων του πύργου.

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Επιστολή-κρούση Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Συναγερμός από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία

Κορωπί: Πεύκο τυλίχτηκε στις φλόγες από βεγγαλικά μετά την Ανάσταση

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αποκαλυπτικό λεύκωμα από το Πάσχα με την οικογένεια και την τηλεοπτική παρέα της

Κάρλο Αντσελότι: «Επίκειται η άμεση αποπομπή του, εάν η Ρεάλ Μαδρίτης γονατίσει στον τελικό του Copa del Rey» αποκαλύπτουν στην Ισπανία

Φραγκίσκος: Η κρυφή ζωή του «Πάπα του λαού» – Εργάστηκε μπράβος σε κλαμπ, πήρε δίπλωμα χημικού και γνώρισε τον έρωτα

Βόλος: Πύρινος συναγερμός για σκάφος στο λιμάνι

Εργκίν Αταμάν: Ο Κέντρικ Ναν δικαιούται το βραβείο του MVP – Είμαι βέβαιος πως θα στέψει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή

Άρης Μουγκοπέτρος: Έχασε δύο δάχτυλα από κροτίδα που εξερράγη στα χέρια του

Wall Street: Μετοχές και δολάριο καταρρέουν μετά τις απειλές Τραμπ για την απομάκρυνση Πάουελ

Άρης Μουγκοπέτρος: Σοκαριστική εξέλιξη για την υγεία του – Υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό

Αιτωλοακαρνανία: Μεθυσμένος οδηγός επιχείρησε να απαγάγει τρία παιδιά με το όχημά του στο Θέρμο

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθηνών Κορίνθου – Ταλαιπωρία πάνω από 2 ώρες, δείτε live την κίνηση

Πάπας Φραγκίσκος: Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν το μυστήριο πίσω από τον θάνατο του Ποντίφικα

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ισραήλ: Ο επικεφαλής του Σιν Μπετ κατηγορεί τον Νετανιάχου για «προσωπική πίστη» – «Ψευδείς δηλώσεις» λέει το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού

00:00 / 00:00

«Χορευτική πανούκλα»: Θύματα κατέρρευσαν χορεύοντας μανιωδώς επί μέρες

Το άρθρο αναφέρεται στο περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «χορευτική πανούκλα», που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο το 1518. Σε μια σκηνή κοντά στην αγορά αλόγων,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βασίζεται στη ζωή του Petrus Gonsalvus, ενός...

“Ξετρελάθηκε” 83χρονη γιαγιά! Πιλότησε αγωνιστικό μονοθέσιο και εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της

Η 83χρονη Bobbi Oxford εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της, πιλωτώντας αγωνιστικό μονοθέσιο στο Pikes Peak International Raceway, χάρη στην πρωτοβουλία "Wish of a Lifetime". Μεγαλωμένη...

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Στα κομμωτήρια της Κίνας, οι μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας την δυνατότητα πλυσίματος μαλλιών σε μόλις 13 λεπτά....

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Η αρχαία Μεσσηνία, ευνοημένη από τη γεωγραφία και το κλίμα της, αναδείχθηκε σε πλούσια αγροτική και γαστρονομική περιοχή, με σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και...

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια”...

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία για να εξηγήσει την ασυμφωνία στις μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος, γνωστή ως τάση Hubble. Σύμφωνα...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Lina Annab, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας ιερογλυφικής επιγραφής του Φαραώ Ραμσή Γ' στο Wadi Rum, η...

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του μοναδικού άνδρα που τρύπωσε στην περιοχή 51…Τι ανακάλυψε

Ο Τζέρι Φρίμαν, ανθρωπολόγος από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συγκλονιστική εμπειρία του από το 1996, όταν τρύπωσε στην απαγορευμένη περιοχή 51 στη Νεβάδα. Αρχικά, αναζητούσε...

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε...

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο την Κβαντική Διεμπλοκή

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ