Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αρχαία Ιατρική: Πώς θεράπευαν τον εαυτό τους οι Αρχαίοι Πολιτισμοί;

  • Οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Μεσοποτάμιοι, ανέπτυξαν πρώιμα ιατρικά συστήματα βασισμένα σε βότανα, χειρουργικές επεμβάσεις και διάγνωση, με σεβαστούς θεραπευτές όπως ο Imhotep και οι ιατροί του Κώδικα του Χαμουραμπί.
  • Η αρχαία κινεζική ιατρική, που περιλαμβάνει πρακτικές όπως ο βελονισμός και η χρήση φυτικών φαρμάκων, έχει ρίζες 2000 ετών και διατηρεί ακόμα μεγάλη σημασία στη σύγχρονη ιατρική.
  • Η αρχαία Ελλάδα θεωρείται θεμέλιο της ιατρικής, με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι προώθησαν μια ορθολογική προσέγγιση και έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Χωρίς κοινά φάρμακα, οι αρχαίοι άνθρωποι απειλούνταν ακόμη και από ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, και πολλοί πέθαιναν επειδή δεν μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί τιμούσαν πολύ τους θεραπευτές και τους σαμάνους τους. Συχνά, ήταν η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αλλά πώς ακριβώς αυτοθεραπεύονταν αυτοί οι πολιτισμοί;Η ανάγκη για θεραπεία και ιατρική ήταν πάντα παρούσα στους ανθρώπους, ακόμη και στην πιο μακρινή ιστορία τους. Η κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και των παθήσεων του, και η ανάγκη για θεραπεία του, ήταν επιτακτική ανάγκη στις πρώιμες κοινωνίες – καθώς η ζωή ήταν ένα πολύτιμο και εύθραυστο πράγμα. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα θεμέλια της ιατρικής, εξελισσόμενα βήμα-βήμα με όλες τις άλλες βασικές καινοτομίες της ανθρωπότητας. Από τα θεραπευτικά βότανα μέχρι τις ωμές χειρουργικές επεμβάσεις, οι αρχαίοι θεραπευτές προσπάθησαν να διατηρήσουν τη ζωή. Και με αυτόν τον τρόπο, χάραξαν ένα μονοπάτι για την εξέλιξη της ιατρικής .«Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μασήστε κομμάτια μούρου μαζί με μπύρα».
«Για να ανακουφίσετε τους πονοκεφάλους συνδυάστε το εσωτερικό ενός κρεμμυδιού, τον καρπό του δέντρου am, το natron, τους σπόρους σετσεφτ, τα μαγειρεμένα κόκαλα ενός ξιφία, το μαγειρεμένο κοκκινόψαρο, το μαγειρεμένο κρανίο καραβίδας, το μέλι και την αλοιφή άμπρας. Εφαρμόστε στο κεφάλι για τέσσερις ημέρες.»Το πόσο νωρίς στην ιστορία οι Αιγύπτιοι αντιλήφθηκαν την ιατρική και τη θεραπεία αποδεικνύεται από τον διάσημο γιατρό τους, Imhotep . Έζησε γύρω στο 2600 π.Χ. και ήταν ο κύριος σύμβουλος του Φαραώ Djoser. Τον θυμούνται ως πολύ σοφό θεραπευτή, ήταν γνωστός για τη χρήση ποικίλων θεραπειών για τη θεραπεία ασθενών, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων, βοτανικών θεραπειών και ξορκιών . Ήταν τόσο σεβαστός που ακόμη και χίλια χρόνια μετά τον θάνατό του, θεοποιήθηκε και θεωρήθηκε ως ο Θεός της ιατρικής.Μερικές από τις παλαιότερες γνωστές ιατρικές πρακτικές εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία, ήδη από το 3000 π.Χ. Ένας από τους παλαιότερους νομικούς κώδικες του κόσμου, ο Κώδικας του Χαμουραμπί , γραμμένος τον περ. 1754 π.Χ., αναφέρει την ύπαρξη ιατρών, στους οποίους ανατίθενται ορισμένες αρμοδιότητες και αμοιβές. Αυτό υποδηλώνει τη σημασία των θεραπευτών στην κοινωνία της Μεσοποταμίας. Αλλά αντίθετα με τις πρακτικές των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι γιατροί της Μεσοποταμίας βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη διάγνωση και την πρόγνωση.Ένα από τα παλαιότερα ιατρικά συστήματα που εφαρμόζονται συνεχώς στην ιστορία είναι η αρχαία κινεζική ιατρική. Οι ρίζες του εντοπίζονται εδώ και 2000 χρόνια. Το Huangdi Neijing (The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine) , γραμμένο γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ., θεωρείται το θεμελιώδες κείμενο της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Περιγράφοντας τις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, το κείμενο εξηγεί ότι οι Κινέζοι έβλεπαν την υγεία ως μια ισορροπία μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων του γιν και του γιανγκ , καθώς και την ομαλή ροή του τσι (ενέργειας ζωής) σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Αλλά χωρίς αμφιβολία, μια από τις εμβληματικές πτυχές της αρχαίας κινεζικής ιατρικής, που δείχνει ξεκάθαρα πόσο προηγμένος ήταν αυτός ο πολιτισμός για την εποχή του, είναι ο βελονισμός . Αυτή είναι η πρακτική που περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της ροής του qi και αποκαθιστά την ισορροπία στον ασθενή. Ακόμη και αιώνες μετά την εφεύρεσή του, ο βελονισμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως μέθοδος για την ανακούφιση από το στρες, τον πόνο και τις χρόνιες παθήσεις.

Αλλά οι Κινέζοι δεν ήταν μόνο κύριοι του βελονισμού. Ήταν γνωστοί για τις γνώσεις τους στα φυτικά φάρμακα και χρησιμοποίησαν μια απίστευτη ποσότητα φυτών από το περιβάλλον τους για τη θεραπεία ασθενών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κείμενα αυτής της περιόδου είναι το Shennong Bencao Jing (The Divine Farmer’s Materia Medica) , το οποίο απαριθμεί εκατοντάδες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή. Τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη κινεζική ιατρική. Για παράδειγμα, το τζίνσενγκ, το οποίο είναι πολύ γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και των επιπέδων ενέργειας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η χρήση του φυτού ephedra (ma huang), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα φάρμακα για το άσθμα.

Η αντίληψη των Ελλήνων: Αιώνες μπροστά από τους άλλους

Η αρχαία Ελλάδα πιστώνεται ότι έθεσε τα θεμέλια της ιατρικής. Μερικοί από τους πιο αξιόλογους γιατρούς στην ιστορία ανήκαν σε αυτούς τους πολιτισμούς, όπως ο Γαληνός και ο Ιπποκράτης. Ο τελευταίος, ζώντας από γ. 460 έως 370 π.Χ., θεωρείται ο «πατέρας της ιατρικής» και ο πιο ικανός γιατρός του αρχαίου κόσμου.

Ο Ιπποκράτης απέρριψε την ιδέα ότι οι ασθένειες προκλήθηκαν από την οργή των θεών ή ότι οι δαίμονες κατοικούσαν σε ανθρώπινα σώματα και προκαλούσαν ασθένειες. Αντίθετα, υποστήριξε μια ορθολογική προσέγγιση της ιατρικής και στήριξε τις μελέτες του στην προσεκτική παρατήρηση του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, πίστευε ότι οι ασθένειες προκαλούνται από ανισορροπίες στους «τέσσερις χυμούς του σώματος», δηλαδή το αίμα, το φλέγμα, τη μαύρη χολή και την κίτρινη χολή . Ο όρκος του Ιπποκράτη, ο οποίος σκιαγραφεί τις ηθικές ευθύνες των γιατρών και που πρέπει να αναλάβουν όλοι οι σημερινοί γιατροί, φέρει το όνομά του και πιθανόν να έχει γραφτεί και από τον ίδιο.

Ένας άλλος σπουδαίος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας που έζησε στη Ρώμη ήταν ο Γαληνός (129-216 μ.Χ.), ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους ιατρικούς στοχαστές της εποχής του. Συνέταξε εκτενή γραπτά για τη χειρουργική, τη φαρμακολογία και την ανατομία, δείχνοντας εντυπωσιακή εξοικείωση με τον ανθρώπινο οργανισμό που κυριάρχησε στη δυτική ιατρική σκέψη για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ο Κλαύδιος Γαληνός γεννήθηκε στην Πέργαμο (σημερινή Τουρκία) από Έλληνες γονείς. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλα μέρη της Μικράς Ασίας και επέστρεψε στην πατρίδα του για να γίνει αρχιατρός στη σχολή μονομάχων στην Πέργαμο, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία τραυμάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 160 μ.Χ., ο Γαληνός μετακόμισε στη Ρώμη για να εργαστεί και, με εξαίρεση μια σύντομη επιστροφή στην Πέργαμο, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα. Έγινε γιατρός του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και αργότερα θα υπηρετήσει στον ίδιο ρόλο στους διαδόχους του Αυρήλιου, Κόμμοδο και Σεπτίμιο Σεβήρο.

Ο Γαληνός ήταν ο εμπνευστής της πειραματικής μεθόδου στην ιατρική έρευνα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έκανε ανατομίες στα ζώα στην προσπάθειά του να καταλάβει πώς λειτουργεί το σώμα. Μερικές από τις ανατομικές και φυσιολογικές του παρατηρήσεις ήταν ακριβείς – για παράδειγμα, απέδειξε ότι σχηματίστηκαν ούρα στο νεφρό (σε αντίθεση με την ουροδόχο κύστη που ήταν κοινή πεποίθηση). Η πιο σημαντική ανακάλυψή του ήταν ότι οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ηττήθηκε στο Λονδίνο η “πολυπρόσωπη” Εθνική ομάδα

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας υπέστη την πρώτη...

Το Μιλάνο διοργάνωσε… γιορτή με προσκεκλημένη την Μακάμπι

Το Μιλάνο νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με σκορ...

Πάτρα: Αναβιώνουν το «Δέντρο των Ξωτικών» και το «Μαγικό Τσίρκο των Χριστουγέννων»

Το «Δέντρο των Ξωτικών» και το «Μαγικό Τσίρκο των...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απίστευτη: Κινέζα αναζητούσε τον δολοφόνο του αδερφού της για 27 χρόνια – Πώς επιβεβαίωσε την ταυτότητά του! βίντεο

Η Li Haiyu αναζητούσε τον δολοφόνο του αδερφού της, Li Huanping, για 27 χρόνια, μετά την απαγωγή και δολοφονία του το 1992, που κατέληξε...

Εκπληκτική ανακάλυψη: Δακτυλικά αποτυπώματα 2.200 ετών βρέθηκαν σε ταφικό θάλαμο στην Καππαδοκία

Ανακαλύφθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα 2.200 ετών σε ταφικό θάλαμο στην Καππαδοκία, πιθανώς του πρωτομάστορα που τον κατασκεύασε.Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο Karayazı Höyük, αποτελώντας την πρώτη...

Δεν έχει ξαναγίνει: Ντύνονταν αρκούδες…και χάραζαν αυτοκίνητα για να εισπράξουν αποζημιώσεις! Βίντεο

Τέσσερα άτομα στη Νότια Καλιφόρνια συνελήφθησαν για ασφαλιστική απάτη, ισχυριζόμενοι ότι τα αυτοκίνητά τους υπέστησαν ζημιές από αρκούδα, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν άτομο...

Προσπάθησε να κλέψει ηλεκτρικό ποδήλατο, αλλά τελικά την πάτησε! vid

Ένας άνδρας στη Μόσχα προσπάθησε να κλέψει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.Δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να το χειριστεί σωστά.Η απόπειρα κλοπής κατέληξε σε αποτυχία...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε τα σπάνια δέντρα με το όνομα “Αίμα του Δράκου” στη νήσο Σοκότρα της Υεμένης

Στη νήσο Σοκότρα της Υεμένης, το 37% των φυτών είναι ενδημικά και δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.Τα δέντρα με την ονομασία “αίμα του...

White Friday: Οι χιονοστιβάδες που έθαψαν χιλιάδες στρατιώτες στις Άλπεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 13 Δεκεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια σειρά από χιονοστιβάδες στις Άλπεις, που προκλήθηκαν και από πυρά κανονιού, σκότωσαν...

Τσαρλς Μάνσον: Αποκαλύψεις για τον πιο διαβόητο εγκληματία των ΗΠΑ

Ο Τσαρλς Μάνσον παραδέχεται σε ηχογράφηση ότι συμμετείχε σε πρόσθετους φόνους στο Μεξικό πριν από τα γνωστά εγκλήματα της Οικογένειας Μάνσον στη δεκαετία του...

Γκαβόχελο: Το σπάνιο είδος ψαριού που μοιάζει με σκουλήκι και ζει στα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας

Το Γκαβόχελο (Caspiomyzon hellenicus) είναι ένα σπάνιο ψάρι που μοιάζει με σκουλήκι και ζει στο βυθό των ποταμών της Βόρειας Ελλάδας, θεωρείται κρισίμως κινδυνεύον...

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο: «Είναι ορατό από το διάστημα»! Δείτε πού βρίσκεται

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά των Νησιών Σολομώντα, και αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικρούς πολύποδες.Το κοράλλι έχει διαστάσεις...

Δεύτερη ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τις θεάσεις UFO!

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη δεύτερη ακρόαση για τα μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα (UFO), με τίτλο "Unidentified Anomalous Phenomena: Exposing the Truth".Οι εκπρόσωποι...