Σχεδιάζουν το πρώτο…Google maps του Γαλαξία μας

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η ομάδα "mw-atlas" θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο άτλαντα του Γαλαξία, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επαναστατήσει την κατανόηση του Σύμπαντος και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αστέρων και άλλων στοιχείων του Γαλαξία.
  • Το έργο, που θα αρχίσει το 2025 και θα διαρκέσει 6 χρόνια, θα βοηθήσει στην κατανόηση σημαντικών επιστημονικών ερωτημάτων, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η δημιουργία του Σύμπαντος, μέσω της τρισδιάστατης χαρτογράφησης.
  • Η έρευνα θα συνδυαστεί με το έργο PASIPHAE, που στοχεύει στη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών και πολλών ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Για το φιλόδοξο αυτό έργο η ομάδα θα λάβει επιχορήγηση Synergy Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Το έργο με την ονομασία «mw-atlas» και συνολικό προϋπολογισμό δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου, ολοκληρωμένου άτλαντα του Γαλαξία μας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε και κατανοούμε το Σύμπαν.

Συνεπικεφαλής της ομάδας είναι η Βασιλική Παυλίδου, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο δρ Τόρστεν Ένσλιν από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία και ο καθηγητής Φίλιπ Μερτς από το Πανεπιστήμιο RWTH του ‘Ααχεν στη Γερμανία.

«Η διαφορά που έχει κάνει το Google Maps στη ζωή μας είναι ότι δεν μας λέει μόνο πού είναι οι δρόμοι, αλλά και πού είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, το μετρό, η στάση του λεωφορείου. Έτσι, σε οποιαδήποτε ξένη πόλη και να πας, ξέρεις και τις τοποθεσίες των στοιχείων, αλλά και τους τρόπους που αλληλοσυνδέονται δυναμικά, δηλαδή τις λειτουργικές διασυνδέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία. Αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία μας: όχι μόνο να πούμε πού βρίσκεται το καθετί, πού είναι τα αστέρια στον τρισδιάστατο χώρο, η σκόνη, το αέριο, η σκοτεινή ύλη, αλλά και με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν αυτά μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του θα μας πει κατά κάποιον τρόπο τον μεταβολισμό του Γαλαξία: πώς δημιουργούνται τα άστρα και οι πλανήτες, πού μπορεί να δημιουργηθεί η ζωή, ποια μπορεί να είναι η φύση της σκοτεινής ύλης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παυλίδου.

Μεγάλη καινοτομία του άτλαντα θα αποτελέσει η τρισδιάστατη φυσιογνωμία του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Μερτς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Σωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του RWTH, «ο Γαλαξίας μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Περιέχει σκοτεινή ύλη, αστέρια, αέρια, σκόνη, κοσμικές ακτίνες, μαγνητικά πεδία, τυρβώδεις ταχύτητες, τα οποία αλληλεπιδρούν μέσω ενός δικτύου φυσικών διεργασιών. Αν και οι φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών περιπλέκουν την ανακατασκευή, αποτελούν το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την τρίτη διάσταση για τον άτλαντα».

Η κ. Παυλίδου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην αστρονομία όλες μας οι παρατηρήσεις είναι δισδιάστατες προβολές. Δεν έχουμε καθόλου την αίσθηση του βάθους. Μόνο την τελευταία δεκαετία άρχισε αυτό πραγματικά να αλλάζει με την μέτρηση από την ευρωπαϊκή αποστολή GAIA των αποστάσεων ενός δισεκατομμυρίου άστρων. ‘Αρα, λοιπόν, τα άστρα είναι αυτό το στοιχείο μέσα στον Γαλαξία, με τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε βάθος, αποστάσεις. Όλες οι άλλες μας παρατηρήσεις είναι στις δύο διαστάσεις, είναι δηλαδή προβολές σε μία οθόνη χωρίς βάθος».

«Με το άνοιγμα του βάθους για τα αστέρια», συνεχίζει η ίδια, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τις φυσικές διεργασίες, ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία του βάθους από τα άστρα, όπου την μετράμε κατευθείαν, στα άλλα στοιχεία του Γαλαξία. Αυτό είναι τόσο αδιανόητα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ώστε για ένα σωρό προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην αιχμή της έρευνας της Αστροφυσικής μόνον έμμεσα, μπορούμε πλέον άμεσα, αν έχουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη, να διαβάσουμε τη λύση».

Πολλά είναι τα ανοιχτά ερωτήματα που οι ερευνητές ελπίζουν να απαντήσουν μέσα από τη δημιουργία του άτλαντα, αλλά δεσπόζουσα θέση κατέχουν η δημιουργία του Σύμπαντος και η φύση της σκοτεινής ύλης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του έργου και επικεφαλής της ομάδας Θεωρίας Πληροφορίας Πεδίων στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck, δρ Τόρστεν Ένσλιν, «ο Γαλαξίας μας είναι ένα πέπλο μέσα από το οποίο παρατηρούμε το μακρινό Σύμπαν και επομένως πρέπει να γίνει κατανοητός προκειμένου να μπορέσουμε να “καθαρίσουμε” τις παρατηρήσεις μας από τον θόρυβο που προξενεί».

«Μόνο αν γνωρίζουμε ακριβώς την τρισδιάστατη δομή του Γαλαξία, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι έρχεται από το νεαρό Σύμπαν και τι έρχεται από τον Γαλαξία και να δούμε αν υπάρχει αποτύπωμα των πρώτων στιγμών, της πρώτης πληθωριστικής διαστολής που έγινε στα πρώτα δισεκατομμύριοστά του δισεκατομμύριοστού του πρώτου δευτερολέπτου της ζωής του Σύμπαντος», περιγράφει από την πλευρά της η κ. Παυλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης η κ. Παυλίδου επισημαίνει ότι «κάνοντας την τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των στοιχείων του Γαλαξία και κυρίως του βαρυτικού πεδίου του, θα μπορέσουμε να έχουμε μια κατεύθυνση προς τα πού πρέπει να ψάξουμε καινούρια σωμάτια σκοτεινής ύλης, ανάλογα με το αν είναι μικρής ή μεγάλης μάζας».

Το έργο «mw-atlas» θα αρχίσει το 2025 και θα υλοποιείται για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ενδιάμεσα αποτελέσματα ανά δύο χρόνια θα μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες αστροφυσικές ερωτήσεις.

Καθώς το εγχείρημα της δημιουργίας του άτλαντα είναι τεράστιο και η τρισδιάστατη ανακατασκευή αστρονομικών δεδομένων εξαιρετικά περίπλοκη, οι ερευνητές έχουν θέσει ως στόχο τους οι αλγόριθμοι που θα αναπτύξουν για το πρότζεκτ αυτό να μεταφερθούν και σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική απεικόνιση, η παρακολούθηση του κλίματος της Γης και η ανάλυση βιομηχανικών δεδομένων.

Η σύνδεση με το έργο PASIPHAE

Το έργο συνδέεται με ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που «τρέχει» το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ με παλαιότερη χρηματοδότηση του ERC. Πρόκειται για το έργο PASIPHAE με στόχο τη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή «θορύβου» για τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή το πορτρέτο του «βρεφικού» Σύμπαντος. Και το PASIPHAE θα αρχίσει μέσα στο 2025 και θα περιλαμβάνει δίδυμα πρωτοποριακά όργανα (πολωσίμετρα), που κατασκευάζονται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ειδικά για το πρόγραμμα στο εργαστήριο του Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) της Ινδίας. Τα δύο πολωσίμετρα θα τοποθετηθούν στη Νότιο Αφρική και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη.

Εταίροι του PASIPHAE είναι το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Caltech, το IUCAA, το Astronomical Observatory της Νοτίου Αφρικής και το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία. Επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ΙΤΕ, Κώστας Τάσσης.

Τα Synergy Grants του 2024

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση του 2024 για τα «ERC Synergy Grants» διακρίθηκαν, εκτός από το «mw-atlas», άλλα 56 ερευνητικά έργα. Τα 57 έργα θα λάβουν συνολικά 571 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο περίπλοκα επιστημονικά προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Οι επιχορηγήσεις που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Horizon Europe».

Στα διακριθέντα έργα συμμετέχουν 201 ερευνητές που θα τα υλοποιήσουν σε 184 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 χώρες όλης της Ευρώπης και πέρα από αυτήν. Είκοσι δύο από τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν ερευνητή με έδρα εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία και για πρώτη φορά τη Δημοκρατία της Κορέας). Σχεδόν το 32% των ερευνητών που συμμετέχουν στα 57 έργα είναι γυναίκες και αυτό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Έξι ερευνητικές ομάδες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από γυναίκες ερευνήτριες.

Μαρία Κουζινοπούλου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ουκρανία: Τερματίστηκε η πασχαλινή εκεχειρία 30 ωρών – Το Κρεμλίνο αρνείται παράταση παρά τις πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υεμένη: Οι Χούθι καταγγέλλουν 12 νεκρούς από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σανάα – ΒΙΝΤΕΟ

Λίβανος: Ατύχημα για τον μαρωνίτη πατριάρχη Μπεσάρα Ράχι – Υπέστη κάταγμα ισχίου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας

H νέα καινοτομία της Kia που μεταμορφώνει τα τοπία σε μουσική

Αποκαλύφθηκαν οι εντυπωσιακές πρώτες εικόνες του BYD Yangwang U8L

Τραμπ: Προσδοκά “εντός της εβδομάδας” συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – “Να οικοδομήσουν ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ”

Mίλαν – Αταλάντα 0-1: Βυθίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια οι «ροσονέρι»

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπιλμπάο 1-0: Το εκρηκτικό σουτ του Βαλβέρδε χάρισε τη νίκη στους Μαδριλένους

Κινέζος κατέστρεψε Xiaomi SU7, αμέσως απέκτησε καινούργιο

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από το καταστροφικό φαινόμενο στην Οκλαχόμα – Συναγερμός για πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους

Grand Hotel: Ο Πέτρος “ζεματίζει” την Αλίκη με καυτό τσάι και εκδιώκεται από το ξενοδοχείο

Μαυρίκιος Μαυρικίου: «Η ανάσα μου κόπηκε, τα χέρια μου έτρεμαν» – Συγκλονίζει με αποκαλύψεις για το βράδυ της Ανάστασης

Αργολίδα: Φλόγες τύλιξαν τον Ιούδα στο Τολό

Βίντεο: Αγριογούρουνα εισβάλλουν σε κεντρική λεωφόρο τουρκικής πόλης

Πρώτο Πάσχα μαζί για την Ευριπίδου και τον Μιχόπουλο: Αποκάλυψη του εξωτικού προορισμού τους

00:00 / 00:00

Drone εναντίον Formula 1! Ποιος θριάμβευσε στην επική μονομαχία

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο Max Verstappen, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, αγωνίζεται γύρω από την πίστα Silverstone με ένα προηγμένο drone...

Τα μυστικά τεστ εγκυμοσύνης στην Αρχαία Ελλάδα – Το εκπληκτικό σκεύασμα που συνταγογραφούσε...

Το άρθρο εξερευνά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα και άλλους πολιτισμούς για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, πριν την ανάπτυξη σύγχρονων τεστ. Αναφέρεται...

Προϊστορικό μυρμήγκι αποκαλύφθηκε σε κεχριμπάρι για 16 εκατομμ. χρόνια με εκπληκτική τεχνική καμουφλάζ!

Ένα προϊστορικό μυρμήγκι ηλικίας 16 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε σε κεχριμπάρι από τη Δομινικανή Δημοκρατία, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα μυστικά της εξέλιξης των...

Φρανκ Ταβάρες: Παρίστανε την καλόγρια επί 22 χρόνια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα ενώ ήταν… άνδρας

Ο Φρανκ Ταβάρες, ένας άνδρας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, κατάφερε να ζήσει ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα για 22 χρόνια, ξεκινώντας από...

Η ball girl με σύνδρομο Down σπάει τα στερεότυπα στο Barcelona Open

Η Alessandra Bonomi έγινε η πρώτη ball girl με σύνδρομο Down που εργάστηκε ανεξάρτητα σε αγώνα ATP Tour, κατά τη διάρκεια του Barcelona Open. Η...

Συγκλονιστικό: Γυναίκα που οσφραίνεται το Πάρκινσον πυροδοτεί επαναστατική ιατρική ανακάλυψη

Η Milne, μια πρώην νοσοκόμα με την ικανότητα της υπεροσμίας, ανακάλυψε ότι μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω ενός ιδιαίτερου αρώματος. Η...

Η Βρετανία δημιούργησε «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drone

Η Βρετανία παρουσίασε ένα νέο «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones, με το Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι το σύστημα RF DEW κατέρριψε πάνω από...

Τεχνητή Νοημοσύνη κυριάρχησε σε ιταλική εφημερίδα επί ένα μήνα: Τα όρια που αποκαλύφθηκαν

Η ιταλική εφημερίδα Il Foglio πειραματίστηκε για έναν μήνα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία του περιεχομένου της, δημοσιεύοντας 22 άρθρα...

Τζέιμς Ρούπερτ: Το αιματηρό Πάσχα του 1975 όταν εξόντωσε 11 μέλη της οικογένειάς...

Το άρθρο αναφέρεται στην αιματηρή σφαγή που διέπραξε ο Τζέιμς Ρούπερτ το Πάσχα του 1975, όταν εκτέλεσε 11 μέλη της οικογένειάς του μέσα σε...

Βίντεο: Ανακαλύψτε πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι θρυλικοί Έλληνες σταρ της δεκαετίας του...

Το βίντεο από τα αρχεία της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πασχαλινές παραδόσεις των διάσημων Ελλήνων σταρ της δεκαετίας του '70, αποτυπώνοντας μια εποχή όπου οι...

Τα μυστικά των απόκρυφων υπόγειων πόλεων: Θρύλοι και αλήθειες

Το άρθρο εξερευνά τους θρύλους και τις αλήθειες γύρω από υπόγειες πόλεις και δίκτυα που αναφέρονται σε μυθολογίες και θρησκείες παγκοσμίως. Από την Αγκάρτα...

Κινέζοι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για τα ταχύτερα υποβρύχια στον κόσμο με λέιζερ

Κινέζοι επιστήμονες από το Harbin Engineering University παρουσίασαν μια επαναστατική τεχνολογία πρόωσης υποβρυχίων, που χρησιμοποιεί λέιζερ για να επιτύχει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και stealth. Το...

Σοκαριστική ανακάλυψη στο Βέλγιο: Αποκαλύφθηκε τοίχος από ανθρώπινα οστά κάτω από καθεδρικό ναό

Αρχαιολόγοι στη Γάνδη του Βελγίου ανακάλυψαν έναν τοίχο κατασκευασμένο από ανθρώπινα οστά κάτω από τον καθεδρικό ναό του Saint Bavo. Η δομή, που χρονολογείται...

Γιαγιά τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση…εξαιτίας παντόφλας στην εγγονή!

Μια 80χρονη γυναίκα στην Τουρκία, η Asiye Kaytan, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση επειδή χτύπησε την 18χρονη εγγονή της, Vural, με μια παντόφλα κατά...

Η συγκλονιστική ανακάλυψη για τη σχέση σκιάς και φωτός, vid

Η ανακάλυψη σχετικά με τη σχέση σκιάς και φωτός αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα από πολλούς. Το άρθρο ενθαρρύνει τους αναγνώστες...

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα: Το αστυνομικό τέχνασμα που ξεσκέπασε μία φρικτή δολοφονία

Στις 15 Απριλίου 1968, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Χαρίση Πάντου, του οποίου η εξαφάνιση αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματική μετανάστευση. Η κουνιάδα...

Η αινιγματική κληρονομιά του Τουταγχαμών – Τα μυστικά πίσω από τους σαρκοφάγους

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μούμια του Τουταγχαμών και άλλες αρχαίες μούμιες, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα που συνδέονται με την...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Ο θρυλικός μπακάλης Βασίλειος Έξαρχος από την Κόνιτσα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800 στα Πιθαράδικα της Αθήνας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία της...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Ιωάννα Τούνη – Σάλος με το βίντεο όπου διασκεδάζει σε μπαρ λίγο πριν την...

Η Ιωάννα Τούνη προκάλεσε αντιδράσεις με ένα βίντεο που...

Πόπη Μαλλιωτάκη: Αποκαλυπτική φωτογραφία με τον Ντένις Παπαχριστοδούλου και τον γιο της, Βασίλη Λαζαρίδη

Η Πόπη Μαλλιωτάκη δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφία στα...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ