- Ανακαλύφθηκαν αρχαίες σφραγίδες κυλίνδρων, που χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια, και οι οποίες συνδέονται με την πρώιμη σφηνοειδή γραφή που εμφανίστηκε γύρω στο 3000 π.Χ. στο Ουρούκ, μια σημαντική πόλη της Μεσοποταμίας.
- Οι σφραγίδες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως για διοικητικούς σκοπούς, βοήθησαν στην καταγραφή αγαθών και συναλλαγών, υποδεικνύοντας τη μετάβαση από συμβολικές αναπαραστάσεις σε ένα δομημένο σύστημα γραφής.
- Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα σύμβολα στις σφραγίδες εξελίχθηκαν σε γραπτά σημεία, αναδεικνύοντας τη σύνδεση μεταξύ των διοικητικών λειτουργιών και της ανάπτυξης της γραφής στη Μεσοποταμία, καθώς οι κοινωνίες γίνονταν πιο περίπλοκες.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity , αποκαλύπτει συνδέσεις μεταξύ των εικόνων που είναι χαραγμένες σε αυτές τις σφραγίδες -κάποιες χρονολογούνται πριν από περίπου 6.000 χρόνια- και των πρωτο-σφηνοειδών σημείων που εμφανίστηκαν γύρω στο 3000 π.Χ. στο Ουρούκ, μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές πόλεις της Μεσοποταμίας.
Αυτές οι κυλινδρικές σφραγίδες ήταν μικρά πέτρινα αντικείμενα με περίπλοκα σκαλίσματα, λαξευμένα πάνω σε πήλινες πλάκες για να αφήσουν το αποτύπωμά τους. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για διοικητικούς σκοπούς σε μια κοινωνία που γινόταν όλο και πιο περίπλοκη, λόγω της επέκτασης του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής και της κλωστοϋφαντουργίας.
Με τη δημιουργία συμβόλων που θα μπορούσαν να αναπαραχθούν σε επιγραφές, αυτές οι σφραγίδες βοήθησαν στην καταγραφή αρχείων αγαθών και συναλλαγών, διασφαλίζοντας λογιστική ακρίβεια και οργάνωση.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία των σφραγίδων στη μετάβαση από τις συμβολικές αναπαραστάσεις στην πρώιμη γραφή. Η πρωτο- σφηνοειδής γραφή, μια από τις παλαιότερες γνωστές μορφές γραπτού λόγου, εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή του Ουρούκ .
Αυτή η αρχαία μορφή γραφής, που εμφανίστηκε γύρω στην τέταρτη χιλιετία π.Χ., ήταν ένα εικονογραφικό σύστημα με περισσότερα από χίλια σσύμβολα . Ενώ πολλά από αυτά τα σύμβολα παραμένουν άγνωστα, οι ομοιότητες μεταξύ των αποτυπωμάτων της σφραγίδας και των πρωτο- σφηνοειδών συμβόλων υποδηλώνουν μια κοινή προέλευση ή εξέλιξη, με σύμβολα να μετατρέπονται σε γραπτά σημεία με την πάροδο του χρόνου.
Η καθηγήτρια Silvia Ferrara, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, περιγράφει αυτή τη μετάβαση ως μια κρίσιμη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία , που σηματοδοτεί μια μετάβαση από τον προϊστορικό συμβολισμό σε ένα δομημένο σύστημα γραφής. Η Ferrara και η ομάδα της έχουν εντοπίσει πολλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε αυτές τις σφραγίδες, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων που σχετίζονται με τη μεταφορά αγαθών όπως υφάσματα και αγγεία. Αυτά τα ίδια θέματα εμφανίζονται σε πρώιμα πρωτο- σφηνοειδή σημεία, υποδεικνύοντας ότι τα σύμβολα στις σφραγίδες μπορεί να ενέπνευσαν ή να συνέβαλαν άμεσα στο σύστημα της πρωτο- σφηνοειδής γραφής.
Αυτή η σύνδεση προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το ιστορικό πλαίσιο και τη σταδιακή ανάπτυξη της γραφής στη Μεσοποταμία . Οι σφραγίδες κυλίνδρων δεν ήταν απλώς διακοσμητικές, αλλά εξυπηρετούσαν λειτουργικούς και διοικητικούς ρόλους στη διαχείριση των αγαθών και στη διατήρηση του ελέγχου στις οικονομικές συναλλαγές. Καθώς οι κοινωνίες της Μεσοποταμίας μεγάλωναν, η ανάγκη για πιο εξελιγμένους μηχανισμούς τήρησης αρχείων έγινε ουσιαστική, και η μετάβαση από τις σφραγίδες στην πρωτο- σφηνοειδή γραφή αντανακλά αυτή την κοινωνική αλλαγή.
Η συστηματική σύγκριση της ερευνητικής ομάδας μοτίβων σφραγίδων με πρωτο- σφηνοειδή σημάδια παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην ιδέα ότι αυτά τα σύμβολα εξελίχθηκαν από συγκεκριμένες διοικητικές λειτουργίες σε ένα δομημένο σύστημα γραφής . Όπως σημειώνουν οι συν-ερευνητές Kathryn Kelley και Mattia Cartolano, η παρακολούθηση της εξέλιξης αυτών των εικόνων σε πρωτο- σφηνοειδή σημεία αποκαλύπτει μια σειρά συμβολικής αναπαράστασης που εξελίχθηκε παράλληλα με την πρώιμη αστική και οικονομική ανάπτυξη της Μεσοποταμίας.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay