- Ανασκαφές στην αρχαία πόλη Τριμιθής, Αίγυπτος, αποκάλυψαν ερείπια πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας τύπου «βασιλικής», που χτίστηκε τον 4ο αιώνα υπό την αιγίδα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
- Η ανακάλυψη περιλαμβάνει έναν «λευκό πίνακα» με ελληνικούς ποιητικούς στίχους, πιθανόν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, που υποδεικνύει τη διδασκαλία στην εκκλησία.
- Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν 17 σκελετοί, οι οποίοι ενδέχεται να σχετίζονται με τον πληθυσμό της περιοχής κατά την ύστερη αρχαιότητα.
Τα ερείπια του θρησκευτικού οικοδομήματος αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Τριμιθής, μιας κάποτε ακμάζουσας αρχαίας πόλης κοντά στο δυτικό άκρο της όασης Dakhla στη δυτική έρημο της Αιγύπτου—μέρος της ευρύτερης Σαχάρας.Όμως το είδος της εκκλησίας που βρέθηκε στην Τριμιθή, που είναι τύπου «βασιλικής», άρχισε να χτίζεται μόλις στις αρχές του 4ου αιώνα με τη βασιλεία (και την αιγίδα) του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου,Η καλυμμένη με τρούλο αίθουσα υποδοχής, η έπαυλη πολύ πιθανόν να ανήκε σε έναν επιχειρηματία-επίσημο που παρομοιάζεται με «δήμαρχο» της ύστερης αρχαιότητας στην Τριμιθή.
Αργότερα ενσωμάτωσε στην έπαυλη έναν «λευκό πίνακα» με ελληνικούς ποιητικούς στίχους που είναι ακόμη ευανάγνωστοι από τους αρχαιολόγους ως πρότυπο του δασκάλου που δίδασκε, κάτι σαν τάξη.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay