- Ανακαλύφθηκαν 3.250 ετών χαραγμένα οστά και κοχύλια χελώνας από την αρχαία Κίνα, που χρησιμοποιήθηκαν για μαντεία και προφητείες, υποδεικνύοντας την ανάπτυξη της γραφής στην περιοχή.
- Τα οστά προέρχονται από την ύστερη δυναστεία Σανγκ (1250-1050 π.Χ.), με περισσότερες από 100.000 επιγραφές που περιλαμβάνουν περίπου 5.000 χαρακτήρες, πολλοί από τους οποίους παραμένουν σε χρήση σήμερα.
- Τα οστά και τα κοχύλια χρησιμοποιήθηκαν συχνά για παραδοσιακή ιατρική και ανασκάφηκαν από αγρότες, με αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν επίσης προγενέστερα δείγματα μαντείας που χρονολογούνται έως και 8.600 χρόνια πριν.
Αυτά τα λείψανα 13.000 χρόνια υποδηλώνουν την ανάπτυξη της γραφής στην αρχαία Κίνα.
Χρονολογούνται από την ύστερη δυναστεία Σανγκ, (περίπου 1250 π.Χ. έως περίπου 1050 π.Χ.), αν και η δυναστεία των Σανγκ της Εποχής του Χαλκού κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κίνας από περίπου το 1600 π.Χ..
Σύμφωνα με Κινέζους μελετητές , αντικείμενα από οστά του μαντείου ανασκάφηκαν συχνά από μεταγενέστερους αγρότες στις πρώην περιοχές της Σανγκ , και πολλά εκτάφηκαν κατά τη διάρκεια τελετών ταφής στην πρώην πρωτεύουσα Σανγκ, Ανγιάνγκ, στην επαρχία Χενάν της Κίνας.
Τον 19ο αιώνα, οι χωρικοί κοντά στο Anyang ανακάλυψαν οστά του μαντείου που νόμιζαν ότι ήταν «κόκαλα δράκου» και μεγάλοι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν για την παραδοσιακή ιατρική μέχρι να γίνουν πολύτιμα για τους αντικέρ.
Τα οστά του μαντείου κατασκευάζονταν συχνά από όστρακα χελώνας και από ωμοπλάτες βοδιών. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , ένας μάντης σκάλιζε μια ερώτηση στο κόκκαλο με ένα αιχμηρό εργαλείο και στη συνέχεια τη ζέστανε μέχρι να ραγίσει. Τότε ισχυρίζονταν ότι ερμήνευαν τις ρωγμές.
Τα οστά και τα κοχύλια επαναχρησιμοποιήθηκαν έως ότου δεν υπήρχε άλλος χώρος και έτσι είναι γνωστές περισσότερες από 100.000 επιγραφές.
Τα σωζόμενα οστά του μαντείου είναι η αρχαιότερη μορφή κινεζικής γραφής . Πολλοί από τους περίπου 5.000 χαρακτήρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα κινέζικα (ορισμένες εκδόσεις των κινεζικών αναγνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες γραπτούς χαρακτήρες), αν και ορισμένοι χαρακτήρες εξακολουθούν να μην είναι καλά κατανοητοί. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε μαντεία για το βασιλικό οίκο Σανγκ και οι μελετητές τα χρησιμοποίησαν για να χαράξουν τη βασιλική γενεαλογία του Σανγκ.
Έχουν επίσης βρεθεί οστά του μαντείου που προηγούνται της δυναστείας των Σανγκ και το 2003, ορισμένοι αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν βρει “νεολιθικά οστά μαντείου” έως και πριν από 8.600 χρόνια .
Οι πρώτες αναφορές υποστήριζαν ότι ορισμένοι από τους χαρακτήρες τους ήταν ίδιοι με τους χαρακτήρες του Shang. Αλλά άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι ήταν απίθανο οι χαρακτήρες του Σανγκ να χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay