- Η απόδοση των χιμπατζήδων σε εργασίες υπολογιστή επηρεάζεται από την παρουσία ανθρώπων που παρακολουθούν, κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές.
- Η επίδραση του κοινού στην απόδοση των χιμπατζήδων υποδηλώνει ότι η σχέση αυτή είναι πιο σύνθετη από ό,τι αναμενόταν, με πιθανές επιρροές ανάλογα με τη δυσκολία του έργου.
- Οι επιστήμονες προτείνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν την εξέλιξη του «φαινομένου ακροατηρίου» και τη σημασία του σε κοινωνικά είδη, περιλαμβανομένων των ανθρώπων.
Η απόδοση των χιμπατζήδων σε εργασίες υπολογιστή φαίνεται να επηρεάζεται από τον αριθμό των ανθρώπων που παρακολουθούν,Ως προς τον συγκεκριμένο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτές τις επιδράσεις, αυτό παραμένει μυστήριο, ακόμη και στους ανθρώπους. «Ήταν πολύ περίεργο να διαπιστώσουμε ότι οι χιμπατζήδες επηρεάζονται στην απόδοση των εργασιών τους από τα μέλη του κοινού και από τα μέλη του ανθρώπινου κοινού παρόλα αυτά!» λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Christen Lin.
«Μπορεί κανείς να μην περιμένει από έναν χιμπατζή να νοιάζεται ιδιαίτερα αν ένα άλλο είδος τους παρακολουθεί να εκτελούν μια εργασία, αλλά το γεγονός ότι φαίνεται να επηρεάζονται από το ανθρώπινο κοινό –ακόμα και ανάλογα με τη δυσκολία του έργου– υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση είναι πιο περίπλοκη από θα περιμέναμε αρχικά».
Τα ευρήματα υποδηλώνουν την επίδραση του κοινού στην απόδοση «ίσως να μην είναι τόσο συγκεκριμένη για το είδος μας». «Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ένα βασικό μέρος του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνίες μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φήμη», λέει η Shinya Yamamoto, άλλη συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιστήμονες ζητούν περαιτέρω μελέτες σε πιθήκους για να κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίχθηκε το «φαινόμενο ακροατηρίου» και γιατί αναπτύχθηκε από την αρχή.
photo: pixabay