Γκαβόχελο: Το σπάνιο είδος ψαριού που μοιάζει με σκουλήκι και ζει στα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Το Γκαβόχελο (Caspiomyzon hellenicus) είναι ένα σπάνιο ψάρι που μοιάζει με σκουλήκι και ζει στο βυθό των ποταμών της Βόρειας Ελλάδας, θεωρείται κρισίμως κινδυνεύον και έχει μεγάλη επιστημονική αξία.
  • Το ΙΝ.ΑΛ.Ε. διεξάγει έρευνες για την κατανομή του Γκαβόχελου στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης όπως η ανάλυση περιβαλλοντικού DNA (eDNA).
  • Η παρουσία του Γκαβόχελου είναι ένδειξη καλής υγείας του οικοσυστήματος, ενώ απειλείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η μόλυνση και η ανατάραξη του ιζήματος.

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που ζει στον πυθμένα των ποταμών. Δεν έχει καμία εμπορική αξία αλλά έχει τεράστια επιστημονική. Θεωρείται ως κρισίμως κινδυνεύον είδος, καθώς ανήκει σε μια αρχαία ομάδα σπονδυλωτών, τις λάμπραινες (lampreys), η οποία επιβίωσε για τουλάχιστον 360 εκατομμύρια χρόνια. Ο λόγος για το Γκαβόχελο (Caspiomyzon hellenicus), ένα σπάνιο και ενδημικό είδος ψαριού, που όμως μοιάζει περισσότερο με σκουλήκι. Διαβιεί στην περιοχή των τρεχούμενων νερών στα Τενάγη Φιλίππων -ένας από τους μεγαλύτερους τυρφώνες σε όλη την Ευρώπη- ανάμεσα στην Καβάλα και τη Δράμα.

Τον Μάιο του 2023, το ΙΝ.ΑΛ.Ε. (Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – «Δήμητρα», με έδρα τη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός έργου με στόχο -μεταξύ άλλων- και τη μελέτη της κατανομής του Γκαβόχελου σε όλη την περιοχή των Τεναγών. Για την έρευνά τους αυτή χρησιμοποίησαν τόσο καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας, όπως η ανάλυση του περιβαλλοντικού DNA (eDNA), όσο και παραδοσιακές, όπως η ηλεκτραλιεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη χαρτογράφηση της βιοποικιλότητας με τη χρήση eDNA αξιοποιούνται τα ίχνη των κυττάρων που αφήνουν οι διάφοροι οργανισμοί στο νερό, χωρίς να είναι αναγκαίος ο χειρισμός των ίδιων των ψαριών, καθιστώντας τη μέθοδο ελάχιστα επεμβατική για το τοπικό οικοσύστημα και τα ψάρια.

Η θαυμαστή ζωή του Γκαβόχελου

Ο ερευνητής του ΙΝ.ΑΛ.Ε. Δρ. Αργύρης Σαπουνίδης, που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την ερευνήτρια και επιστημονικά υπεύθυνη Δρ. Χρυσούλα Γκουμπίλη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το συγκεκριμένο απειλούμενο είδος, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «θησαυρό» καθώς ενισχύει και προσφέρει στη βιοποικιλότητα της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων.

«Το Γκαβόχελο το συναντάμε πέρα από τα Τενάγη και σε άλλα δυο σημεία στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σαπουνίδης και συνεχίζει: «είναι ένα πολύ σπάνιο είδος που δύσκολα εντοπίζεται καθώς ζει μέσα στο ίζημα (πυθμένα) των ποταμών, ωστόσο η ύπαρξή του αποτελεί έναν δείκτη καλής κατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής αφού χρειάζονται καθαρά νερά για να επιβιώσει».

Το σπάνιο αυτό είδος ψαριού συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των οργανισμών που δεν έχουν εξελιχθεί, αλλά έχει έναν σχεδόν θαυμαστό τρόπο επιβίωσης. Η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου ενδημικού είδους δεν ξεπερνάει τα πέντε χρόνια. «Το Γκαβόχελο», επισημαίνει ο κ. Σαπουνίδης, «όπως μαρτυράει το όνομά του είναι τυφλό. Είναι συνέχεια βυθισμένο μέσα στον πυθμένα, από τον οποίο προεξέχει μόνο το κεφάλι του. Τρέφεται παθητικά καθώς κάθεται κόντρα στο ρεύμα του ποταμού. Φανταστείτε το στόμα του σαν ένα χωνί, μέσα στο οποίο συγκρατούνται διάφοροι μικροοργανισμοί, που παρασέρνονται από το ρεύμα. Μόνο στο τέλος της ζωής του αποκτάει όραση για μικρό διάστημα, βγαίνει από τον πυθμένα, κατευθύνεται σε υδρόβια βλάστηση και χόρτα προκειμένου να γεννήσει τα αβγά του και αμέσως μετά πεθαίνει».

Όπως κάθε σπάνιο είδος έτσι και το Γκαβόχελο κινδυνεύει από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, είτε αυτές αφορούν τη μόλυνση των νερών του ποταμού από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, είτε ακόμα και από τη μεταφορά – ανατάραξη του ιζήματος, αν πρέπει -για παράδειγμα- να καθαριστεί ένα κανάλι ή μια κοίτη.

Η πλούσια και σπάνια ιχθυοπανίδα των Τεναγών

Πέρα όμως από το Γκαβόχελο, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το ΙΝ.ΑΛ.Ε. μελετήθηκαν και ερευνήθηκαν και άλλα είδη ψαριών που διαβιούν στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 30 δειγματοληψίες νερού/eDNA και 11 δειγματοληψίες ιχθυοπανίδας με τη χρήση φορητής συσκευής ηλεκτραλιείας. Κατά τη διενέργεια των δειγματοληψιών ιχθυοπανίδας, τα ψάρια αναγνωρίστηκαν σε επίπεδο είδους, καταγράφηκε το ολικό μήκος και η αφθονία τους και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ερευνήτρια Χρυσούλα Γκουμπίλη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι «καταγράφηκαν 17 είδη ιχθυοπανίδας στην περιοχή, ωστόσο, μέσω της ανάλυσης του eDNA παρατηρήθηκαν περισσότερες καταγραφές ειδών στους κοινούς σταθμούς. Η παρουσία του ενδημικού Γκαβόχελου επιβεβαιώθηκε στην περιοχή του ποταμού Αγγίτη σε δύο κοντινούς σταθμούς δειγματοληψίας σε πολύ μικρή αφθονία. Επιπλέον, μέσω της ανάλυσης eDNA εντοπίστηκε στις πηγές Κεφαλαρίου. Οι πηγές Κεφαλαρίου αποτελούν ιστορική περιοχή κατανομής του Γκαβόχελου, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα από παλαιότερες μελέτες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καταγραφή ατόμων τα τελευταία 10 χρόνια».

«Επιπρόσθετα», συνεχίζει η κ. Γκουμπίλη, «εντοπίστηκαν και τα δύο απειλούμενα είδη, η Γραμμοβελονίτσα και ο Κοκκινόγαστρος, στο 80% της περιοχής. Συνολικά, κυρίαρχα είδη στην περιοχή αποτέλεσαν η Μπριάνα του Στρυμόνα και ο Ποταμοκέφαλος της Θράκης, τα οποία ανιχνεύθηκαν σε όλους τους σταθμούς».

Τενάγη Φιλίππων: Ένας σπάνιος και ιστορικός υγροβιότοπος

Τα Τενάγη Φιλίππων βρίσκονται στην ανατολική Μακεδονία. Ιστορικά αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα βάλτων και υγροτόπων στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές και εύφορες γεωργικές εκτάσεις στην Ελλάδα.

Στην πεδιάδα ρέει ένας μεγάλος αριθμός ποταμών και ρεμάτων, όπως ο ποταμός Αγγίτης, ο χείμαρρος Δοξάτου, οι πήγες Κεφαλαρίου κ.ά. Τα ρέοντα αυτά ύδατα καταλήγουν στον ποταμό Αγγίτη, δημιουργώντας ποικιλόμορφα ενδιαιτήματα. Στα υδάτινα αυτά οικοσυστήματα φιλοξενούνται περίπου 20 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων εμπορικά είδη, όπως το Γριβάδι, ο Γουλιανός και η Τούρνα, αλλά και δύο σπάνια ενδημικά είδη ο Αμμόκοιτος ή Γκαβόχελο και η Γραμμοβελονίτσα.

Η ομάδα έργου του ΙΝ.ΑΛ.Ε. αποτελείται ακόμα από τους: Παναγιώτα Ξανθοπούλου, Παρασκευή Παπαδοπούλου, Γεωργία Καλανταρίδου, Φώτη Αράπογλου, Άρη Χριστίδη και Στέλιο Τριανταφυλλίδη. Το έργο υποστηρίχτηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας. Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ / Β. Λωλίδης / photo: pixabay)


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Ανθή Βούλγαρη: Επιστρέφει στην ιππασία μόλις 40 μέρες μετά τον τοκετό!

ΗΠΑ: Κινητήρας αεροσκάφους με 282 επιβάτες παραδόθηκε στις φλόγες τη στιγμή της απογείωσης – Δείτε βίντεο

Πύρινος εφιάλτης σε αποθήκη στη Ριζούπολη – Μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων

Μελίνα Νικολαΐδη – Δημήτρης Φιντιρίκος: Προσκύνησαν χέρι-χέρι στην Παναγιά της Τήνου

ΠΑΟΚ: Επιστρέφει δυναμικά στις προπονήσεις και μπαίνει στην τελική ευθεία για τη μάχη με την Μπιλμπάο

Πούτιν: «Αξίζει να εξεταστεί σοβαρά» η πρόταση Ζελένσκι για προσωρινή παύση επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές

Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί παγκοσμίως θρηνούν την απώλεια του «Ποντίφικα των φτωχών» – ΦΩΤΟ

Γιώργος Πατούλης – Νάνσυ Κοιλού: Το παρθενικό Πάσχα με τον γιο τους! Η συγκινητική ανάρτηση

Χανιά: Τουρίστας κατρακύλησε σε γκρεμό 25 μέτρων στο Φαράγγι Σαμαριάς – Περιπατητές τον έσωσαν από βέβαιο θάνατο

Κατερίνα Στανίση: Ο γάμος με τον κληρονόμο της Ρίτας Σακελλαρίου και η αλήθεια για τη σχέση τους – «Δεν περνούσα καλά»

Λούκα Μπάνκι για το Παναθηναϊκός – Εφές: Πρέπει να παίξουμε με αυτοπεποίθηση, είναι ισχυρός διεκδικητής του τίτλου

Καιρός αύριο: Βροχές, εισβολή αφρικανικής σκόνης και εκτίναξη της θερμοκρασίας στους 25 βαθμούς

Κωνσταντοπούλου: «Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια επιχείρησαν να φιμώσουν την Ελλάδα με τον γύψο»

Μαρία Μενούνος: Το παραδοσιακό Πάσχα και το απολαυστικό βίντεο που μοιράστηκε στο Instagram

00:00 / 00:00

«Χορευτική πανούκλα»: Θύματα κατέρρευσαν χορεύοντας μανιωδώς επί μέρες

Το άρθρο αναφέρεται στο περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «χορευτική πανούκλα», που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο το 1518. Σε μια σκηνή κοντά στην αγορά αλόγων,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βασίζεται στη ζωή του Petrus Gonsalvus, ενός...

“Ξετρελάθηκε” 83χρονη γιαγιά! Πιλότησε αγωνιστικό μονοθέσιο και εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της

Η 83χρονη Bobbi Oxford εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της, πιλωτώντας αγωνιστικό μονοθέσιο στο Pikes Peak International Raceway, χάρη στην πρωτοβουλία "Wish of a Lifetime". Μεγαλωμένη...

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Στα κομμωτήρια της Κίνας, οι μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας την δυνατότητα πλυσίματος μαλλιών σε μόλις 13 λεπτά....

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Η αρχαία Μεσσηνία, ευνοημένη από τη γεωγραφία και το κλίμα της, αναδείχθηκε σε πλούσια αγροτική και γαστρονομική περιοχή, με σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και...

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια”...

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία για να εξηγήσει την ασυμφωνία στις μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος, γνωστή ως τάση Hubble. Σύμφωνα...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Lina Annab, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας ιερογλυφικής επιγραφής του Φαραώ Ραμσή Γ' στο Wadi Rum, η...

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του μοναδικού άνδρα που τρύπωσε στην περιοχή 51…Τι ανακάλυψε

Ο Τζέρι Φρίμαν, ανθρωπολόγος από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συγκλονιστική εμπειρία του από το 1996, όταν τρύπωσε στην απαγορευμένη περιοχή 51 στη Νεβάδα. Αρχικά, αναζητούσε...

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε...

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο την Κβαντική Διεμπλοκή

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ