- Στις 13 Δεκεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια σειρά από χιονοστιβάδες στις Άλπεις, που προκλήθηκαν και από πυρά κανονιού, σκότωσαν χιλιάδες στρατιώτες του Αυστροουγγρικού στρατού.
- Οι στρατιώτες είχαν κατασκευάσει στρατώνα στην κορυφή του Gran Poz della Marmolada, όπου οι συνθήκες έκαναν τους στρατιώτες ευάλωτους στη φύση, με συσσωρευμένο χιόνι που έφτανε τα δώδεκα μέτρα.
- Η Διεθνής Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης χαρακτήρισε την "Λευκή Παρασκευή" ως μία από τις πιο θανατηφόρες μετεωρολογικές καταστροφές στην ευρωπαϊκή ιστορία, με τουλάχιστον 270 στρατιώτες να θαφτούν ζωντανοί.
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη Παρασκευή που ονομάζεται Λευκή Παρασκευή και δεν έχει καμία σχέση με την Black Friday. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στους Δολομίτες των Άλπεων, μια σειρά από χιονοστιβάδες, μερικές σκόπιμα πυροδοτημένες από πυρά κανονιού , στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών.Ο Αυστροουγγρικός στρατός είχε κατασκευάσει έναν στρατώνα στην κορυφή του Gran Poz della Marmolada τον Αύγουστο, σε περίπου 3.350 μέτρα υψόμετρο, που προοριζόταν να στεγάσει το 1ο Τάγμα του Αυτοκρατορικού Συντάγματος Τυφεκιοφόρων του Kaiserlich-königliche Gebirgstruppe (Αυτοκρατορικά Ορεινά Στρατεύματα).Αυτό ήταν ειρωνικό, καθώς αυτή η κατάσταση τους έκανε ευάλωτους όχι στον εχθρό αλλά στη φύση: το χιόνι που είχε συσσωρευτεί στην κορυφή είχε ήδη πάχος δώδεκα μέτρων και τα θερμά ρεύματα ανέμου άρχισαν να το λιώνουν. Όπως είπε ένας αξιωματικός, τα βουνά το χειμώνα είναι πιο επικίνδυνα από τους Ιταλούς . Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, οι ανώτεροί τους δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.Εκείνη την ώρα, με όλη την παρέα να κοιμάται εκτός από τους φρουρούς, το στρώμα του συσσωρευμένου χιονιού και πάγου στην κορυφή (περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα, διακόσιες χιλιάδες τόνοι) υποχώρησε και, έπεσε πάνω στους στρατώνες. Οι στέγες και οι τοίχοι των στρατώνων δεν άντεξαν την τρομερή πρόσκρουση και κατέρρευσαν σαν χαρτί, συνθλίβοντας τους στρατιώτες στις κουκέτες τους. Τουλάχιστον διακόσια εβδομήντα από αυτούς χάθηκαν ή θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από το λευκό “τσουνάμι”. Μόνο σαράντα πτώματα μπόρεσαν να ανασυρθούν, αφήνοντας τα υπόλοιπα επί τόπου . Ο Schmid και ο βοηθός του δεν ήταν ανάμεσά τους, καθώς επέζησαν με ελαφρά τραύματα.Την εκατονταετηρίδα της Λευκής Παρασκευής, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία διεξήγαγε μια μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η 13η Δεκεμβρίου 1916 σηματοδότησε μια από τις χειρότερες μετεωρολογικές καταστροφές στην ευρωπαϊκή ιστορία και ένα από τα πιο θανατηφόρα γεγονότα χιονοστιβάδων παγκοσμίως, παράλληλα με αυτό που συνέβη στο Περού στις 31 Μαΐου 1970 (όταν ο σεισμός του Ancash προκάλεσε μια κατολίσθηση λάσπης που σάρωσε την πόλη Yungay και δέκα κοντινά χωριά, που προκάλεσαν τριάντα χιλιάδες θανάτους), το lahar – ηφαιστειακή λάσπη – στην κολομβιανή πόλη Armero το 1985 και οι κατολισθήσεις στο Haiyuan (Κίνα, 1920) και στο Khait (Τατζικιστάν, 1949).
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay