- Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν νευρωνικό δίκτυο που μετατρέπει μονοδιάστατες φωτογραφίες σε τρισδιάστατα μοντέλα, παρουσιάζοντας την έρευνά τους στο συνέδριο ACM Multimedia.
- Χρησιμοποίησαν παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον ναό Borobudur στην Ινδονησία, όπου 156 ανάγλυφα είναι θαμμένα πίσω από πέτρινους τοίχους, για να ανακατασκευάσουν ένα από αυτά.
- Το δίκτυο πετυχαίνει 95% ακρίβεια στην ανακατασκευή, συνδυάζοντας τεχνικές σημασιολογικής κατάτμησης, εκτίμησης βάθους και ανίχνευσης μαλακών άκρων για καλύτερη λεπτομέρεια.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να τραβήξει μια μονοδιάστατη φωτογραφία ενός τρισδιάστατου αντικειμένου και να παράγει μια ψηφιακή ανακατασκευή σε τρεις διαστάσεις. Η ομάδα παρουσίασε την απόδειξη της ιδέας της στην 32η απόδοση του συνεδρίου ACM Multimedia τον περασμένο μήνα.
Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εικόνες ανάγλυφων στο ναό Borobudur της Ινδονησίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο ναός καλύπτεται από 2.672 ανάγλυφα, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη συλλογή βουδιστικών ανάγλυφων στον κόσμο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το περίβλημα των ποδιών του ναού επανατοποθετήθηκε, κρύβοντας 156 από τα ανάγλυφα πίσω από πέτρινους τοίχους, και παραμένουν θαμμένα σήμερα. Αλλά πριν ταφούν, τραβήχτηκαν φωτογραφίες σε κλίμακα του γκρι από κάθε πάνελ. Το νευρωνικό δίκτυο της πρόσφατης ομάδας κατάφερε να ανακατασκευάσει ένα από αυτά τα πλέον κρυμμένα ανάγλυφα χρησιμοποιώντας μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία πριν από 134 χρόνια.
«Προηγουμένως, αν και πετύχαμε 95% ακρίβεια ανακατασκευής, εξακολουθούσαν να λείπουν λεπτότερες λεπτομέρειες, όπως ανθρώπινα πρόσωπα και διακοσμήσεις», εξηγεί ο καθηγητής Satoshi Tanaka από το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan .
Τα νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποίησε η ομάδα εκτελούν τρεις εργασίες: σημασιολογική κατάτμηση, εκτίμηση βάθους και ανίχνευση μαλακών άκρων, τα οποία συνδέονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια της 3D ανακατασκευής.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay