- Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή αγορά ενέργειας και υπογραμμίζει την πολιτική βούληση για συνάντηση Πούτιν-Τραμπ.
- Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν συντονισμένες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, επικεντρώνοντας τις επιπτώσεις στη Gazprom Neft, που είναι βασική πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας θεωρείται κρίσιμο για οποιαδήποτε πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Oι νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα «αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή αγορά ενέργειας», προειδοποιεί το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε σε προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων και μίλησε για νέα αμερικανική προσπάθεια υπονόμευσης ρωσικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πολιτική βούληση για συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι το γεγονός αναμένεται εντός εβδομάδων, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει τους Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους στην Ουκρανία, ήταν η απάντηση του Πεσκόφ σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές ότι έχουν σκοτωθεί 300 Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτείνει ανταλλαγή για τους δύο αιχμαλώτους που εμφανίστηκαν σε βίντεο.
Το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας είναι αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε πιθανής διευθέτησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Ουκρανία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
- Ποιες είναι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή την επιβολή νέων συντονισμένων κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ιδίως στη Gazprom Neft, για να πλήξουν «την κυριότερη πηγή χρηματοδότησης του Κρεμλίνου» που αξιοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δέκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία την 20ή Ιανουαρίου του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων, στις δυο κυριότερες εταιρείες του τομέα, τις Gazprom Neft και Sourgoutneftegaz.
Το Λονδίνο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε αυτές τις δυο εταιρίες, οι οποίες παράγουν «πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», με άλλα λόγια έχουν έσοδα αξίας «23 δισεκ. δολαρίων (22,5 δισεκ. ευρώ) κατ’ έτος».