Η κυβέρνηση Τραμπ έχει τερματίσει τη διεθνή απομόνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τις παραχωρήσεις που γίνονται εις βάρος της Ουκρανίας.
Η προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ριάντ υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την ασφάλεια της περιοχής και την επιρροή που αποκτά η Σαουδική Αραβία στη διεθνή σκηνή.
Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να υπονομεύσει τη θέση της Ουκρανίας και να αναδείξει τις διαιρέσεις εντός του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τον Πούτιν στην προσπάθειά του να εδραιώσει τα εδαφικά του κέρδη.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε τη διεθνή απομόνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, διέλυσε την ενότητα της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία και δημιούργησε αμφιβολίες ως προς το πόσο μακριά θα έφταναν οι ΗΠΑ για να υπερασπιστούν την Ευρώπη, όταν κανόνιζε το ραντεβού της Τρίτης (18/2)στο Ριάντ, σημειώνει το CNN.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι μια ριζική στροφή υπέρ του Πούτιν τον οποίον απλώς έβγαλε από τον πάγο και την απομόνωση που τον είχαν βάλει οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι πλέον ανησυχούν σοβαρά. Βλέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει φοβερές παραχωρήσεις έναντι του Πούτιν υπονομεύοντας πλήρως την ως τώρα πολιτική τους και φυσικά διακυβεύοντας το μέλλον της Ουκρανίας, από την οποία πάντως θέλει να εξασφαλίσει τις σπάνιες γαίες που έχει στο υπέδαφος της.
Οι βοηθοί του Τραμπ τροφοδότησαν επίσης τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αγκαλιάσει σχεδόν οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν – ακόμη και αν είναι κακή για την Ουκρανία και την Ευρώπη, τα σύνορα της οποίας απειλούνται και πάλι από τον ρωσικό επεκτατισμό.
Η συμφωνηθείσα συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Σαουδική Αραβία για ειρήνευση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα αποκλείσουν τους Ευρωπαίους φίλους τους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο παραμένει η απαίτηση να παράσχουν οι Ευρωπαίοι εγγυήσεις ασφαλείας και στρατεύματα στο πλαίσιο όποιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό προκάλεσε ακόμα ένα συναγερμό στην Ευρώπη και γι’ αυτό η Γαλλία κάλεσε τους βασικούς ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι, σήμερα Δευτέρα.
Ο Τραμπ προκάλεσε επίσης φόβους ότι η ίδια η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες που είναι κρίσιμες για την επιβίωσή της ως έθνους, αφού το κυρίαρχο έδαφός της δέχθηκε εισβολή από έναν απολυταρχικό γείτονα, ο οποίος προκάλεσε εγκλήματα πολέμου, σφαγές αμάχων και καταστροφές στον λαό της.
Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ότι “δεν θα δεχτεί ποτέ οποιεσδήποτε αποφάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την Ουκρανία”, ο Τραμπ έδωσε μια αόριστη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία θα “εμπλακεί”.
Είναι το πρώτο βήμα
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα ηγηθούν της αμερικανικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες που θα φιλοξενήσουν οι Σαουδάραβες, οι οποίοι είναι φιλικά διακείμενοι τόσο με τη Μόσχα όσο και με την ομάδα Τραμπ. Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη συνάντηση ως συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε το Σάββατο ότι ενώ το Κίεβο θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, τα ευρωπαϊκά έθνη δεν θα συμμετάσχουν. “Αν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις – και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί – αλλά αν αυτό συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί, επειδή είναι αυτή που υπέστη εισβολή, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν, επειδή έχουν επιβάλλει κυρώσεις στον Πούτιν και τη Ρωσία και έχουν συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια”, δήλωσε ο Ρούμπιο.
Η μέχρι τώρα γραμμή των ΗΠΑ δείχνει ότι συχνά δεν είναι συνετό να αντιδρούμε υπερβολικά στην πρώιμη ρητορική του Τραμπ και των υφισταμένων του, προτού κλειδώσει η ουσία των θέσεών τους, γράφει το CNN, γιατί συχνά αυτές αλλάζουν. Χωρίς την αποφασιστικότητα του νέου προέδρου των ΗΠΑ να σφυρηλατήσει δεσμούς με τον Πούτιν, θα υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες να τερματιστεί ένας φαύλος πόλεμος τους επόμενους μήνες. Και φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο για την Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά κράτη να διαμορφώσουν τις διαπραγματεύσεις που μπορούν να είναι πλήρως επιτυχείς μόνο με τη δική τους συμμετοχή, αναφέρει το CNN.
Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη
Παρόλα αυτά, τα ανάμεικτα μηνύματα από την Ουάσινγκτον, θα τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα κάνει συμφωνία με τον Πούτιν που θα επικυρώνει την παράνομη ρωσική εισβολή και στη συνέχεια θα την επιβάλει στην Ουκρανία. Ενώ οι περισσότεροι ρεαλιστές της εξωτερικής πολιτικής αποδέχονται ότι η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, ο Τραμπ επικρίθηκε για το τηλεφώνημά του με τον Ρώσο ηγέτη και το ραντεβού στο Ριάντ.
Επίσης ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα συμμετέχουν ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ. Ορισμένες από αυτές τις δηλώσεις αμβλύνθηκαν αργότερα από τον Χέγκσεθ και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Οι ανησυχίες επιδεινώθηκαν από την προσπάθεια του Τραμπ να αποκαταστήσει πλήρως τον Πούτιν, έναν κατηγορούμενο ως εγκληματία πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, προώθησε τις θέσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και όχι της Δύσης. Έδειξε ότι συμμερίζεται τις λογικές του Πούτιν για την εισβολή και ζήτησε την επιστροφή του στην ομάδα G8.
Ο Τραμπ απέρριψε τον κλειστό συντονισμό με την Ευρώπη για την Ουκρανία, ενώ η απουσία των διαπραγματευτών του Κιέβου από τις συνομιλίες της Σαουδικής Αραβίας φάνηκε επίσης να αποδυναμώνει σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Δύσης. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συμπαθούν πολύ περισσότερο της απόψεις της Ουκρανίας από ό,τι ο Τραμπ. Έτσι, αν απουσιάζουν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πλήρους κλίμακας, η θέση του Ζελένσκι απομειώνεται.
Η καυστική επίθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην ευρωπαϊκή δημοκρατία στη διάσκεψη για την ασφάλεια του Μονάχου -συγκλόνισε τους ευρωπαίους ηγέτες. Η ομιλία ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να προωθήσει την ακροδεξιά ατζέντα.
Μουσική στα αυτιά του Πούτιν
Και η ωμή προειδοποίηση του Χέγκσεθ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να “αναλάβουν την ευθύνη της συμβατικής ασφάλειας στην ήπειρο” θεωρήθηκε ευρέως ως ένδειξη της αντιπάθειας του Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ομπρέλα ασφαλείας του.
Όλα αυτά είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν, καθώς υποδηλώνουν ότι το καθεστώς του ως διεθνούς παρία έχει τελειώσει. Ενδεχομένως μάλιστα να έχει και μια συμφωνία σε απόσταση αναπνοής για την Ουκρανία που θα εδραιώσει τα εδαφικά του κέρδη. Οι διαιρέσεις που άνοιξε ο Τραμπ στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ αποδίδουν έναν από τους σημαντικότερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Ο ισχυρός «παίκτης» στην Μέση Ανατολή
Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία αναδεικνύουν επίσης ένα άλλο εξελισσόμενο θέμα στις διεθνείς σχέσεις, την αυξανόμενη επιρροή του μουσουλμανικού βασιλείου. Η εξέλιξη της Σαουδικής Αραβίας ως διεθνούς παράγοντα αποδεικνύεται τόσο από τον αυξανόμενο ρόλο της υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στα της Μέσης Ανατολής όσο και από τις πρωτοβουλίες της σε θέματα ήπιας ισχύος, όπως οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά αθλητικά πρωταθλήματα και η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2034.
Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τους ισχυρούς ηγέτες και ο πρίγκιπας και ο Πούτιν έχουν στενή πολιτική σχέση. Μια πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική αυλή δήλωσε στον Alex Marquardt του CNN ότι η φιλοξενία των συνομιλιών θα ενίσχυε την εικόνα και το κύρος των Σαουδαράβων και θα τους έδειχνε ότι είναι παίκτες σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της εποχής.