Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την αντίθεσή του στις συζητήσεις για την αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «ανάρμοστο» και «άκαιρο».
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, τόνισε ότι οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται χωρίς να έχουν προηγηθεί ειρηνευτικές συνομιλίες και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής δράσης Ευρώπης και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, υποστήριξε τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων για τις αμυντικές δαπάνες και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρώπης να στηρίζει την Ουκρανία.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εξέφρασε τον έντονο εκνευρισμό του σχετικά με τις συζητήσεις για την αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «εντελώς ανάρμοστο» και «άκαιρο».
Ο κ. Σολτς, επιστρέφοντας από τη συνάντηση ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, δήλωσε: «Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα».
Τόνισε, επίσης, ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου, ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».
Ο καγκελάριος απέρριψε την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας: «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».
Παράλληλα, ο κ. Σολτς τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών. Όπως ανέφερε, έχει προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη και υπογράμμισε ότι οι κανόνες για το χρέος πρέπει να γίνουν πιο προσαρμοστικοί.
«Δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών που δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ», σημείωσε.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε τη θέση του υπέρ έκτακτου δανεισμού για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τη στήριξη της Ουκρανίας, χωρίς να υπάρξουν περικοπές σε άλλους τομείς.
«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.