Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, αποφεύγοντας να δώσει «νομιμότητα» στη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ριάντ, όπου η Μόσχα φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη διπλωματική μάχη για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχθεί να αποφασίζουν για το μέλλον της χωρίς τη συμμετοχή της, ενώ οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων προκαλούν ανησυχία για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον στο ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως απόπειρα να μη δοθεί «νομιμότητα» στη συνάντηση κορυφαίων Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ.
Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς η Μόσχα φαίνεται να κερδίζει τον «πρώτο γύρο» στη διπλωματική μάχη που δίνει με την Ουκρανία και την Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου, με τη Ουάσινγκτον να προχωρά σε συνομιλίες με τη Μόσχα, χωρίς την παρουσία του Κιέβου.
Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη στην Τουρκία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ανέβαλε το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη, έως τις 10 Μαρτίου, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «καμία σύμπτωση» με το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με κεντρικό πιάτο την Ουκρανία.
«(Η Ουκρανία) δεν ήθελε να φανεί ότι δίνει νομιμότητα σε οτιδήποτε συνέβη στο Ριάντ», ανέφερε μία από τις πηγές στο Reuters.
Ο Ζελένσκι σημείωσε από την Άγκυρα ότι δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση της Τρίτης, όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Μετά τις συνομιλίες, Ουάσινγκτον και Μόσχα δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.
«Δεν θέλουμε κανείς να αποφασίζει πίσω από την πλάτη μας… Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την Ουκρανία για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, πιέζοντας για την άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις του.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι είναι μη ρεαλιστικό η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία ως μέρος μιας διαπραγματευτικής λύσης με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι ελπίδες του Κιέβου να αποκαταστήσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του αποτελούν «ψευδαίσθηση».
Ο Χέγκσεθ προσπάθησε να ανασκευάσει αυτές τις δηλώσεις την επόμενη ημέρα, όμως τα λεγόμενά του προκάλεσαν ανησυχία στην Ουκρανία, καθώς φάνηκε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της χώρας ερήμην της.