Στη σύνοδο για την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας «ισχυρής» και «σταθερής» ειρήνης, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της.
Παράλληλα, η ΕΕ συμφώνησε σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας στις εξαγωγές αλουμινίου και πετρελαίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση στη Μόσχα και να διατηρήσει τη διεθνή τάξη.
Οι κυρώσεις αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, συμπίπτοντας με την επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Την επιθυμία του για επίτευξη συμφωνίας «ισχυρής» και «σταθερής» ειρήνης για την Ουκρανία, σε ευθυγράμμιση με την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της συνάντησης – τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό που φιλοξένησε η γαλλική ηγεσία με την συμμετοχή και της Ελλάδας.
«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση του ο κ. Μακρόν, που αναμένεται να επισκεφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις ΗΠΑ, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ.
Δείτε σχετική ανάρτηση
Je viens à nouveau d’avoir une longue conversation avec plusieurs collègues de l’Union européenne, ainsi que le Canada, l’Islande et la Norvège.
La position de la France et de ses partenaires est claire et unie.
Nous souhaitons une paix en Ukraine qui soit durable et solide.… pic.twitter.com/W70hJyeyXV
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 19, 2025
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει στη συνέχεια ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μακρόν υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.
Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι επικεφαλής της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα και να αυξήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το διατλαντικό χάσμα με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο τελευταίος πιέζει να δοθεί άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα νέα μέτρα που στοχεύουν στις εξαγωγές της Ρωσίας σε αλουμίνιο και πετρέλαιο έρχονται ως αντίβαρο στην προοπτική οι ΗΠΑ να μειώσουν τις δικές τους κυρώσεις στη Μόσχα, στο πλαίσιο συμφωνίας ειρήνης με τον πρόεδρο Πούτιν χωρίς την ανάμειξη της Ευρώπης.
Σε ανακοίνωση που σε μεγάλο βαθμό δείχνει σύμπλευση με τη Ρωσία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σε συνέχεια των συνομιλιών της Τρίτης (18/2), οι δύο χώρες αναμένεται «να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία σε θέματα κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιστορικές επενδυτικές και οικονομικές ευκαιρίες», ακολουθώντας μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία, εάν οι ΗΠΑ αποσυνδέσουν τις δικές τους κυρώσεις από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας από το 2022 έχουν την υποστήριξη της G7, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επίδρασή τους.
Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων μεταξύ των επικεφαλής της ΕΕ μέσα στην εβδομάδα με στόχο τη διατήρηση των βασικών αρχών της Ευρώπης απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία, άσχετα με το πώς αναμένεται να λειτουργήσει ο Τραμπ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες τις προηγούμενες ημέρες ότι υποστήριζει την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών στη Ρωσία, ώστε να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το 16ο συνολικά πακέτο κυρώσεων από την αρχή του πολέμου ενάντια στη Ρωσία και αφορά στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αλουμινίου και περαιτέρω αυστηρά μέτρα που στοχεύουν στις ρωσικές πωλήσεις αργού πετρελαίου. Οι κυρώσεις φέρονται να στοχεύουν:
- στον «σκιώδη» στόλο αποτελούμενο από 73 τάνκερ που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να εξάγει πετρέλαιο, παραβιάζοντας τους δυτικούς περιορισμούς
- σε 13 ρωσικές τράπεζες
- σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ρωσική πλευρά στον πόλεμο με την Ουκρανία
Το πακέτο αυτό συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών της ΕΕ την Τετάρτη (19/2), και θα ανακοινωθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη Ουκρανία και συνεχίζουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στον Ρώσο εισβολέα, γιατί αυτό είναι το σωστό, ώστε να διατηρηθούν οι διεθνείς κανονισμοί και η τάξη, ενώ υπερασπιζόμαστε την (ουκρανική) εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης σε συνέχεια της ενημέρωσης για το πακέτο των κυρώσεων.