Στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς, κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομίας και των κυβερνητικών συνεργασιών. Ο Μερτς επανέλαβε την άρνησή του να συνεργαστεί με την ακροδεξιά AfD, ενώ ο Σολτς απέρριψε τη συνεργασία με άλλες αριστερές δυνάμεις.
Η μετανάστευση αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα, με τον Μερτς να αναγνωρίζει ότι η μαζική απέλαση αλλοδαπών είναι αδύνατη. Στην οικονομία, οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν κατηγορίες για φορολογικές πολιτικές και τη διαχείριση της κρίσης, με τον Σολτς να υποστηρίζει επιδοτήσεις και τον Μερτς φοροελαφρύνσεις.
Η τηλεμαχία περιλάμβανε και πιο ελαφριές στιγμές, όπως η αναφορά στους τρόπους πληρωμής τους στα σούπερ μάρκετ.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Με ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία και οι πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες της επόμενης ημέρας κυριάρχησε η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) και του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς. Η αναμέτρηση, που μεταδόθηκε από τις Die Welt και Bild, δεν περιλάμβανε ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή, την Ουκρανία ή τις ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση.
Ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πιεζόμενος από τον Όλαφ Σολτς να απαντήσει εάν θα δεχόταν να εκλεγεί καγκελάριος με τις ψήφους της AfD, ο Μερτς ξεκαθάρισε πως απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας, άμεση ή έμμεση, καθώς και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας με τη στήριξη της AfD.
Από την πλευρά του, ο Σολτς απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, την Αριστερά και τη Συμμαχία “Ζάρα Βάγκενκνεχτ” (BSW). «Δεν μου έχει περάσει καν από το μυαλό να είμαι καγκελάριος με τις ψήφους της Βάγκενκνεχτ», δήλωσε κατηγορηματικά.
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε βασικό θέμα της τηλεμαχίας, με τον Μερτς να αναθεωρεί τις αρχικές του θέσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο πέντε σημείων που κατέθεσε στην Bundestag, 40.000 αλλοδαποί που βρίσκονται στη Γερμανία χωρίς άδεια πρέπει να απελαθούν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παραδέχθηκε ότι η μαζική σύλληψη και απέλαση όλων αυτών είναι “φυσικά αδύνατη”.
Αναγνώρισε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη προστασία από κάθε τρομοκρατική απειλή, αλλά επισήμανε ότι στη χώρα υπάρχουν 500 άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα και πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους.
Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες, ο Μερτς ξεκαθάρισε: «Θα υπογράψω συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό, εφόσον περιλαμβάνει μέτρα για τη μετανάστευση και την οικονομία».
Η οικονομία αποτέλεσε άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης. Ο Σολτς κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις 20 δισ. ευρώ για τους πλούσιους, ενώ ο ίδιος προωθεί επιδότηση επιχειρήσεων που επενδύουν στο “Made in Germany”.
Απαντώντας, ο Μερτς υποστήριξε ότι η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί για να επανέλθει η ανάπτυξη και καταλόγισε στην κυβέρνηση Σολτς την ευθύνη για το μεγαλύτερο κύμα χρεοκοπιών των τελευταίων δεκαετιών.
Σε μια πιο χαλαρή ενότητα της συζήτησης, οι δύο υποψήφιοι ρωτήθηκαν εάν ψωνίζουν οι ίδιοι από σούπερ μάρκετ. Και οι δύο απάντησαν ότι η τελευταία φορά που πήγαν για ψώνια ήταν τον Δεκέμβριο, επικαλούμενοι τον προεκλογικό τους αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσαν πως γνωρίζουν τις τιμές των βασικών προϊόντων.
Όταν ρωτήθηκαν για τον τρόπο που πληρώνουν στα καταστήματα, ο Σολτς απάντησε πως «τις μισές φορές πληρώνω με κάρτα, τις μισές με μετρητά», ενώ ο Μερτς δήλωσε ότι πληρώνει “πάντα με το κινητό μου”.
Αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ρεπορτάζ για έναν 58χρονο άνεργο επί 20 χρόνια, ο οποίος λαμβάνει επίδομα 560 ευρώ και κάλυψη ενοικίου. Ο Μερτς πρότεινε ότι θα έπρεπε πρώτα να γίνει σοβαρή συζήτηση μαζί του, ενώ ο Σολτς σημείωσε ότι αν του είχε προσφερθεί εργασία και την είχε απορρίψει, τα επιδόματα του θα μπορούσαν να διακοπούν.