Η Βρετανία και η Γαλλία προγραμματίζουν την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει 30.000 στρατιώτες, με στόχο την προστασία μεγάλων πόλεων και κρίσιμων εγκαταστάσεων από ρωσικές επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επικείμενη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο.
Παρά τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, η συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών παραμένει αβέβαιη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τη Μόσχα να προειδοποιεί κατά της παρουσίας δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Το σχέδιο για μία ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία με στόχο να παρέχει διασφαλίσεις επεξεργάζονται Βρετανία και Γαλλία. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ καθώς την επόμενη εβδομάδα Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ θα επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με όσα είπαν δυτικοί αξιωματούχοι σε βρετανικά ΜΜΕ, η πρόταση θα περιλαμβάνει 30.000 στρατιώτες, που δεν θα αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Στόχος των ευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι να φυλάξουν μεγάλες πόλεις, λιμάνια και τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις. Επίσης αναμένεται να έχουν συμμετοχή στην φύλαξη κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων, όπως πυρηνικά εργοστάσια και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η συγκεκριμένη δύναμη αναμένεται να μην έχει καμία συμβολή στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει μία αποτρεπτική δύναμη 100.000 με 150.000 στρατιωτών από την Δύση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετέχουν σε μία τέτοια στρατιωτική αποστολή. Η Γαλλία και η Βρετανία πρoωθούν το εν λόγω σχέδιο αλλά η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει πρόωρες τις συζητήσεις για μία στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία εφόσον ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η εκεχειρία.
Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετέχει με στρατό και δεν θα δεχθεί να αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται «κόκκινο πανί» για την Ρωσία. Μάλιστα η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί κανέναν δυτικό στρατιώτη οποιασδήποτε δύναμης, κράτους ή οργανισμού σε ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μία αμερικανική διασφάλιση για το σχέδιο χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, τι θα περιλαμβάνει αυτό το αίτημα. Μέχρι στιγμής τα διεθνή ΜΜΕ πιθανολογούν ότι Βρετανία και Γαλλία θα πιέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να δεσμευτεί για κάποιου είδους στρατιωτική απάντηση ή αντίποινα στην Ρωσία, σε περίπτωση που ο ρωσικός στρατός παραβιάσει την εκεχειρία.
Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να τοποθετηθούν ευρωπαϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου θα μπορούσαν να δεχθούν επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να στείλουν στρατιώτες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου σε μία αναμέτρηση ανάμεσα σε χώρες του ΝΑΤΟ και την Ρωσία.
«Θα ήταν περίεργο να αρχίσουμε να θέτουμε σε εφαρμογή κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας», τόνισε ένας αξιωματούχος.