Ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις στο Κίεβο για να μειώσει την κριτική του προς τις ΗΠΑ και να υπογράψει μια συμφωνία σχετικά με την εκμετάλλευση ουκρανικών ορυκτών.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς προειδοποίησε τον πρόεδρο Ζελένσκι να εξετάσει σοβαρά την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από τον Ουκρανό ηγέτη λόγω έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας.
Παρά τις διαφωνίες, ο Γουόλτς δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας παραμένουν ισχυρές, τονίζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον ουκρανικό λαό.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις πιέσεις στο Κίεβο αδιαφορώντας για τη ζημιά που κάνει στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Μετά τα περί «δικτάτορα» Ζελένσκι, από τον πρόεδρο Τραμπ σήμερα ήταν η σειρά του Μάικ Γουόλτς, σύμβουλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, να πει στο Κίεβο να ρίξει τους τόνους της κριτικής του κατά της Ουάσινγκτον, καθώς αυτή προσπαθεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές.
«Πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να ρίξουν μια καλή ματιά και να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Γουόλτς στο Fox News, αναφερόμενος σε μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών με την Ουάσιγκτον.
Το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε συνάντηση που είχε ο Ζελένσκι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, η Ουάσινγκτον κατέθεσε μια πρόταση συμφωνίας για αμερικανική εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ουκρανικών ορυκτών.
Ο Ζελένσκι απέρριψε αμέσως την αμερικανική πρόταση για τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας» και λέγοντας «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».
Χθες μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως οι αμερικανικές απαιτήσεις για επιστροφή 500 δισεκ. δολαρίων σε ορυκτά και μεταλλεύματα «δεν είναι σοβαρή συζήτηση» και πως δεν μπορεί να πουλήσει τη χώρα του. Απαντώντας αιχμηρά επίσης στις δηλώσεις Τραμπ ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο, είπε ότι φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης.
«Ο πρόεδρος αγαπά τον ουκρανικό Λαό»
Ο Γουόλτς επέκρινε τον Ζελένσκι κρίνοντας απλά απαράδεκτη τη στάση του κατά της πρότασης της Ουάσινγκτον και την κριτική του Ουκρανού προέδρου στον Τραμπ για τον τρόπο που διεξάγει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δεδομένων των όσων έχουν κάνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας είπε ότι οι διαφορές Ουάσινγκτον και Κιέβου δεν είναι αγεφύρωτες, λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος είπε επίσης πόσο αγαπά τον ουκρανικό λαό».
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και οι κινήσεις για μια γρήγορη διευθέτηση στο ουκρανικό – με την Ουκρανία και την Ευρώπη παραγκωνισμένες – έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Ο Γουόλτς αρνήθηκε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των συμμάχων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. «Υπάρχει ένας όρος για αυτό στη διπλωματία. Ονομάζεται διαμεσολαβητική διπλωματία (shuttle diplomacy), γιατί το να φέρνεις τους πάντες στο τραπέζι των συνομιλιών ταυτόχρονα απλά δεν δούλεψε στο παρελθόν», είπε.
«Έχουμε λοιπόν ξεκινήσει επαφές με τη μία πλευρά, έχουμε επαφές με την άλλη πλευρά και μετά θα έχουμε μια διαδικασία που θα προχωρήσει υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του προέδρου Τραμπ», συμπλήρωσε ο Γουόλτς.